Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Norske leger uenige med FHI

I en lukket Facebook-gruppe diskuterer norske leger corona-pandemien, og tar til orde for strengere tiltak enn det som allerede er blitt innført.

FÅR KRITIKK: NRK og programleder Fredrik Solvang får kjeft for Debatten om coronaviruset. Video: NRK. 18. mars 2020 Vis mer

«Vi er en gruppe leger som har fulgt med på utbruddet av SARS-CoV-2, også kjent som «coronaviruset», siden begynnelsen av året. Vi har vært økende bekymret over den passive holdningen preget av stort sett reaktive tiltak som har blitt utvist av myndighetene i en situasjon der de fleste av oss ønsket å se proaktivitet.»

Slik åpner brevet «En bekymringsmelding til Norge», som ble sendt til FHI og Helsedirektoratet fra gruppa «Strengere tiltak mot koronavirus (For leger i Norge)» 11. mars.

- Uenige med FHI

I gruppa er det bare helsepersonell som får bli medlem, sier Shah. I deres lukkede Facebook-gruppe bes potensielle medlemmer om å oppgi HPR-nummer (Helsepersonellregisteret). Gruppa har i skrivende stund 2431 medlemmer.

Alle numre blir kontrollert før medlemmer godkjennes. Det sier gruppas pressetalsperson, advokat, Javeed Shah, til Dagbladet.

HPR er et offentlig register hvor alle offentlige godkjenninger gitt til helsepersonell og dyrehelsepersonell i Norge er registrert.

- Vi har gitt en ganske klar beskjed om at de som er uenige kan melde seg ut av gruppa. Sånn sett kan man helt klart tolke medlemstallet som at 2500 norske leger er enige i budskapet, og uenige med Folkehelseinstituttet (FHI), sier han.

Avdelingsdirektør Line Vold i FHI sier til Dagbladet at deres vurderinger og ståsteder bygger på det beste som er tilgjengelig av informasjon om pandemien. Les hele svaret deres lengre nede i saken.

OMTENKSOMHET: Petter Nyquist, bedre kjent under navnet «Petter Uteligger» kommer med en klar oppfordring i coronakrisen. Video: Petter Nyquist Vis mer

I Facebook-gruppa deler leger erfaringer og diskuterer mulige tiltak mot pandemien, ifølge Shah. Han forteller at gruppa i utgangspunktet var åpen for alle leger som ønsket å diskutere, men at de ba medlemmer som er grunnleggende uenige med ønsket om strengere tiltak om å melde seg ut under arbeidet med brevet til helsemyndighetene.

- Vi er en faggruppe som ble opprettet for litt over ei uke siden. Vi sendte et brev til FHI og Helsedirektoratet fordi vi er svært bekymret for at situasjonen ikke blir tatt tilstrekkelig seriøst. Brevet ble utarbeidet av legene. Vi satte opp elleve punkter vi mener er viktige, sier Shah.

Foreslår tiltak

Noen av tiltakene gruppa foreslo, som innskjerping av karanteneregler og reisefrihet, har allerede blitt innført.

- Mye har blitt gjort, men det går for treigt. Vi jobber med et nytt brev om våre bekymringer, sier Shah.

I brevet skriver gruppa at Norge må forberede seg på et «enormt antall pasienter». De foreslår blant annet å «skåne helsepersonell eldre enn 50-60 år, samt de med kroniske sykdommer som gir økt risiko fra å jobbe med kjent eller potensielt smittede pasienter.».

Det foreslås også å «be myndighetene, om nødvendig, å innføre lovendringer som gjør at aviser, sosiale medier og andre informasjonskanaler som opererer i Norge kan beordres å vie en andel av deres totale digitale reklametid/-plass til kritisk opplysning ved unntakstilstand».

Videre skriver gruppa at det vil være «ønskelig og viktig at vi begynner å påpeke uakseptabel oppførsel hos hverandre og hverandres barn i offentligheten».

- Vil kunne dø

Gruppa spår at det vil bli praktisk umulig å legge inn alle kritisk syke mennesker for behandling på sykehus når sykdommen «bryter ut for fullt», og viser til erfaring fra Italia.

«Uten behandling vil en stor andel av disse menneskene kunne dø».

For å unngå dette må myndighetene sikre innkjøp eller tilgjengelighet av et stort antall respiratorer og medisiner, skriver de. De oppfordrer også til at alle sykepleiere og leger i landet gjennomgår kurs et kurs for respiratorbruk.

- Best mulig

Dagbladet møter avdelingsdirektør Line Vold i FHI etter regjeringens pressekonferanse onsdag.

- Det er naturlig at folk bekymrer seg, sier hun til Dagbladet.

_ GOD KUNNSKAP: Avdelingsdirektør Line Vold i FHI sier instituttets ståsteder bygger på det beste som er tilgjengelig av kunnskap om coronaviruset. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
_ GOD KUNNSKAP: Avdelingsdirektør Line Vold i FHI sier instituttets ståsteder bygger på det beste som er tilgjengelig av kunnskap om coronaviruset. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer

Hun medgir at det trengs bedre kunnskap om både viruset og sykdommen.

- Det vi legger fram av scenarier og informasjon om utbruddet, viruset og sykdommen er bygget på det beste vi får tak av kunnskap, og det vi klarer å innhente av opplysninger - i tett samarbeid med WHO, Det europeiske smitteverninstituttet og våre naboland, sier hun til Dagbladet.

Gruppa er ikke aleine om å mene at regjeringen burde gå lengre i sine tiltak. I tirsdagens «Debatten» på NRK hevdet lege og forsker Gunhild Alvik Nyborg at spredningen av coronasviruset i Norge er ute av kontroll, og tok til orde for full isolasjon.

- Bekymrer det FHI at så mange leger, med utdannelse og praksis, virker til å være så bekymra for at tiltakene ikke er kraftige nok?

- Ut ifra det jeg har sett, er det innlegg som går begge veier. Både folk som er bekymret, og folk som mener synet som kom fram i «Debatten» er et skrekkscenario.

- Mye ukjent

Vold mener det er naturlig at det finnes ulike synspunkter blant fagpersoner.

- Det er mye ukjent om denne situasjonen og dette viruset, enten du er lege eller ikke. Vi står i en alvorlig situasjon, det mener også FHI. Vi søker å bygge våre ståsteder på den beste kunnskapen som er tilgjengelig.

Vold mener ikke at synet Nyborg la fram i «Debatten» representerer et sannsynlig scenario.

- Vi mener det vi har lagt fram er et bedre planleggingscenario, sier hun.

Hun fastholder at det er all grunn til å forholde seg til FHIs råd.

- Vi må prøve å få ned denne epidemikurven, for å gi minst mulig smitte mellom folk nå, og sørge for at vi ikke får en bratt topp på epidemikurven. Det er avgjørende at vi får til gode smitteverntiltak nå.

Hele Norges coronakart