<strong>INNESPERRET:</strong>  Den norske veterinæren Lena Dagsvold (38), ektemannen Gus Dackie (34) og sønnene  Benjamin (2) og Michael (4) befinner seg  i familiens hus i utkanten av hovedstaden Monrovia i Liberia. Familien er nå desperat etter å komme seg ut av det ebola-rammede landet, men forteller at stengte landegrenser, skyhøye flypriser og kansellerte avganger gjør det vanskelig. En Facebook-aksjon ser imidlertid ut til at mor og barn kan reise hjem til Norge allerede denne uka. Foto: Privat
INNESPERRET: Den norske veterinæren Lena Dagsvold (38), ektemannen Gus Dackie (34) og sønnene Benjamin (2) og Michael (4) befinner seg i familiens hus i utkanten av hovedstaden Monrovia i Liberia. Familien er nå desperat etter å komme seg ut av det ebola-rammede landet, men forteller at stengte landegrenser, skyhøye flypriser og kansellerte avganger gjør det vanskelig. En Facebook-aksjon ser imidlertid ut til at mor og barn kan reise hjem til Norge allerede denne uka. Foto: Privat Vis mer

Norske Lena (38) og familien er innesperret i ebola-rammede Liberia

Landegrensene er sperret og tobarnsmora frykter flyplassen vil stenge, men sier: - Ut skal vi. Det er forbanna bestemt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den norske veterinæren Lena Dagsvold (38) har siden mai i år bodd i utkanten av hovedstaden Monrovia i Liberia med sin familie. Nå er tobarnsmora desperat etter å komme seg ut av det ebola-rammede landet.

Men landegrensene er stengt, flyene fullbooket, billettprisene er skyhøye og mange flyavganger er blitt kansellert.

- Det er stadig vekk snakk om å stenge flyplassene. Seinest i går sa en representant fra en veldedig organisasjon at det er stor sannsynlighet for at flyplassene vil stenge nå, og ikke åpne igjen på tre måneder. Å være innestengt i dette landet i 90 dager med to små barn er ikke særlig fristende. Vi er livredde det vil skje før vi kommer oss ut, sier Lena Dagsvold til Dagbladet.

- Klaustrofobisk - Vi føler oss innestengt, isolert og opplever det som klaustrofobisk. Vi er redd for å ha kontakt med folk, møte på «styggemann med ebola», fortsetter Lena. 

Etter å ha bodd flere år i Frankrike bestemte hun og ektemannen Gus Dackie (34) seg for å flytte til hans hjemland på nyåret, slik at sønnene deres Benjamin (2) og Michael (4) også skulle få oppleve farens kultur.

Gus og guttene dro i forveien, til et hus Gus har bygget selv, og Lena kom etter på vårparten. Omtrent samtidig kom de første meldingene om den smittsomme og svært dødelige sykdommen ebola.

- Da hadde ebolaen så vidt startet, men vi regnet aldri med at den ville spre seg så voldsomt. Situasjonen er prekær her nå. Dette er ikke et optimalt sted å ha to små barn, sier Lena.

Ble syk Hun forteller at familien i flere uker har planlagt utreise fra landet, men at den ene sønnen hennes fikk feber, som innebar at de måtte utsette reisen.

<strong>VETERINÆR:</strong> Lena Dagsvold er utdannet veterinær og har jobbet som dyrlege i Liberia etter at hun flyttet til landet i mai i år. I tillegg har familien hatt planer om å starte opp en hønsefarm på gården, som ligger i utkanten av hovedstaden Monrovia. Foto: Privat
VETERINÆR: Lena Dagsvold er utdannet veterinær og har jobbet som dyrlege i Liberia etter at hun flyttet til landet i mai i år. I tillegg har familien hatt planer om å starte opp en hønsefarm på gården, som ligger i utkanten av hovedstaden Monrovia. Foto: Privat Vis mer

- Vi ville bestille billetter når barnet var blitt frisk igjen, men i mellomtida begynte flyselskapene å kansellere rutene. Da vi endelig fikk bestilt billetter fikk vi dem til tredoblet pris - og med første mulige avgang 25.august.

Så ble hun selv syk - med malaria.

- Jeg har hatt malaria før, og kjenner symptomene, men da jeg ble dårlig ble jeg selvsagt redd det kunne være ebola. Jeg var i byen den dagen jeg ble syk, og endte opp med å kaste opp på gata. Alle rundt meg trodde det var ebola - og var livredd meg. Et av problemene med ebola er nemlig at symptomene er veldig lik mange andre sykdommer, sier Lena.

- Skjuler smitte Å reise på sykehus har ikke vært noe alternativ for 38-åringen.

- Mange sykehus er nedlagt, og på de få som holder åpne er det hektisk og til dels kaotiske tilstander. Helsesystemet i Liberia var dårlig i utgangspunktet, men dette presset takler det ikke. Det har kollapset totalt.

Det eksisterer også en frykt for hva som vil skje med dem som faktisk oppsøker sykehusene, forteller hun videre:

- Har du symptomer som ligner ebola kan du bli tatt inn på ebola-avdelingen. Det er klart ingen vil dit - bli stengt inne med andre smittede. Er du ikke syk når du går inn på sykehuset, er du sannsynligvis det når du går ut igjen. Derfor skjuler mange at de har ebola, sier hun.

- Hysteri De siste tallene fra Verdens helseorganisasjon (WHO) viser at ebola-utbruddet har tatt livet av 1013 mennesker og at 1848 er smittet i de vestafrikanske landene Liberia, Sierra Leone og Guinea.

EBOLA:

• Ebola er et virus som kan forårsake alvorlig sykdom (ebolavirus-sykdom) med høy dødelighet.

• Sykdommen er en såkalt blødningsfeber som er karakterisert ved kraftige blødninger fra kroppsåpninger.

Ifølge Lena har et hysteri spredd seg blant befolkningen der hun bor.

- Døde mennesker blir kastet på gata i frykt for smitte. Ingen vil at noen skal få vite at familiemedlemmer har fått ebola, da de frykter at myndighetene vil stenge huset deres, sier hun.

LES OGSÅ: Når de først er smittet, dør nesten 90 prosent av dem. Men disse lurte ebola-døden.

- Vi er redde her og nå Det som er positivt, ifølge Lena, er at innbyggerne endelig har begynt å innse at ebola-viruset faktisk eksisterer. Mange har trodd at  amuletter og «hellige klær» og gudstro skal kunne redde dem. Andre har trodd viruset kan være innbrakt av helsearbeidere, Vesten eller til og med presidenten i landet.

- I det siste har regjeringen vært ute med informasjonskampanjer, som ser ut til å virke. I stedet for å tro det ikke eksisterer, er borgerne nå redd sykdommen. Folk har sluttet å ta i hverandre. Det er synd å si at det er bra, men det er det faktisk, sier Lena.

Frykten kjenner hun på selv også, innrømmer hun.

- Når barna har vært syke har jeg vært innmari redd, til tross for at det har sett ut som normale barnesykdommer. Jeg har hatt litt angst, rett og slett, for at de ikke skal få hjelp, eller at de ikke kan flys ut av landet. Også da jeg selv fikk malaria nå ble jeg redd. Og vi er redde her og nå.

Facebookgruppe Å vente helt til 25. august med å forlate landet er ikke lenger aktuelt for Lena. Hun vil dra nå, forteller hun, og helt nylig har det faktisk blitt en reell mulighet. For med hjelp fra sin kusine Gro Dagsvold har det blitt startet opp en Facebookgruppe for familien. I skrivende stund har gruppa 1280 medlemmer.

- Kusina mi satte i gang kronerulling. Det er helt fantastisk, sier Lena.

<strong>- HYSTERI:</strong> Ifølge Lena Dagsvold har befolkningen i Liberia i større grad enn tidligere innsett farene ved ebola. Ettersom flere har dødd som følge av smitte, er folk blitt mer og mer redde, forteller hun Dagbladet. - Døde mennesker blir kastet på gata i frykt for smitte. Ingen vil at noen skal få vite at familiemedlemmer har fått ebola, da de frykter at myndighetene vil stenge huset deres, sier Lena. Foto: Ahmed Jallanzo/EPA/Scanpix
- HYSTERI: Ifølge Lena Dagsvold har befolkningen i Liberia i større grad enn tidligere innsett farene ved ebola. Ettersom flere har dødd som følge av smitte, er folk blitt mer og mer redde, forteller hun Dagbladet. - Døde mennesker blir kastet på gata i frykt for smitte. Ingen vil at noen skal få vite at familiemedlemmer har fått ebola, da de frykter at myndighetene vil stenge huset deres, sier Lena. Foto: Ahmed Jallanzo/EPA/Scanpix Vis mer

Initiativtaker Gro Dagsvold forteller Dagbladet at det så langt er blitt samlet inn over 52 000 kroner.

- Jeg startet gruppa for å få dem hjem, ut derfra. Vi frykter flyplassene vil stenge før 25. august, og vil hjelpe dem med å kjøpe billetter til en tidligere avgang, sier Gro.

Og ifølge Lena er det høyst sannsynlig at hun og barna vil sette sine føtter på norsk jord allerede denne uka.

- Vi skal hjem denne uka. Alt annet er uaktuelt. Takket være de innsamlede pengene har vi fått booket plass på et KLM-fly som går via Ghana i morgen. I tillegg står vi på venteliste på et Brüssel Airways-fly som drar direkte herfra. Ut skal vi nå. Det er forbanna bestemt. Vi regner med å lande på Gardermoen på torsdag - og jeg har aldri gleda meg mer til det.

Ektemannen blir igjen - Jeg er så takknemlig, og rørt over at så mange har bidratt til å gjøre dette mulig for oss. I en krise ser man hvem som virkelig er ens venner. Jeg ante virkelig ikke at jeg hadde så mange. Det er til å ta pusten fra en, det er utrolig positivt og jeg er veldig rørt, fortsetter hun.

Samtidig vil hun forlate landet med tungt hjerte. Ektemannen Gus blir nemlig ikke med i denne omgangen.

- Han vil prioritere at barna og jeg kommer oss ut, samtidig som han blir igjen for å ta vare på våre 12 hunder. Det er trist å forlate ham, og vi håper han kommer fort etter. Jeg er bekymret for ham og alle andre som blir igjen her, sier 38-åringen.

Forsøksmedisin på vei Liberias president Ellen Johnson Sirleaf rettet før helga en innstendig bønn til sin amerikanske kollega Barack Obama og ba om å få tilgang til legemiddelet Zmapp. Zmapp er blitt brukt i USA på to ebola-smittede hjelpearbeidere som nå viser tegne til bedring.

<strong>MANNEN BLIR IGJEN:</strong> I første omgang er det bare Lena og sønnene Benjamin (2) og Michael (4) som reiser til Norge, mens ektemannen Gus blir igjen på gården, blant annet for å passe på familiens 12 hunder. -  Det er trist å forlate ham, og vi håper han kommer fort etter. Jeg er bekymret for ham og alle andre som blir igjen her, sier Lena. Foto: Privat
MANNEN BLIR IGJEN: I første omgang er det bare Lena og sønnene Benjamin (2) og Michael (4) som reiser til Norge, mens ektemannen Gus blir igjen på gården, blant annet for å passe på familiens 12 hunder. - Det er trist å forlate ham, og vi håper han kommer fort etter. Jeg er bekymret for ham og alle andre som blir igjen her, sier Lena. Foto: Privat Vis mer

I går sa amerikanerne ja, og prøvedoser er nå på vei til Monrovia. USA presiserer at deres rolle i dette kun har vært å sette liberiske myndigheter i kontakt med produsenten av Zmapp, ifølge BBC.

Lederen for Verdens helseorganisasjon (WHO), Margaret Chan, har samtidig åpnet for at det nye og eksperimentelle legemiddelet skal kunne testes ut på leger som er smittet av ebola i Liberia.

Den norske legen Gunnar Hasle reiser til Liberia denne uka. Han sammenlikner ebola med svartedauden.

EBOLA-UTBRUDDET:

• Det pågående utbruddet av ebola ble oppdaget i Guinea i februar 2014. Siden har utbruddet spredt seg til nabolandene Sierra Leone og Liberia.

• Til tross for iherdig innsats fra lokale helsemyndigheter, Verdens helseorganisasjon, og flere hjelpeorganisasjoner har det ennå ikke lyktes å stoppe utbruddet.

• Det pågående ebolautbruddet i Vest-Afrika er alvorlig, på grunn av utbruddets størrelse og dødeligheten av sykdommen.

• Risiko for smitte til Norge er imidlertid lav. Norske helsemyndigheter følger situasjonen nøye og følger opp Verdens helseorganisasjons vurderinger og råd.  

• Per i dag er det over 1000 meldte tilfeller i disse landene, hvorav ca. 60 % er døde. Det er en risiko for at sykdommen i tiden framover kan spre seg til andre land i området.  

• Det er aldri rapport ebolatilfeller hos reisende til eller fra Norge, og det er liten risiko for at viruset vil komme til Norge også i dette utbruddet.

Kilde: Folkehelseinstituttet
<strong>FIKK MEDISIN:</strong> Den spanske presten som ble smittet i Liberia, er en av dem som ble behandlet med forsøksmedisinen, som USA i går gikk med på å sende til Liberia. Den spanske presten døde likevel av sykdommen i dag. Foto: Ministry of Defence/Reuters/Scanpic
FIKK MEDISIN: Den spanske presten som ble smittet i Liberia, er en av dem som ble behandlet med forsøksmedisinen, som USA i går gikk med på å sende til Liberia. Den spanske presten døde likevel av sykdommen i dag. Foto: Ministry of Defence/Reuters/Scanpic Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer