DREPT:  Mandalskvinnen Lene Sand (36) ble i fjor sommer funnet drept i en koffert i elva Spree i Berlin. I dag starter rettssaken mot to menn som er siktet etter drapet. Foto: Privat
DREPT:  Mandalskvinnen Lene Sand (36) ble i fjor sommer funnet drept i en koffert i elva Spree i Berlin. I dag starter rettssaken mot to menn som er siktet etter drapet. Foto: PrivatVis mer

Norske Lene (36) ble drept i Berlin - funnet i koffert

I dag starter rettssaken. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rettssaken mot to chilenske menn som er tiltalt etter drapet på Lene Sand - den 36 år gamle norske kvinnen som ble funnet drivende i en koffert i elva Spree i Berlin - starter i Landgericht Berlin klokka 10 i dag.

Sand ble funnet drept den 13. juni i fjor, da en mann trakk i land en koffert som fløt i elva Spree. Da han åpnet den første, fant han nok en koffert - og inne i den lå den døde kvinnen.

HER BLE HUN DREPT: Etterforskere fra politiet i Berlin greide etter to ukers etterforskning å slå fast at drapet fant sted her i "Paradise KulturRaum som ligger i bydelen Wedding. Mannen har vært på frifot i Sør-Amerika fram til onsdag. Da ble han pågrepet av meksikansk politi. Foto: Asbjørn Svarstad / Dagbladet
HER BLE HUN DREPT: Etterforskere fra politiet i Berlin greide etter to ukers etterforskning å slå fast at drapet fant sted her i "Paradise KulturRaum som ligger i bydelen Wedding. Mannen har vært på frifot i Sør-Amerika fram til onsdag. Da ble han pågrepet av meksikansk politi. Foto: Asbjørn Svarstad / Dagbladet Vis mer

Politiet mener den hovedtiltalte, en 39 år gammel mann fra Chile, drepte Sand med kniv i et kunstgalleri i bydelen Wedding natt til 3. juni. Mellom fem til ti dager seinere skal en kamerat av 39-åringen ha fraktet liket i en koffert med lokalbanen gjennom hele Øst-Berlin, før han forsøkte å senke kofferten i elva ved Treptower Park.

Drept etter krangel

Ifølge tiltalen skal det ha oppstått en opphetet krangel mellom den norske kvinnen og den nå drapstiltalte mannen, da de var samlet i kunstgalleriet natt til 3. juni i fjor, skriver VG.

Den drapstiltalte 39-åringen skal så ha slått ned Sand, før han knivstakk henne minst sju ganger. Kvinnen døde etter få minutter, ifølge tiltalen - gjengitt av VG.

Kameraten, som i avhør har innrømmet sin involvering, er siktet for å ha hjulpet til med å frakte den døde og skjule spor. De to mennene skal ha malt vegger og skiftet gulvbelegg i kunstgalleriet i et forsøk på å skjule sporene.

Arrestert i Mexico

Den hovedtiltalte, som tidlig ble mistenkt og internasjonalt etterlyst for drapet, skal ha prøvd å lure seg unna straffeforfølgelse ved blant annet å sette ut et rykte om at han hadde begått selvmord. Han var på flukt i over to måneder før han ble arrestert i Mexico i slutten av august i fjor, og seinere utlevert til Tyskland.

Bistandsadvokaten til Sands familie, Patrick Lundevall-Unger, sier aktoratets framstilling av hva som skjedde, er basert på hva den medtiltalte kameraten har forklart, ifølge NTB.

39-åringen er siktet for forsettlig drap, som har en strafferamme på fem til femten år i Tyskland.

FLØT I ELVA: Dette er kofferten som turgåere oppdaget i elva Spree lørdag 13. juni i fjor. Foto: Tysk politi.
FLØT I ELVA: Dette er kofferten som turgåere oppdaget i elva Spree lørdag 13. juni i fjor. Foto: Tysk politi. Vis mer

- Lene Sand ble drept på brutalt og kaldblodig vis. Hun var alene, og hun var forsvarsløs. Omstendighetene rundt drapet og det som skjedde etterpå, er så alvorlige at tiltalen burde ha gått ut på mord – overlagt drap, sier bistandsadvokat Lundervall-Unger til Aftenposten.

Dersom tiltalen endres til overlagt drap, risikerer han livstid i fengsel. Den medtiltalte risikerer fem års fengsel, ifølge VG.

Retten settes klokka 10 torsdag. Det er planlagt til sammen fem dager i retten, som er spredd over de neste ukene. Dom er ventet 12. september.

Kjente hverandre

Den drapstiltalte mannens søster sto registrert som eier av det nyåpnede galleriet rett inn på vestlige sone av Berlin i forhold til den gamle Berlin-muren. Men ifølge Bild Zeitung var det den etterlyste chileneren som drev stedet.

Avisa skrev i fjor sommer at den drapstiltalte skal ha kjent den norske kvinnen over et lengre tidsrom. De to ble flere observert sammen flere ganger i dagene før hun forsvant.

- En vidunderlig sjel

Sands familie har tidligere sagt følgende i en melding:

«Vår skjønne unike Lene har brått og brutalt blitt revet fra oss. Hun var en vidunderlig sjel som vil bli savnet av mange. Vi er i sjokk og ber om forståelse for at vi trenger tid og ro til å ta vare på hverandre i sorgen».

I BERLIN: Bistandsadvokat Patrick Lundevall-Unger i advokatfirmaet Avocado var i Berlin før påske for å forberede rettssaken mot tiltalte.  Foto: Håkon Letvik / Aftenposten / NTB Scanpix
I BERLIN: Bistandsadvokat Patrick Lundevall-Unger i advokatfirmaet Avocado var i Berlin før påske for å forberede rettssaken mot tiltalte.  Foto: Håkon Letvik / Aftenposten / NTB Scanpix Vis mer

Sand var fra Mandal, men hadde de siste årene reist mye verden rundt, blant annet som backpacker til Mexico, Guatemala og India.