Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Storbrannen i Aten:

Norske Lise var vitne til den grusomme brannen: - Så flammene sluke hus på hus

- Forferdelig å tenke på lidelsene vi har sett rett over på.

HELLAS I BRANN: Norske Lise var vitne til den forferdelige brannen i Aten. Hun så flammene sluke hus etter hus på vestsida av den greske hovedstaden. Video: Lise Gunnerød Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra den greske øya Salaminas har norske Lise Gunnerød og familien det siste døgnet vært vitne til en av de forferdelige skogbrannene som har tatt minst 60 menneskeliv i Aten.

Rundt klokka 12.00 i går formiddag skulle Lise og familien på stranda, da de ble oppmerksomme på flammer og svart røyk stige opp fra Kineta på fastlandet, anslagsvis en kilometer unna dem.

SKOGBRANN: Voldsomme branner herjer utenfor den greske hovedstaden Aten. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Først så vi at det brant litt, deretter forstod vi at det brant i hus. Så endra lyset seg på en måte, og mye tjukk, svart røyk steg opp og blåste rett mot oss, forteller Gunnerød til Dagbladet.

- Alvorlig

Tross den relativt korte avstanden, var de ikke spesielt redd for at glør fra brannen skulle nå over til dem, forteller Gunnerød, som likevel opplevde synet og situasjonen som svært urovekkende.

I HELLAS: Lise Gunnerød og familien befinner seg på ei øy rett ved Kineta, der den første av skogbrannene startet i går. Foto: Privat
I HELLAS: Lise Gunnerød og familien befinner seg på ei øy rett ved Kineta, der den første av skogbrannene startet i går. Foto: Privat Vis mer

- Vi så at brannen traff bebyggelse. Vi så blaff eller eksplosjoner, og at flammene slukte hus etter hus, og vi skjønte at dette var alvorlig.

Gunnerød opplevde at brannen bare utartet seg ytterligere.

- Brannen var ukontrollerbar. Det var skummelt å se på, og det er vondt å tenke på lidelsene, og de fatale konsekvensene vi var vitne til.

Brannene brøt ut mandag og har spredt seg voldsomt i løpet av få timer. Minst 150 personer er skadd, flere av dem små barn, ifølge greske myndigheter. For flere er tilstanden kritisk.

Unntakstilstand

Myndighetene i landet har erklært unntakstilstand i østlige og vestlige områder av Stor-Aten, og seint mandag returnerte statsminister Alexis Tsipras fra et besøk i Bosnia for å kunne overvåke situasjonen.

- Vi kjemper mot noe helt ute av proporsjoner, sa statsministeren, som ifølge nyhetsbyrået DPA antydet at brannene kan ha blitt påsatt.

UROVEKKENDE SYN: - Brannen var ukontrollerbar. Det var skummelt å se på, og det er vondt å tenke på lidelsene, og de fatale konsekvensene vi var vitne til, sier Gunnerød. Foto: Privat
UROVEKKENDE SYN: - Brannen var ukontrollerbar. Det var skummelt å se på, og det er vondt å tenke på lidelsene, og de fatale konsekvensene vi var vitne til, sier Gunnerød. Foto: Privat Vis mer

Tre sykehus er blitt satt i beredskap for å raskt ta imot skadde mennesker. Rundt 600 brannmenn og 300 kjøretøy er satt i sving for å slukke brannene.

Råd til nordmenn

Utenriksdepartementet samarbeider nå med ambassaden i Aten om å skaffe oversikt over situasjonen og om nordmenn kan være rammet av de voldsomme brannene.

Pressevakt Kari Eken Wollebæk ved UD forteller at de videre oppfordrer nordmenn i de rammede områdene om å holde seg orientert om situasjonen, og følge råd fra lokale myndigheter.

- VI oppfordrer også nordmenn i hellas om å registrere oppholdet sitt i Hellas på reiseregistrering.no, sier Wollebæk til Dagbladet.

Dagbladet følger saken.