Norske Lissie (25) forfulgt av orkaner

Flyktet først fra Katrina, nå fra Rita, som kan bli enda verre. Over en million på flukt nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norske Lissie Moe (25) fra Drammen er på flukt fra orkan for andre gang på en måned. Hun evakuerte fra New Orleans og orkanen Rita i slutten av august og har siden hatt tilhold i Houston i Texas. Tirsdag var hun innom leiligheten som hun studerer med den amerikanske studievenninnen, da de fikk beskjed om å evakuere igjen.

Fikk med seg en tredjedel

- Da vi kom inn i leiligheten vår, hadde det vært opptil knærne med vann der, det vil si ca 1,75 meter med vann i gatene. Der var fullt av sopp, og vi måtte ha på oss maske og greier. Vi fikk reddet ut cirka en tredjedel av alt vi eier og satt det på lager. Vi skulle egentlig kjøre tilbake til Houston, men nå kan vi ikke reise dit likevel, sier Lissie til Dagbladet.no.

Hun er på vei vekk fra byen nå, og kjører mot Mandeville, fem timer øst for Houston. Det har ikke vært noen dramatikk rundt evakueringene hennes.

- Det har bare vært slitsomt. Første gang kom jeg rett fra Norge, og fikk bare én time å pakke på før jeg dro rett til Sjømannskirka i New Orleans. Så var det rett derfra til Sjømannskirka i Houston, sier Lissie, som er kjent friidrettsutøver og studerer til mastergrad i internasjonal utvikling ved Tulane University i New Orleans.

Kategori 5

Orkanen Rita befinner seg nå ute i Mexicogulfen. Hun raser mot fastlandet i en fart på 265 kilometer i timen, har nådd styrke fem i løpet av kvelden. Tidligere i dag ble hun oppgradert fra kategori to til tre. Orkanen forventes å nå kysten av Texas, Louisiana eller Nord-Mexico lørdag, og den kan bli verre enn søsteren Katrina.

Så mange som 1,2 millioner mennesker er ifølge Reuters ventet å forlate Houston, USAs fjerde mest folkerike by, i kveld amerikansk tid. Til sammenligning jaget Katrina én million på flukt.

MONSTERORKANEN NÆRMER SEG: Rita har nådd styrke fem og kan bli enda verre enn søsteren Katrina. Foto: EPA/NOAA/SCANPIX
MONSTERORKANEN NÆRMER SEG: Rita har nådd styrke fem og kan bli enda verre enn søsteren Katrina. Foto: EPA/NOAA/SCANPIX Vis mer

Galveston utenfor Houston ligger akkurat der orkanens øye er spådd å treffe, og er erklært katastrofeområde. Både Galveston og New Orleans er tvangsevakuert. Værekspertene frykter at de allerede ødelagte dikene i New Orleans kan oversvømme byen på ny.

Borgermester i Houston, Bill White oppfordrer innbyggerne i området om å hjelpe innbyggere som ikke klarer å flykte for egen maskin, skriver CNN.

- Håper og ber

- Vi håper og ber om at orkanen Rita ikke vil bli en totalødeleggende storm, men vi må være forberedt på det verste, sier president George W. Bush, som fikk hard kritikk for den dårlige forberedte nødhjelpen i forbindelse med Katrina.

Denne gang er ser myndighetene ut til å være bedre forberedt. Fungerende sjef for kriseberedskaps-byrået FEMA, R. David Paulison, sa tidligere i dag at fly og busser stod klare til å evakuere innbyggere i de utsatte områdene. Redningsarbeidere og lastebiler var på vei.

Dødstallene fra Katrina steg i dag til 1036, ifølge AP.

Norske Lissie (25) forfulgt av orkaner
TVANGSFLYTTET: Eldre fra et gamlehjem i tvangsevakuerte Galveston, Texas, står i kø for å bli tvangsevakuert.