Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske Liv (28) satt tre døgn på kinesisk tog

Kaldeste vinteren i Kina på 100 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Iskald vind og snø har tatt livet av over 60 mennesker i Kina, som ifølge AP opplever den kaldeste vinteren på 100 år.

Torsdag går landet inn i rottens år, og flere millioner kinesere forsøker å komme seg hjem for å feire det nyåret- for mange den eneste ferien de kan ta i løpet av et år. I stedet sitter de reisende nå strandet i uværet på landets transportårer.

Strandet ble også norske Liv Nuland er i Kina for å studere kinesisk. Hun ble sittende innelåst på et iskaldt tog i nesten tre døgn på vei fra Hong Kong til Beijing.

- Toget mistet all strøm og oppvarming, og i løpet av kort tid sank temperaturen til sju grader. Ingen vinduer kunne åpnes og dørene var låst selv om vi sto stille på samme stasjon i et døgn, forteller hun.

200 tog foran seg

Nuland skulle til Beijing i forbindelse med utenriksminister Jonas Gahr Støres besøk som representant for studentene, men kom ikke fram før han var på vei tilbake.

- Togpersonalet fortalte at vi hadde over 200 tog foran oss på vei nordover og på stasjonen sto det til enhver tid minst seks andre tog, forteller hun.

Det verste var imidlertid at de reisende gikk tom for mat.

SNØKAOS: 
Arbeidere måker snø på flyplassen i Ningbo i Zhejiang-provinsen. I tre uker har Kina opplevd den hardeste vinteren på 100 år og snøværet og kulden kommer til å fortsette i flere dager til, varsler meteorologer Foto: Foto: Reuters / SCANPIX
SNØKAOS: Arbeidere måker snø på flyplassen i Ningbo i Zhejiang-provinsen. I tre uker har Kina opplevd den hardeste vinteren på 100 år og snøværet og kulden kommer til å fortsette i flere dager til, varsler meteorologer Foto: Foto: Reuters / SCANPIX Vis mer

- Dag to slapp toget opp for mat og drikke, og vi måtte klare oss med det vi hadde tatt med oss for togreisen som egentlig skulle tatt 25 timer. I tillegg ble toalettene overfylt og lufta elendig siden alle systemene på toget var avhengig av strøm. Likevel hadde jeg det bedre enn mange andre. Jeg hadde bestilt sovevogn, og hadde i det minste en dyne å varme med med, forteller språkstudenten.

Store konsekvenser

Før det kalde været startet ble det antatt at 178,6 millioner kinesere, flere enn befolkningen i Russland, skulle reise til hjemstedet sitt for å feire nyttår med familie og venner.

Den kinesiske presidenten Hu Jintao iverksatte i går krisemøte hvor de diskuterte hvordan de kan få folk hjem.

- Vi må innse at stormværet og den alvorlige katastrofen vil fortsette å plage regionene i sør. Redningsarbeidet vil fortsette å kjempe mot utfordringene, selv om de står foran en tøff oppgave, sier han ifølge AP.

Regjeringen har anmodet folk om å holde seg unna de stappfulle jernbanestasjonene etter at en kvinne ble trampet i hjel idet hun forsøkte å komme seg på et tog.

Uværet kan få store konsekvenser for Kina i lang tid framover, og kinesiske meteorologer sier at dette er den kaldeste perioden på 100 år i Hubei og Hunan-provinsene målt etter dager på rad med temperaturer på mindre en 1 celsiusgrad.

- Ut fra norsk standard er det ikke så mye snø, det er mest is. På de mest utsatte stedene er det kanskje opp mot en halv meter. Vinteravlingene som for kort tid siden var grønne ligger imidlertid under et lag av snø, og er trolig helt ødelagt, forteller Nuland.

STRANDET: Millioner av mennesker er blitt stående fast på flyplasser, jernbanestasjoner og busstasjoner sør, øst og sentralt i Kina.
STUDENT: Liv Nuland har også fått merke snøkaoset i Kina. Hun ble sittende fast på et tog fra Hong Kong til Beijing i tre døgn.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media