Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Norske liv kan gå tapt

- Jeg kan dessverre ikke utelukke at norske menneskeliv går tapt, sier utenriksminister Knut Vollebæk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Like før klokka 23.00 i går kveld: Utenriksminister Knut Vollebæk kommer hjem etter middag med Ungarns president Arpad Göncz og kong Harald. Like etter får han beskjeden om at NATOs øverskommanderende har gitt fullmakt til å iverksette flyangrep. Diplomaten Vollebæk blir ikke overrasket.

- For å ivareta fred og sikkerhet, og unngå en katastrofe, var det nødvendig å presse fram en militær løsning, sier Vollebæk.

- Forferdelig

Men han tilføyer sine personlige følelser:

- Dette er en tragedie. En absolutt forferdelig situasjon. Det er første gang NATO går til angrep. Og det aller alvorligste, er at vi har prøvd en masse diplomatiske og politiske forsøk. Vi har en situasjon hvor nesten hele verdenssamfunnet prøver å få dette til. Og så stopper det helt og vi må ty til militær aksjon, sier Vollebæk.

Han er persolig svært skuffet over Slobodan Milosevic. For tre uker siden måtte han selv avbryte forhandlingene med Slobo og oppleve å bli hånet og ydmyket av presidenten.

- Milosevic viste ingen vilje til å forhandle. Samtidig økte han de serbiske bakkeangrepene mot kosovoalbanerne. Han drev stadig flere på flukt. Han viste bare hån mot forhandlerne fra motparten og ingen respekt for tap av menneskeliv. I en slik situasjon er det vanskelig å ikke gå til aksjon, sier Vollebæk.

Ikke passiv

Han understreker at det var umulig å bare passivt skulle se en hel folkegruppe ødelegges.

- Vi kan ikke forsvare å bare la sivilbefolkningen i Kosovo lide. Også FN karakteriserte situasjonen som en trussel mot fred og stabilitet i området. Dette er et FN-språk som åpner for bruk av væpnet makt. Så selv om NATO ikke har det ønskelige FN-mandat for aksjonen, har vi legitimitet ifølge internasjonal folkerett, påpeker Vollebæk.

Norge er klar

Det var en utenriksminister preget av stundens alvor som like etter midnatt møtte pressen i Utenriksdepartementet. Tidligere på kvelden orienterte han den utvidede utenrikskomiteen på Stortinget om utviklingen i Kosovo. Norge har stilt til rådighet seks jagerfly, og ifølge utenriksministeren befinner det seg nå 200 norske soldater på NATO-basen i Italia.

- I en krisesituasjon kan menneskeliv gå tapt. Det er noe av tragedien med dette. Det er bred enighet i Norge om at vi skal støtte denne aksjonen, men vi skal gjøre hva vi kan for å forhindre tap av NATO-soldater og sivilbefolkning. Vi sender seks jagerfly. Det er det vi ble bedt om, og det er på lik linje med nasjoner vi kan sammenlikne oss med, sier Vollebæk.

- Er Norge klar for krig?

- Vi får ta et skritt om gangen. Nå er det opp til Milosevic å vise vilje. Han må bestemme seg raskt. Vi har gått både den første, den andre og den tredje milen med ham. Men nå har NATO tatt en beslutning, og vi som medlemsland har støttet opp om aksjonen. Sånn sett er vi klar for aksjonen som skal finne sted, svarer Vollebæk.

Tre nordmenn

Utenriksdepartementet opplyste i går at det befinner seg tre nordmenn i området. Alle er på Den norske ambassaden i Beograd. Det er charge d'affaires Fredrik Arthur, ambassadesekretær Ole Bjørnøy og kanselist Sylvia Schmidt Gerbitz.

- Vi har sagt til ambassadepersonellet at de bør reise ut så snart som mulig. Ellers tror jeg ikke det er flere nordmenn igjen i området, sier utenriksministeren.

Han karakteriserte de seks norske flyene som er klare for innsats mer som støttefly enn som angrepsfly.

Vollebæk påpekte også at det ikke vil bli aktuelt med noen bakkekonfrontasjoner fra NATOs side etter et flyangrep. Målet med et massivt flyangrep er å tvinge Slobodan Milosevic tilbake til forhandlingsbordet.

- Vi ser ikke for oss en invasjon av Jugoslavia, sier Knut Vollebæk.