Norske livvakter til Kabul

180 norske soldater drar på nytt oppdrag i Afghanistan allerede i desember. De skal være livvakter i hovedstaden Kabul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Soldatene skal vokte forsamlingen som skal snekre sammen landets nye grunnlov.

Dette betyr at USA ikke får oppfylt sitt ønske om at de norske soldatene skal settes inn i områder utenfor Kabul. Taliban er i ferd med å organisere seg i disse områdene, og amerikanerne ønsker at norske og andre utenlandske Nato-soldater skal være med på å nedkjempe Taliban-soldatene.

Men i stedet har regjeringen nå bestemt at de om lag 180 norske soldatene skal på et oppdrag av en helt annen karakter.

Under valg

Forsamlingen som skal utarbeide den nye grunnloven, er nå under valg i Afghanistan. Den skal etter planen samles i Kabul i desember. Det er denne gruppa de norske soldatene skal beskytte - slik at den får gjort sitt arbeid i fred.

Hovedproblemet i Afghanistan er at regjeringen er fattig og nesten uten makt. Det er krigsherrene rundt om i landet som har penger og egne slagkraftige hærer. Derfor er det også i utgangspunktet svært ulike syn på hvordan den nye grunnloven skal se ut. Det betyr igjen at det lett kan komme til konfrontasjoner, og det er liten tvil om at denne forsamlingen vil ha behov for militær beskyttelse.

For de norske soldatene betyr det også at oppdraget kan bli farefullt.

Politisk oppdrag

Etter det Dagbladet erfarer er allerede deler av styrken kalt inn for å forberede oppdraget. Og ifølge NRK skal regjeringen legge fram planene om den nye styrken i Stortinget allerede i dag. Norge har allerede 70 soldater i Kabul, de fleste i en kirurgisk enhet.

Og med dette forslaget slår regjeringen to fluer i en smekk. De norske soldatene får både en militær og en politisk rolle.

Utarbeidelsen av den nye grunnloven er viktig for Afghanistans framtid. Det er et forsøk på å forene de motstridende kreftene som i generasjoner har revet landet i filler.

Skal det være mulig å gjennomføre demokratiske valg en gang i framtida, så er en ny grunnlov et viktig skritt i den retningen.