Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske Mari skåret spesialstilling i NATO

Blir NATOs første spesialrepresentant for kvinner, fred og sikkerhet.

FORNØYD: Anders Fogh Rasmussen ønsker Mari Skåre velkommen. Foto: NATO / NTB Scanpix
FORNØYD: Anders Fogh Rasmussen ønsker Mari Skåre velkommen. Foto: NATO / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi oppretter en spesialrepresentant for kvinner, fred og sikkerhet fordi vi fra NATOs side gjerne vil rette mer oppmerksomhet mot kvinners situasjon og kvinners rolle i forbindelse med å forebygge og løse konflikter, sier generalsekretær Anders Fogh Rasmussen til NTB.

Han kunngjorde tirsdag at den norske diplomaten Mari Skåre blir NATOs ansikt utad for alliansens satsing på kvinner i sikkerhetspolitikken.

Norsk initiativ Initiativet til en slik spesialrepresentant kommer fra Norge, og stillingen skal finansieres med norske midler. Den ble ønsket velkommen på NATOs toppmøte i Chicago i vår, og Skåre starter arbeidet sitt i NATO i september.

- Den store utfordringen blir å omsette bestemmelsene og resolusjonene ikke bare til handling, men til handling med resultater, sier Skåre.

- Det er min ambisjon at når jeg er ferdig med mine første to år, så sitter kompetansen og bevisstheten rundt kvinner og sikkerhet godt i organisasjonens kjerne og er en sentral del i dialogen med partnerne våre.

Skåre har lang fartstid fra norsk utenrikstjeneste og kommer fra stillingen som nestleder ved den norske NATO-delegasjonen.

FN I bunnen av den nye stillingen ligger NATOs forpliktelse fra to år tilbake for å jobbe for FNs resolusjon 1325 om kvinner, fred og sikkerhet, en resolusjon Skåre kaller et vannskille for kvinner i sikkerhetspolitikken.

- Resolusjonen handler i bunn og grunn om kvinners rettigheter. Konflikt rammer kvinner og menn forskjellig, og ofte kvinner og barn hardere enn menn. Det er derfor viktig å yte kvinner beskyttelse, sier Skåre.

- Men den er også en anerkjennelse av at kvinner utgjør en ressurs, og ofte en ubrukt ressurs. Og hvis vi skal lykkes i våre bestrebelser for å skape stabilitet og sikkerhet for alle, så må kvinner inkluderes i prosessene for å forebygge, for å håndtere og for å avslutte konflikter.

Afghanistan Afghanistan blir et viktig område for den nye spesialrepresentanten, som skal samarbeide med FN og andre internasjonale organisasjoner i arbeidet.

- Nå står vi i en situasjon der vi i Afghanistan skal begynne å overdra ansvaret til afghanere selv, og vi synes det er svært viktig at vi i den fasen forsterker denne innsatsen, understreker Fogh Rasmussen.

- Vi har allerede gjort mye for å omsette FNs resolusjon 1325 til praktisk handling. Men vi har også kommet til den konklusjon at det er behov for å gjøre mer. Ved å peke ut en spesialrepresentant vil jeg prioritere innsatsen enda høyere, sier han og kaller Skåres nye ansvarsområde av «overordentlig stor betydning».

Aktiv innsats - Fra norsk side har vi jobbet aktivt for å sette disse viktige spørsmålene på alliansens agenda, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en uttalelse.

Forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) mener på sin side utnevnelsen av en spesialrepresentant for kvinner, fred og sikkerhet «representerer en modning av internasjonal konfliktforståelse og er et uttrykk for NATOs brede tilnærming til sikkerhet».

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media