Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske Marie (20) savnet i Sør-Afrika

Marie Sæther Østbø ble sist sett på stranda - hundre meter fra der hun bodde. Politi, kystvakt og sivile har nå en stor leteaksjon etter den norske studenten.

SAVNET: Marie Sæther Østbø (20) ble sist sett av venner i går kveld da de gikk en tur på stranda. Siden har det vært en stor leteaksjon etter den norske studenten. Foto: Privat
SAVNET: Marie Sæther Østbø (20) ble sist sett av venner i går kveld da de gikk en tur på stranda. Siden har det vært en stor leteaksjon etter den norske studenten. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Tips oss på telefon: 24 00 00 00 eller mail: 2400@db.no

(Dagbladet): Den norske studenten Marie Sæther Østbø (20) er savnet i Sedgefield i Sør-Afrika.

Østbø, opprinnelig fra Stavanger, ble sist sett på ei strand i Sedgefield i går kveld sammen med en gruppe internasjonale studenter som hun reiste med.

Forsvant på stranda

I går kveld rundt klokka 18.00 lokal tid gikk gruppa en tur på stranda før de returnerte mot hotellet. Ifølge den sørafrikanske kystvakta NSRI ble kvinnen sist sett omkring klokka 19.00 på stranda, ikledd blå olabukse og en hvit topp.

- De hadde gått tur på stranda da det ble uvær. De hadde gått tilbake til hotellet da Marie skal ha stoppet for å ta bilder. Da resten gikk til middag en halvtime seinere, så de at Marie ikke var kommet. De gikk for å lete og varslet raskt politi og letemannskaper, sier far Atle Østbø til Dagbladet.

- Vi har ikke gitt opp å finne henne i live. Jeg tror kanskje hun er overfalt, for hun hadde aldri lagt fra seg sko, caps og mobil på stranden og badet med fotoapparatet hun nettopp kjøpte, sier han til Stavanger Aftenblad.

SAVNET: Det er en stor leteaksjon etter Marie Sæther Østbø i Sedgefield i Sør-Afrika. Foto: Privat
SAVNET: Det er en stor leteaksjon etter Marie Sæther Østbø i Sedgefield i Sør-Afrika. Foto: Privat Vis mer

Ifølge den sørafrikanske kystvakta skal hun sist ha blitt sett bare hundre meter fra hotellet, ikledd blå olabukse og en hvit trøye.

Studenter lette

Rundt klokka 19.40 i går kveld ble politiet og kystvakta satt inn i søket.

Politiinspektør Malcolm Pojie opplyser til Dagbladet at de har funnet et par sko nær stranda.

- Vi vil ikke spekulere i hva som kan ha skjedd. Vi fortsetter å søke i hele dag og håper sporene leder oss en vei. Skoene er selvsagt et spor, sier han til Dagbladet, og legger til at politiet ikke utelukker noe i søket.

Østbø er til vanlig statsvitenskapsstudent ved Sciences Po i den franske byen Toulouse. Skolen opplyser overfor Dagbladet at de har cirka 1000 studenter, og at rundt 100 av dem er utenlandsstudenter.

Østbø ankom Sør-Afrika på mandag med en studievenninne fra Mexico. De to skulle på safari i landet. Sedgefield ligger helt sør i Sør-Afrika, mellom Port Elizabeth og Cape Town.

Atle Østbø forteller at han har blitt jevnlig oppdatert av kystvakta.

- Jeg har fått god oppfølging der, og har fått beskjed om at mobil, caps og sko er funnet på stranda. Vi vet ikke hva som har skjedd, men håper selvsagt på at hun blir funnet i god behold, sier han.

Full styrke

Søket begynte i går kveld, men måtte avsluttes på grunn av dårlig vær, opplyser kystvakta.

Søket fortsetter med full styrke i dag.

- Søket fortsetter med hunder, lokalt personell og sivile. Vi søker både til lands og til vanns. Vi har opprettet en egen operasjonssentral for å koordinere, sier politiinspektør Malcolm Pojie til Dagbladet.

Det brukes også droner og dykkere i søket etter Marie.

FULLT SØK: Kystvakta måtte innstille søket onsdag kveld som følge av vanskelige værforhold, men søket har fortsatt for fullt i dag, opplyser kystvaktas talsperson Craig Lambinon. Foto: NSRI
FULLT SØK: Kystvakta måtte innstille søket onsdag kveld som følge av vanskelige værforhold, men søket har fortsatt for fullt i dag, opplyser kystvaktas talsperson Craig Lambinon. Foto: NSRI Vis mer

- Søket fortsetter for fullt i dag. Vi har også vært i kontakt med norske myndigheter. Ellers har jeg ingenting nytt å melde, sier kystvaktas talsperson Craig Lambinon til Dagbladet.

Klokka 16.15 sier Lambinon til Dagbladet at han fortsatt ikke har noe nytt å melde, men at kystvakta vil komme med en ny oppdatering i løpet av kort tid.

UD orientert

Utenriksdepartementet er torsdag informert om hendelsen.

- Vi er kjent med at en norsk statsborger skal være savnet i Sør-Afrika. Ambassaden i Pretoria er i kontakt med lokale myndigheter og har tilbudt konsulær bistand til pårørende, sier kommunikasjonssjef i UD, Frode O. Andersen, til Dagbladet.

En kvinne som var på stranda i Sedgefield i går kveld forteller Dagbladet at alle løp inn da været plutselig skiftet brått.

- Kort tid etter det hørte vi at en av kvinnene i ei gruppe var forsvunnet. Vi så de bekymrede vennene hennes, sier kvinnen og fortsetter:

- Sedgefield er en trygg liten by, og hele samfunnet er i sjokk over det som har skjedd. Vi håper hun blir funnet i god behold så snart som mulig. Alle ber for det, og leter etter henne.

  • Redningstjenesten oppga først Marie Sæther Østbøs alder til 21 år. Den riktige alderen er 20.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!