Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske Marte i Spania: - Jeg er så sint

Etter Italia er Spania det europeiske landet som er hardest rammet av coronaviruset. Slik har hverdagen blitt snudd på hodet.

VANSKELIG: Norske Marte Mellbye forteller om den uvirkelige situasjonen hun og familien befinner seg i. Video: Marthe Mellbye / Bilder: Scanpix Vis mer

- Det verste ligger foran oss.

Det sa den spanske statsministeren Pedro Sánchez seint lørdag kveld, ifølge avisa El Pais. Han advarte Spanias befolkning om at coronakrisa vil forverres i uka som kommer.

Spania har satt i gang strenge tiltak for å bremse spredningen av viruset.

- Men dessverre er Spania blant de mest berørte landene i verden, sa statsministeren og viste til at over 1300 personer har mistet livet.

- Den største bølgen gjenstår, advarte han.

14. mars erklærte Spania krisetilstand og fulgte Italias eksempel med å stenge ned hele landet i kampen mot coronaviruset.

Folk forbys å forlate hjemmene sine, med mindre det er nødvendig. I talen lørdag kveld minnet statsministeren på at dette er for å spare tid for å forberede helsesystemet og forhindre at tusenvis av pasienter skal ankomme samtidig, som kan føre til kollaps hos sykehusene.

STATSMINISTER: Pedro Sanchez. Foto: AP Photo/Andrea Comas
STATSMINISTER: Pedro Sanchez. Foto: AP Photo/Andrea Comas Vis mer
DESINFISERING: En person jobber med å desinfisere en T-banestasjon i Madrid mens reisende går forbi. Foto: AFP / NTB Scanpix
DESINFISERING: En person jobber med å desinfisere en T-banestasjon i Madrid mens reisende går forbi. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Får ikke ta farvel

Norske Marte Helene Mellbye har bodd i Madrid i 25 år, helt siden hun reiste dit for å jobbe som au pair for en norsk familie. Coronasituasjonen frustrerer henne, spesielt siden man kunne se den alarmerende utviklingen i Italia før smitten spredte seg i Spania.

- Jeg er så sint og tror det er mange andre som også er sinte. Vi har Italia foran oss, sier Mellbye, som skulle ønske myndighetene tok fatt på situasjonen tidligere.

- Jeg tror Italia er veldig likt Spania. Det er veldig sosialt og folk er mye ute i gatene. Det er mye familiesammenkomster og kyssing og klemming, sier hun videre.

Mellbye forteller at nå blir folk stoppet på gata med mindre man har god grunn til å være ute. Man kan dra til og fra jobb, men det er ikke lov å være i følge med andre med mindre man trenger assistanse. Man kan handle, dra til og fra banken og lufte hunden, forteller hun.

- Det som folk er så rasende for, er at du kan jo dra til og fra jobb hvis du fortsatt ikke jobber hjemmefra. Denne uka har det vært masse folk på undergrunnen i Madrid som har stått i klynge. Man får ikke lov til å dra på sykehuset å si farvel til døende slektninger og det er ikke lov å ha begravelser. Så sender de av gårde folk på jobben slik.

LYKKELIG UVITENDE: - Hele familien for et par uker siden, lykkelig uvitende om hva som ventet, sier Marte. Foto: Privat
LYKKELIG UVITENDE: - Hele familien for et par uker siden, lykkelig uvitende om hva som ventet, sier Marte. Foto: Privat Vis mer

- Fullstendig kollaps

Det er flere familiemedlemmer av kjæresten Raúl som er syke. To ble diagnostisert med viruset, men en av disse omkom.

- Han hadde underliggende sykdommer og var i risikogruppa. Flere familiemedlemmer er syke og en onkel av kjæresten min har fått påvist viruset. Han ble innlagt på sykehuset, men det er så mye folk der at han ble sittende i en vanlig besøksstol i gangen i to dager, sier hun.

- Det er helt fullt. Det er fullstendig kollaps. De har ikke midler til å starte behandling på alle.

- Er det slik som i Italia, at de syke dør uten sine kjære rundt seg?

- Ja. Det er det som er trist. Søskenbarnet til kjæresten min fikk bare telefon om at faren er død. Det blir ikke begravelse, et farvel, ingenting. Det er utrolig trist. De dør alene på sykehuset.

Overfylte intensivavdelinger

Tusenvis av helsepersonell jobber i overfylte sykehus, skriver El Pais.

- Jeg har aldri opplevd noe liknende. Intensivavdelingen er en veldig intens jobb, men nå takler vi det ikke, sier en lege ved Getafe-sykehuset i Madrid, som er området hardest rammet av viruset.

Legen sier i et intervju med El Pais at intensivavdelingene er overfylte, fulle av alvorlige syke, bedøvde og intuberte pasienter. Alene, selv når de dør. Alle med samme diagnose: Covid-19.

Det høres skremmende likt ut som det leger i Italia forteller.

- Arbeidet er enormt, utmattende, stressende, sier María Antonia Estecha, som forteller at hun aldri har opplevd noe liknende. 57-åringen er leder for intensivavdelingen ved et sykehus i Málaga.

Anestesilege Celia González fra et sykehus i Bilbao sier til avisa «dette er krigen som har berørt vår generasjon».

- Utfordring

Lørdag var det et dramatisk hopp i antall døde på 324 dødsfall.

- Det er utrolig. De sier jo at kurven ikke har nådd et høydepunkt ennå. Det tærer på at du ikke har perspektiv på når ting blir bedre. For ikke å snakke om den økonomiske konsekvensen, herlighet. Vi prøver å ikke tenke mye for det, og er glade for at vi er friske, sier Mellbye.

Mellbye og Raúl har to sønner, Jorge (10) og Pablo (7).

- Hvordan går det med dere?

- Det er litt av en utfordring, fordi jeg har to turbogutter på 10 og 7 år. De er kjempeaktive. Men vi er veldig heldige med stor takterrasse og trampolinene, så de kommer ut i frisk luft.

- Hvordan har viruset påvirket hverdagen deres?

- Hverdagen er fullstendig snudd opp ned. Heldigvis jobber vi hjemmefra, det har vi gjort i ett år nå. Vi er alle i samme båt, men det skaper solidaritet. Klokka åtte hver kveld går alle naboene ut på terrassene sine og klapper, spesielt for helsevesenet som står i frontlinja. Jeg er veldig takknemlig for dem.

Mellbye har en klar oppfordring til nordmenn hjemme:

- Folk burde ta dette veldig alvorlig og være veldig ansvarlige selv. Det er helt klart det som ligger bak om tiltak fungerer eller ikke.

KONTROLL: Politiet i Barcelona kontrollerer folk som beveger seg ute i det offentlige. Foto: AP / NTB Scanpix
KONTROLL: Politiet i Barcelona kontrollerer folk som beveger seg ute i det offentlige. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Som en dommedagsfilm

Grethe Nordgård har snart bodd i Barcelona i to år. Hun forteller til Dagbladet at hverdagen hennes har endret seg veldig.

- Denne uka begynte jeg med hjemmekontor. Vi har ikke lov å gå ut, bare for nødvendige kjøp eller om man har en avtale med sykehuset. Noen få går på jobb ennå. Politiet kjører rundt i gatene og prøver å få med seg hvem som ikke skal være ute.

Selv skulle hun egentlig på ferie til Norge neste uke. Nå blir det langhelg i boligen i Barcelona i stedet.

- Alt er jo stengt og kansellert. Vi kommer oss ingen steder.

Hun synes gatene minner om en dommedagsfilm.

- Det er helt tomt.

image: Norske Marte i Spania: - Jeg er så sint
FØR OG ETTER: Handlegata Las Ramblas i Barcelona før og etter virusutbruddet. Foto: Reuters / Albert Gea / NTB Scanpix
FØR OG ETTER: Handlegata Las Ramblas i Barcelona før og etter virusutbruddet. Foto: Reuters / Albert Gea / NTB Scanpix Vis mer

- Syke tilstander

Nordgård synes myndighetene har gjort mye i møte med viruset og at de har reagert fort. Samtidig er hun også godt klar over problemene helsetjenesten står overfor:

- Sykehusene har ikke nok plass, utstyr, og sender inn studenter og pensjonerte sykepleiere for å hjelpe. Det er helt syke tilstander.

Selv hadde hun en sykehustime på mandag.

- Det var tidlig på morgenen. Jeg gikk inn på sykehuset og det var travelt der. Man fikk ikke komme inn hvis man ikke hadde noe der å gjøre. De stopper planlagte operasjoner og tar bare inn de som trenger øyeblikkelig hjelp. Alt blir satt på vent. Kapasiteten er helt.. ja. Personalet er utslitt.

- Frykter du at tilstandene i Spania skal bli like ille som i Italia?

- Jeg vil ikke si det, men Spania holder på å ta de igjen i hvert fall.

Hele Norges coronakart