KAN BLI BILLIGERE: Til tross for at matmomsen øker mener Finansdepartementet norske matvarer kan bli litt billigere. Grunnen er at norske matprodusenter i årets budsjett får store avgiftslettelser. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KAN BLI BILLIGERE: Til tross for at matmomsen øker mener Finansdepartementet norske matvarer kan bli litt billigere. Grunnen er at norske matprodusenter i årets budsjett får store avgiftslettelser. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Norske matvarer kan bli billigere

Og det selv om matmomsen går opp neste år...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For i budsjettet neste år gir regjeringen avgiftslettelser til næringsmiddelindustrien og norske bønder på nærmere 700 millioner kroner.

- Økt matmoms må ses i sammenheng med at vi foreslår å avvikle matproduksjonsavgiftene. Denne endringen innebærer betydelig reduserte kostnader for næringsmiddelindustrien, sa finansminister Sigbjørn Johnsen da han la fram budsjettet i Stortinget i dag.

Når staten tar inn en milliard kroner mer i økt matmoms, gir den samtidig avgiftslette til næringsmiddelindustrien. Dette er avgifter som de i dag betaler inn til Mattilsynet. For næringsmiddelindustrien betyr det lettelser på 630 millioner kroner.

Norsk fordel
I praksis betyr det at norske matvareprodusenter vil få lavere kostnader, noe som igjen kan bidra til at forbrukerne vil få lavere priser, ifølge Finansdepartementet.

Fordi avgiftene er høyere for norskproduserte varer enn for importerte varer. Dermed vil norske produsenter få fjernet en ulempe de utenlandske konkurrentene i dag ikke har.

- Når vi nå gir en så stor lettelse trenger produsentene ikke å velte kostnadene over på forbrukerne, sier statssekretær i Finansdepartementet, Roger Schjerva (SV) til Dagbladet.

Kan bli billigere
I neste omgang kan det bety at norske matvarer får lavere prisvekst enn importvarer.

- Det kan bety en liten fordel for norske produsenter. Dette gjør vi for å styrke næringsmiddelindustrier. I tillegg kommer redusert administrativ byrde. Vi er opptatt av å fjerne administrative kostnader for næringslivet, sier Schjerva.

Men om prisene i realiteten blir lavere avhenger av konkurransen i markedet.

Slipper avgift
Dermed er faren for at norske forbrukere vil møte dyrere matvarer i butikkhyllene ikke så overhengende som det mange har fryktet, selv matmomsen går opp med et prosentpoeng til 15 prosent.

- Det som betyr mest for prisutviklingen er at norske forbrukere er prisbevisste og at det er god konkurranse mellom produsentene og butikkene, sier Schjerva.

Møter skepsis
Men i Norges Bondelag er Nils T. Bjørke skeptisk.

- EN FORDEL: Statssekretær i finansdepartementet Roger Schjerva mener avgiftslettelsene til norske produsenter kan gi lavere prisvekst på norske matvarer. Foto Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX .
- EN FORDEL: Statssekretær i finansdepartementet Roger Schjerva mener avgiftslettelsene til norske produsenter kan gi lavere prisvekst på norske matvarer. Foto Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX . Vis mer

- Vi er glad for at denne avgiften forsvinner. Der er med på å gi oss et konkurransefortrinn i forhold til andre land. Det betyr også at bonden kan få litt lavere kostnader uten at det går ut over forbrukeren, men det går ikke nødvendigvis noen lavere pris. Tvert imot mener vi det er svært uheldig at momsen nå går opp, sier han.

Fortsatt svenskehandel
Heller ikke forbundslederen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund tror avgiftslettelsen til produsenten vil nulle ut momsøkningen på matvarene.

- De 650 millionene som vi forhandlet oss fram til i jordbruksoppgjøret er i seg selv positivt. Men den avgiften har vært høyere enn det som v har hatt rundt oss. Det vil ikke forrykke det som skjer av handel på grensa. Vi tror tvert imot at den økte momsen vil bidra til mer grensehandel, sier Jan-Egil Pedersen.

SKEPTISK: Leder i Norges Bondelag Nils T. Bjørke mener lettelsene til norske matprodusenter ikke kompenserer for momsøkningen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
SKEPTISK: Leder i Norges Bondelag Nils T. Bjørke mener lettelsene til norske matprodusenter ikke kompenserer for momsøkningen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer