Norske menn dropper behandling for klamydia

Hver fjerde mann som vet han har klamydia, dropper behandling av sykdommen, viser studie.

DROPPER BEHANDLING, IKKE KOSEN: En ny undersøkelse viser at hver fjerde mann henter ikke ut antibiotika etter påvist klamydiasmitte. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
DROPPER BEHANDLING, IKKE KOSEN: En ny undersøkelse viser at hver fjerde mann henter ikke ut antibiotika etter påvist klamydiasmitte. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.comVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Studien viser at en stor andel menn med påvist klamydiainfeksjon, forblir ubehandlet, skriver Adresseavisen.

- Det er urovekkende at så mange menn dropper behandling for klamydia. De representerer en betydelig smittekilde, sier overlege Svein Arne Nordbø ved avdeling for medisinsk mikrobiologi ved St. Olavs hospital.

Den smittsomme kjønnssykdommen skal behandles med antibiotika. Dessuten skal alle som har fått påvist smitte, få tilbud om ny kontroll mellom fem og seks uker etter at behandlingen er avsluttet.

Over 20.000 tilfeller Studien er gjengitt i Tidsskrift for Den norske legeforening og har tatt utgangspunkt i kvinner og menn i alderen 15-59 år fra Sør-Trøndelag og som hadde fått påvist klamydia i perioden fra 2004 til 2006.

- Andelen menn som ikke hentet ut antibiotika etter påvist klamydiasmitte, var om lag dobbelt så høy som tilsvarende andel for kvinner. For fjerde mann og hver åttende kvinne med positiv prøve ble det ikke registrert noe uttak av antibiotika, sier stipendiat Sara Ghaderi.

Resultatene ble funnet ved å koble informasjon fra laboratoriet ved St. Olavs hospital med data fra Reseptregisteret. Tilsvarende studier har ikke blitt gjennomført i Norge tidligere.

I 2009 ble det ifølge Folkehelseinstituttet påvist 22.754 tilfeller av klamydia.

(©NTB)