Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske menn har mindre testosteron enn før

- Kan ha sammenheng med mindre røyking og økt vekt.

MANNDOMSPRØVEN SATT PÅ SPILL: Norske menn har 20 prosent mindre testosteron, kjønnshormonet som er med på å karakterisere blant annet mannens hårvekst, enn for tretti år siden, ifølge en ny studie. Illustrasjonsfoto: Colourbox
MANNDOMSPRØVEN SATT PÅ SPILL: Norske menn har 20 prosent mindre testosteron, kjønnshormonet som er med på å karakterisere blant annet mannens hårvekst, enn for tretti år siden, ifølge en ny studie. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norske menns testosteron er 20 prosent mindre enn for tretti år siden.

Det kommer frem i en doktorgradsstudie utført av Randi Gislefoss i Kreftregisteret, omtalt i Dagens Medisin.

Det mannlige kjønnshormonet, som er med på å karakterisere blant annet mannens stemmeskifte, hårvekst og vekst av det mannlige kjønnsorganet, ble testet i form av blod fra menn mellom 40 og 49 år.   

Sammenheng med røyking og vekt Hun mener at prosentendringen kan ha sammenheng med sosiale tendenser som røyking og vektendring de siste tretti årene.

- Det reduserte testosteronnivået kan skyldes blant annet mindre røyking og økt vekt, sier Gislefoss til fagbladet.

18-20 prosent mindre Gislefoss fant tegn til testosteronfall hos norske menn da hun studerte serumsprøver fra mannlige blodgivere. Testene ble plukket ut fra årene 1979, 1991, 2004 og 2008.

Resultatet, som Gislefoss mener bør forskes på ytteligere for å unngå en ren tilfeldighet, viste at testosteronnivået i prøvene var 18-20 prosent høyetre i 1979 enn i 2008.

- I doktorgradsarbeidet målte vi også kotininnivået og fant på den måten flere storrøykere i 1979 enn i 2008. Det er kjent at røyking øker testosteronnivået, noe som kan forklare at menn hadde mer testosteron for tretti år siden, sier hun.

Doktorgraden er publisert i Scandinavian Journal of Clinical and Laboratory Investigation.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media