Norske menn på russisk svartebørs

MURMANSK (Dagbladet): 20-åringene Julia og Irina har annonsert etter hver sin norske mann i Dagbladets kontaktspalte «Noen som passer for meg». Svarbrevene de får er ettertraktet blant kvinner i Russland, hvor både brev og adresser til norske menn selges på svartebørs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ungjentene Julia og Irina sitter på en kafé i Murmansk med en bunke svarbrev fra norske gutter og menn som har svart på deres annonse. Brevene er poststemplet rundt omkring i hele Norge. Jentene har gått gjennom brevene sammen med venner. Et par norske menn er plukket ut og vil få svar fra 20-åringene.

Julia og Irina er ikke de eneste kvinnene i Murmansk som bruker Dagbladet i jakten på en norsk kjæreste. Larissa (48) har også gjort det. Hun hadde annonsen «Livsglad russerinne» på trykk i Dagbladet 20. januar, og fikk mange svar. Dermed fikk hun også mange henvendelser fra russiske kvinner.

- Brevene blir solgt videre på svartebørs, Mange kvinner tar kontakt med oss og spør om de kan få kjøpe brev vi har fått fra norske menn. Jeg synes ikke det er riktig, og har nektet å selge. Kvinner vil også kjøpe norske adresser. Etterspørselen er stor, forteller Larissa.

På flere hender

Brev omsettes for mellom 10 og 30 dollar og kan skifte hender flere ganger. Noen kjenner noen som vet om andre som har brev til salgs. Slik går handelen livlig.

De unge jentene Julia og Irina snakker bare russisk og har litt problemer med kommunikasjonen med norske gutter.

- Vi håper å møte noen av dem, og kanskje vi finner kjærligheten. Alt er så veldig vanskelig her i Russland, ingen har tro på framtida, sier de.

Vanskelig møte

Larissa er bibliotekar og har allerede møtt en av nordmennene som svarte henne. Hun syntes det var galt å svare mer enn én nordmann. Møtet med den utvalgte var ikke vellykket. På den avtalte datoen dukket han ikke opp i Murmansk.

Seinere fikk hun høre at han hadde vært i byen, men var blitt slått ned på et diskotek. De avtalte nytt møte, og han kom. Han bodde hos henne, inntil han forduftet uten noen forklaring.

- Det var ubehagelig, jeg visste jo ikke hva som hadde skjedd. Etter mange timer ringte han fra et hotell og sa at han heller ville bo der, forteller Larissa.

- Kanskje jeg ikke var god nok, kanskje var alt min feil. Men jeg prøvde å være hyggelig, lage god mat og stelle godt med ham.

Larissa har to sønner fra to tidligere ekteskap og sliter tungt økonomisk.

Vil gi alt

- Du vil veldig gjerne til Norge?

- Norske menn er velstelte, elegante, de er gentlemen, tror jeg. Russiske menn er late, ligger på sofaen og kan ikke behandle en kvinne.

- Jeg kan gi en mann alt han vil ha. Jeg er romantisk, uforutsigbar, uavhengig. En kvinne uten mann er ikke hundre prosent kvinne.

Utro russere

Julia og Irina tror ikke de vil finne «den rette» i Russland.

- Vi må jobbe samtidig med studiene for å klare oss økonomisk. Norske menn er snillere enn russere, som ofte er utro. Våre venninner som er gift i Murmansk, er ikke lykkelige.

De har også spurt seg hvorfor så mange norske menn søker kontakt med russiske jenter:

- Vi tror norske jenter er kjøligere, mer likestilte. Kanskje vi kan gi mannen et bedre liv?

VIL TIL NORGE: Julia (t.v) og Irina har sendt brev til Dagblad-spalten «Noen som passer for meg», og fått mange svar fra norske menn.