PÅ VEI TIL GEORGIA: Mia Karoline Juel. Foto: Privat/AP
PÅ VEI TIL GEORGIA: Mia Karoline Juel. Foto: Privat/APVis mer

Orkanen Irma

Norske Mia fikk ordre om å reise før monsterorkanen: - Det er tomt for bensin i hele Sør-Florida

Over 150 000 evakuert før orkanen Irma treffer USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi har kjørt i elleve timer.

Det sier norske Mia Karoline Juel - en av de rundt 150 000 menneskene som har fått ordre om å evakuere før orkanen Irma treffer Florida fredag.

Juel var på jobbreise i byen Miami Beach da evakueringsordren kom, og hadde på daværende tidspunkt allerede leid en bil.

- Jeg bodde i en orkansikker bygning, og tenkte at det kom til å gå greit. Men så kom evakueringsordren. Selv ikke her er de vant med så kraftige orkaner, så man blir litt stressa, forteller Juel til Dagbladet.

- Ikke mulig å kjøpe vann

Nå er hun og en venninne på vei til Georgia-byen Atlanta. Dette på en vei der bilene står tett i tett.

- Det har vært kø hele veien. I begynnelsen tenkte jeg at dette gikk fint, men det er tomt for bensin i hele Sør-Florida. Det er heller ikke mulig å kjøpe vann, sier Juel til Dagbladet.

- Vi klarte heldigvis å fylle bensin og spylervæske på vei ut av byen, og på veien nordover fant vi enda en bensinstasjon. Nå har vi stoppet ved et hotell for å få oss litt søvn, legger Mia Karoline Juel til om situasjonen.

ØDELEGGELSE: Flyplassen Princess Juliana får kjenne på orkanen «Irma». Til vanlig er flyplassen som ligger på øyen Sint Marten kjent for sine spektakulære landinger. Video: NTB Scanpix Vis mer

Forventer kraftig storm

Ifølge Juel er det fortsatt stille før stormen i USA.

Amerikanske myndigheter forventer imidlertid et kraftig uvær.

- Irma er fortsatt en kategori fem orkan, og noen betydelig svekkelse er ikke ventet, sa Carlos Gimenez, ordfører for Miami-Dade, om stormen tidligere i dag, ifølge Miami Herald.

Forsvaret evakuerer

Gimenez har beordret over 100 000 til å forlate sine hjem. Blant de evakuerte områdene er Miami Beach og en rekke øygrupper ved Florida-kysten.

Ordrene inkluderer også folk som bor i bobiler og lignende orkan-utsatte bosteder, og totalt har 150 000 Florida-beboere fått ordre om å evakuere.

Også det amerikanske forsvaret tar forholdsregler foran stormen. I Key West har 5000 mennesker blitt kommandert til å forlate luftbasen forsvaret har i byen.

Dette tallet inkluderer både militært personell og deres familie.