- Norske milliarder skal redde skog i Indonesia

Norge skal være villig til å bruke 6 milliarder kroner på å redde skog i Indonesia.

<strong>REGNSKOGEN FORSVINNER:</strong> Regnskogen i Indonesia forsvinner raskt på grunn av nye palmeoljeplantasjer. Her fra et møte mellom miljøminister Erik Solheim og indonesiske myndigheter om regnskogbevaring i 2009. Foto: SIGURD FANDANGO/ DAGBLADET
REGNSKOGEN FORSVINNER: Regnskogen i Indonesia forsvinner raskt på grunn av nye palmeoljeplantasjer. Her fra et møte mellom miljøminister Erik Solheim og indonesiske myndigheter om regnskogbevaring i 2009. Foto: SIGURD FANDANGO/ DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

||| Norge skal være villig til å bruke 6 milliarder kroner på å redde skog i Indonesia. Det kan bety at «verstingen» Indonesia tar et viktig skritt mot å redusere sine klimautslipp.

Norge planlegger å bruke 1 milliard dollar på å stanse avskoging i Indonesia, ifølge lederen for det indonesiske klimarådet.

- Pengene er avsatt, og utkastet er godkjent, sier klimasjef Agus Purnomo. Han forklarer at flere detaljer omkring avtalen skal offentliggjøres i forbindelse med signeringen.

- Vi har en avtale som vil bli undertegnet 27. mai, sier Purnomo til nyhetsbyrået Bloomberg.

Nettopp 27. mai er det planlagt et større møte i Norge om bevaring av skog.

Indonesia i Sør-Asia er sammen med Brasil den største avskogeren i verden, og Norge har allerede inngått en omfattende skogavtale med Brasil.

Hensikten er å bidra til å redusere de globale utslippene av klimagasser. Trær binder nemlig opp klimagassen CO2.

- I tett dialog

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) vil verken bekrefte eller avkrefte at en avtale mellom Norge og Indonesia er klar.

- Vi er i tett dialog med Indonesia om dette spørsmålet både på embetsnivå og politisk nivå. Vi håper vi kan klare å komme fram til en avtale, sier han til NTB, og legger til at han via mediene er kjent med opplysningene fra Indonesia.

- Det er veldig viktig at Indonesia påtar seg forpliktelser. Eventuelle bidrag fra norsk side kan hjelpe til å få det til, sier Solheim.

Fremskrittspartiet advarer mot at «Norge bruker oljemilliarder til å kjøpe seg god samvittighet og politisk prestisje på kort sikt».

- Vi må vite at pengene faktisk gjør en forskjell, ikke minst på lang sikt, sier partiets energi- og klimapolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen.

Kursendring?

Indonesia er nødt til å endre sin politikk for at milliardstøtte fra Norge skal kunne få noen effekt, mener Regnskogfondet.

- Hvis det er en god avtale, hvor Indonesia forplikter seg i en mye sterkere grad enn de har gjort tidligere, er det veldig positivt, sier policyansvarlig Nils Hermann Ranum i Regnskogfondet.

Han understreker at han ikke kjenner innholdet i avtalen, men peker på at det må omfattende endringer til for at norsk støtte skal få noen effekt i «ett av de verste avskogingslandene i verden».

- Indonesia har ført en helt bevisst politikk med å erstatte regnskog med plantasjer. Resultatet er at landet er blitt ett av de landene i verden med høyest klimautslipp, sier han til NTB.

Stans i nye hogsttildelinger, stans i konvertering av skogområder til plantasjer eller annen virksomhet og bedre beskyttelse av urbefolkninger i lovverket er noen av endringene som må til, ifølge Ranum.

- Ellers vil ikke pengene ha noen effekt, mener han.

Vanskelig sak

Solheim mener det er «ekstremt viktig» å få Indonesia enda mer med i klimaprosessen. Men avskoging og ødelegging av skog er en vanskelig sak i landet, både politisk og kommersielt, fordi mange aktører tjener store penger på avskoging, forklarer han.

Avskoging står for en større del av verdens CO2-utslipp enn de totale utslippene fra alle verdens biler, lastebiler og busser, ifølge FN. Under miljøkonferansen på Bali i 2007 lovet statsminister Jens Stoltenberg (Ap) at Norge skulle bruke inntil 3 milliarder kroner årlig på vern av regnskog og tropisk skog rundt om i verden.

Indonesia følger etter Kina og USA på listen over land som slipper ut mest CO2 når utslipp fra avskoging og bruksendringer av landområder inkluderes i regnskapet, ifølge Verdens naturfond (WWF).

Avskoging og ødelegging av skogområder står ifølge WWF for over 83 prosent av Indonesias utslipp av klimagasser. (NTB)

<strong>- I TETT DIALOG:</strong> Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) vil verken bekrefte eller avkrefte at Norge og Indonesia er enige om en avtale om norsk støtte til bevaring av skog i det sørasiatiske landet. - Vi er i tett dialog med Indonesia om dette spørsmålet både på embetsnivå og politisk nivå. Vi håper vi kan klare å komme fram til en avtale, sier han. Her fra da Solheim deltok på ministermøtet for FNs miljøprogram på Bali tidligere i år. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD
- I TETT DIALOG: Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) vil verken bekrefte eller avkrefte at Norge og Indonesia er enige om en avtale om norsk støtte til bevaring av skog i det sørasiatiske landet. - Vi er i tett dialog med Indonesia om dette spørsmålet både på embetsnivå og politisk nivå. Vi håper vi kan klare å komme fram til en avtale, sier han. Her fra da Solheim deltok på ministermøtet for FNs miljøprogram på Bali tidligere i år. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer