KOMPLISERT: Det er omsider klart hvilken jobb han til høyre skal ha neste år, nå gjenstår Clinton-kabalen.  Foto: SCANPIX
KOMPLISERT: Det er omsider klart hvilken jobb han til høyre skal ha neste år, nå gjenstår Clinton-kabalen. Foto: SCANPIXVis mer

Norske millioner kan gi Hillary trøbbel

Utenriksministerdrømmen i fare på grunn av Bill Clintons globale virksomhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Spekulasjonene rundt Hillary Clintons politiske framtid får stadig nye omdreininger.

På torsdag møtte Obama Hillary i Chicago for å diskutere en mulig utpekning av Clinton som utenriksminister.  En slik ansettelse vil være en spektakulær finale i dramatikken etter den bitre nominasjonsvalgkampen mellom de to partifellene tidligere i år.

Obama har angivelig hatt Hillary som favoritt til jobben siden valgdagen 4. november, men nå er det nok en gang den mannlige delen av Clinton-dynastiet som har havnet i søkelyset.

Frykter interessekonflikt
 Det har de siste dagene vært mye snakk om den nitide granskningen som blir satt igang overfor alle som ønsker en av de rundt 2500 jobbene knyttet til Obama-adminstrasjonen, en prosess som også omfatter søkernes ektefeller.

Ironisk nok er det Bill Clintons veldedighet og ikke nødvendigvis de mange skandalene hans som nå kan sparke beina under Hillarys håp om å bli USAs neste utenriksminister.

Ifølge det alltid velinformerte nettstedet Politico frykter Obamas stab at Bills verdensomspennende stiftelser kan skape interessekonflikter i utlandet. Blant annet vil det trolig bli problematisk for Obama om Bill fortsetter å samle inn penger fra andre lands regjeringer samtidig som kona forhandler på vegne av USA med de samme landene i ulike diplomatiske sammenhenger.

Den kommende presidenten vil ifølge Politico ikke tilby sin mest prestisjetunge ministerpost til Hillary uten at han er helt sikker på at Clinton Global Iniative kan unngå manøvre som risikerer å undergrave utenriksdepartementets arbeid på en slik måte.

Det er en anonym kilde som  snakker om den potensielle interessekonflikten mellom Bills fond og USAs offisielle interesser som et problem i ministeransettelsen, og det er uklart hvorfor det velkjente veldedighetsarbeidet til ekspresidenten dukker opp som tema akkurat nå.

Clinton-fondet ble sett på med bekymrede øyne også da Hillary på papiret ble vurdert som Obamas visepresidentkandidat. Enda tidligere, under nominasjonsvalgkampen, var Bills mulige rolle som tidenes «førstedame» et tema. Den gang uttalte Clinton-ekteparet at Bill fortsatt skulle være en «goodwill-ambassadør», men at han ville begrense pengeinnsamling i utlandet kraftig om Hillary ble president.

Norske penger
Norge har blitt frontet som en av Clinton-veldedighetens nærmeste samarbeidspartnere, og norske millionbevilgninger er både i år og i mange år framover en del av fondet som nå finkjemmes av skandaledetektiver i Obamas tjeneste.

I juli i fjor inngikk utviklingsminister Erik Solheim en avtale med Clinton-stiftelsen som innebærer et norsk bidrag på 140 millioner kroner til kampen mot hiv/aids over en femårsperiode. I tillegg er Norge et av de fem landene som stiftet UNITAID, vaksinerings- og medisineringstiltaket som er en helt sentral partner for filantropen Bill Clinton. Norge har alene bevilget 1,5 milliarder kroner til UNITAID fram til 2017.

Politico.com framhever Norge spesielt, og tallfester vårt totale bidrag til Clintons fond til hele én milliard dollar, nesten sju milliarder kroner. Det norske utenriksdepartementet opplyser overfor Dagbladet.no at det tallet er alt for stort.

Trolig er det basert på en misforståelse rundt at Jens Stoltenberg, på et møte i Clinton Global Iniative, i fjor forpliktet seg til å gi 5,5 milliarder kroner for å redusere dødelighet blant fødende kvinner og nyfødte i utviklingsland, penger som ikke nødvendigvis er innom Clinton-fondet på noen måte.

Mye bagasje
Også Bill Clintons mindre altruistiske forbindelser i forretningsverdenen, blant annet den kontroversielle milliardærvennen Ronald Burkle, kan boble til overflaten om Hillary blir utenriksminister. Washington Post påpeker i dag også at Clinton, lenge etter at han flyttet ut av Det hvite hus, har skapt diplomatisk bråk blant annet i forhold til Kazakhstan og at han har tjent penger på å holde taler i Kina og Saudi-Arabia, ikke kjent som menneskerettighetenes hovedsteder.

Men ingen i Obama-leiren har så langt avvist at Hillary Clinton er aktuell som utenriksminister, og overfor blant andre New York Times har anonyme medarbeidere gitt uttrykk for at forholdet mellom henne og Obama (uavhenging av Bills rolle) har blitt betydelig forbedret da Hillary bidro så godt hun kunne i Obamas valgkamp mot slutten.

Men før møtet mellom Hillary og Obama i Chicago på torsdag, var henholdsvis eks-presidentkandidat John Kerry og den høyt respekterte guvernøren og utenrikseksperten Bill Richardson minst like ofte nevnt som sannsynlige kandidater til utenriksministerstillingen.

For det er ikke bare Bill Clinton som kan bli et problem om Hillary tas helt inn i varmen av Obama. Mange spør seg for eksempel hva kommende visepresident Joe Biden, som har utenrikspolitikk som sitt fremste felt, vil synes om å bli fratatt det meste av spillerom på området med en så sterk og markeringsvillig skikkelse som Hillary i utenriksministestolen.

Samtidig kan en ny runde med Clinton-innflytelse i regjeringsapparatet fort bli et imageproblem for en obamaadministrasjon som er tuftet på «endring».

- Obama bør huske regelen om at man aldri må ansette noen man ikke kan sparke, særlig ikke som utenriksminister, sa tidligere FN-ambassadør John Bolton til New York Times da han ble spurt om Hillary-spekulasjonene forrige uke.