Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske millioner reduserer CO2-utslipp i Kina

BEIJING/OSLO (NTB): Norge undertegnet i dag en avtale om klima-samarbeid med Kina. Målsettingen er at Norge på sikt skal kunne oppfylle deler av sine CO2-forpliktelser med klimaprosjekter i Kina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Denne intensjonsavtalen er et viktig gjennombrudd i klima-samarbeidet mellom Norge og Kina, sier statssekretær Åslaug Haga i utenriksdepartementet til NTB.

  Ifølge samarbeidsavtalen skal Norge delfinansiere ombygging av et kullkraftverk i byen Shuangqui i Henan-provinsen.

Spillvarme

Det norske bidraget på 35 millioner kroner gjør det mulig å satse på mer moderne teknologi, med utnytting av spillvarmen. Det øker energieffektiviteten med 30-40 prosent, og reduserer CO

2

-utslippene med om lag 100 000 tonn per år.

  De norske CO

2

-utslippene er til sammenligning på rundt 40 millioner tonn.

 Statssekretær Haga håper denne avtalen får følge av flere.

  Det gjør også viseminister Deng Nan i den statlige vitenskaps-komiteen. I en tale under undertegningen i Beijing i dag håpet hun at det første klima-samarbeidsprosjektet mellom Kina og Norge får følge av flere. Deng Nan er datter av avdøde Deng Xiaoping.

Kobling til Kyoto

Intensjonsavtalen skal konkretiseres i løpet av året. Blant spørsmålene som må avklares nærmere, er koblingen til Kyoto-avtalen.

 Norge ønsker at CO

2

-gevinsten fra dette og liknende prosjekter på sikt skal kunne godskrives det norske CO

2

-regnskapet. Hvordan det skal skje, bestemmes i oppfølgingen av Kyoto-avtalen.

Skepsis

Norge har lenge ivret for såkalt felles gjennomføring av klimatiltak, det vil si at et land kan innfri deler av sine klimaforpliktelser ved å finansiere prosjekter i andre land.

  Forslaget er møtt med skepsis, både fra enkelte utviklingsland og fra miljøbevegelsen.

 Men på klimakonferansen i Kyoto i desmber gikk u-landsgruppen selv inn for et forslag som åpner for slikt klima-samarbeid, innen rammen av et såkalt grønt utviklingsfond.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!