Norske mineryddere på vei til Afghanistan

Det første av tre fly med norske mineryddere og materiell tok nyttårsaften formiddag av med kurs for Afghanistan. De to neste flyene vil være på vingene i løpet av ettermiddagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er store mengder materiell som skal fraktes, og i alt 16 soldater blir flydd inn, sier brigader Kjell Grandhagen i Forsvarets overkommando (FO) til NTB.

Via en mellomlanding i Tyskland, vil de amerikansk flyene med det norske utstyret ankomme den provisoriske flyplassen utenfor Kandahar i Afghanistan. Her vil de norske soldatene gå inn under amerikansk kommando og hjelpe til med mineryddingen i området.

Forsinkelser

Begrensninger ved flyplassen har ført til forsinkelser i avreisen, før klarsignalet kom nyttårsaften.

- Det er amerikanerne som setter tidspunktene her, vi får ikke opplysninger om hva forsinkelsene skyldes. Men vi vet at infrastrukturen ved flyplassen er dårlig, sier Grandhagen.

De norske mineekspertene har siden før jul ligget i beredskap på Hvalsmoen utenfor Hønefoss, hvor de tjenestegjør i Ingeniørkompaniet. De har alle topp trening og erfaring fra minerydding i Kosovo. Forsvaret har bestemt at soldatenes identitet skal holdes hemmelig av hens yn til familiene, men oppgir at major Trygve Enger skal lede gruppen.

- Vi har topp utstyr, sannsynligvis det beste som er å få i verden på området, sa Enger da NTB nylig besøkte gruppen på Hvalsmoen utenfor Hønefoss.

Maskiner

Minerydderne fra ingeniørkompaniet kan håndtere alle typer miner, fra store stridsvognminer til personellminer.

De 16 norskes soldatene skal operere i to grupper; den ene skal drive manuell minesøkning, den andre skal operere to 19-tonns Hydrema-maskiner som er spesialkonstruert for å ødelegge miner. Disse panserbeskyttede maskinene pisker med stor kraft opp bakken med kjettinger festet til en roterende trommel, og får dermed minene til å eksplodere.

Maskinell minerydding etter denne metoden kalles på engelsk «flailing», som betyr pisking, og er ingen ny teknikk. Den ble utviklet av britene før D-dagen - invasjonen i Normandie i 1944 - og var til stor hjelp i de alliertes rydding av tyske minefelter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer