Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Norske myndigheter blir lurt

Tidligere pakistansk helseminister, Shaheen Sardar Ali, slakter norsk integreringspolitikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BARCELONA: (Dagbladet.no:)- I Norge gir dere imamene alt for mye makt. Norske myndigheter forstår ikke forskjellen på imamer og muslimske lærde. I Pakistan har ikke imamer den tilsvarende makten, sier den kjente pakistanske jussprofessoren Shaheen Sardar Ali til Dagbladet.no.

Shaheen Sardar Ali var Pakistans første kvinnelige jussprofessor og den første kvinnelige statsråden i Nord-Vest provinsen i Pakistan. Der var hun minister for helse, velferd og kvinnespørsmål.

I tillegg var hun rådgiver for Pakistans president Pervez Musharraf i kvinnespørsmål.

Kjenner Norge godt

Hun kjenner forholdene i Norge godt og har vært tilknyttet Universitetet i Oslo i over ti år som Professor II ved det juridiske fakultet.

- De norske myndigheten blir lurt til å tro at imamene er viktigere enn de er. De gir dem alt for mye makt, sier Ali.

Dagbladet.no møtte Ali under den andre konferansen av islamske feminister.

- Imamer vasker moskeen i Pakistan 

FOR MYE MAKT TIL IMAMER: - De norske myndigheten blir lurt til å tro at imamene er viktigere enn de er. De gir dem alt for mye makt, sier Shaheen Sardar Ali . Foto: GUNNAR THORENFELDT
FOR MYE MAKT TIL IMAMER: - De norske myndigheten blir lurt til å tro at imamene er viktigere enn de er. De gir dem alt for mye makt, sier Shaheen Sardar Ali . Foto: GUNNAR THORENFELDT Vis mer

Ifølge Shaheen Sardar Ali kan man ikke sammenligne en imam med en biskop eller en prest.

- Muslimske ledere i Norge må spille en mye mer progressiv rolle. Samtidig må den norske staten forstå at vi ikke har et geistlig lederskap på samme måten som den norske statskirken. Det er stor forskjell på imamer og islamske lærde. Imamer er ikke representanter for en rangordning slik man har i en statskirke, men er bare en person som skal lede bønnene, sier Ali.

Hun mener de pakistanske imamene bruker det norske systemet til å få mer makt en det de har rett til. Hun forteller at i Pakistan har ikke imamer den samme opphøyde rollen som i Norge - der blir de ofte satt til å vaske moskeen og må leve på almisser.

- Dermed blir det komisk når en imam skal stå likeverdig med en biskop eller en statsminister, sier Ali.

- Staten må velge andre samarbeidspartnere

Hun forteller at i Pakistan er ingen medlem av en menighet slik som i Norge. Hvis du vil be kan du like godt gå til nabomoskeen.

- Men i Norge rekrutterer imamene medlemmer slik at de kan få mer penger fra staten, sier Ali.

Hun mener at den norske staten i større grad må velge andre som samarbeidspartnere.

image: - Norske myndigheter blir lurt

- Mer progressive liberalister må også bli presentert. Man må ikke gi all makten til imamer som aldri har vært utenfor Pakistan før de kom til Norge, sier Ali.

- Våkne opp!

Tidligere i år meldte UDI at to tusen jenter av utenlandsk opprinnelse, bosatt i Norge, er blitt tvangsgiftet de siste to årene.


Ali er sjokkert over antallet og nå ber hun sine landsmenn i Norge om å skjerpe seg.

- Vær så snill å våkn opp! Ikke gi deg selv, din religionen, din sivilisasjon eller landet ditt et dårlig navn bare fordi dere vil gi deres familie bedre økonomi.

- Du kom til dette landet for å bedre situasjonen for deg og dine barn. Men det handler om et bedre liv, ikke bare kroner og ører. Det handler ikke om husene dere bygger i Pakistan som må ha store låser siden dere bor i Oslo. Det handler ikke om hvor mye penger dere tjener, men hvor mange av barna som blir leger, doktorer og får gode liv. Det er det dere må telle, oppfordrer Ali.

Mot aldersgrense

Tidligere har Dagbladet.no skrevet at integreringsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) vil forhindre tvangsekteskap ved å heve aldersgrensen for å hente ektefeller hjem til Norge til 21 år i den nye Utlendingsloven.

Ali tror ikke en slik lov vil hjelpe til å forhindre tvangsekteskap.

- Disse menneskene vil bare finne andre måter å omgå loven på, sier Ali til Dagbladet.no.

Hun mener at henteekteskap forhindrer integreringen i Norge.

- Den pakistanske minoriteten ønsker å få inn flere fra sin egen familie inn til landet, og den eneste måten de kan gjøre det på en lovlig måte er å bruke loven om familiegjenforening, sier Ali, som tror at tvangsekteskap ikke handler om kultur eller religion.

- Dette er en kalkulert plan og strategi som ikke handler om religion eller kultur, men om økonomi, sier den pakistanske jussprofessoren.

Hun mener at dette er en svært egoistisk handling, som ikke minst skader de to unge menneskene som gifter seg.

- Tvangsekteskap er en vanvittig egoistisk handling. Foreldrene kan umulig tenke på barnas beste. Her har du en datter som er født og oppvokst i Norge, som mest sannsynligvis har høyere utdannelse, snakker norsk og andre språk flytende og så gifter du henne med en person uten utdannelse fra en fattig landsby i Pakistan. Du plasserer ham i et land hvor han er komplett døv, dum og blind. Dette er ikke noe bra start på et forhold for noen av partene, sier Ali.

Debatten er stengt grunnet sjikane.

IMAMER OG POLITIKERE: Ali sier imamer ikke har samme rollen i pakistan som i Norge. Her ser vi utenriksminister Jonas Gahr Støre med imam Mehboob ur-Rehman, leder i Islamsk Råd Mohammed Hamdan og nestleder i Islamsk Råd imam Senaid Kobilicaunder en pressekonferanse om karikaturstriden.
Hele Norges coronakart