Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Norske myndigheter er forvirret

Kjemper på to fronter i asylspillet.

KREVENDE SITUASJON: Innvandring- og inkluderingsminister Sylvi Listhaug (Frp) kjemper en kamp på to fronter for å få sendt ut flest mulig asylsøkere på kortest mulig tid. Her er hun på besøk i en flyktningleir ved Gaziantep i Tyrkia, nær grensen til Syria. Foto: NTB scanpix
KREVENDE SITUASJON: Innvandring- og inkluderingsminister Sylvi Listhaug (Frp) kjemper en kamp på to fronter for å få sendt ut flest mulig asylsøkere på kortest mulig tid. Her er hun på besøk i en flyktningleir ved Gaziantep i Tyrkia, nær grensen til Syria. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens norske og russiske diplomater jobber på høygir, forsøker innvandringsminister Sylvi Listhaug å nå sitt mål: Få ut flest mulig asylsøkere, fortest mulig, forutsatt at det er forsvarlig.

Men hva skal til for at Norge mener det er forsvarlig? Og uansett, vil Russland ta dem imot?

Spørsmålene er mange for Sylvi Listhaug og kollega utenriksminister Børge Brende. På den ene siden må Listhaug og Brende kjempe for en enighet med Russland, på den andre siden må de skaffe aksept for utsendelsene internt i Norge.

Falske premisser Fredag iverksatte Russland full stans i all uttransportering over Storskog, angivelig av «sikkerhetsgrunner». Så kom meldingen om at Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i går morges gjorde det klart at Russland ikke ville ta imot flyktninger fra Norge.

- Diskusjonen handler om folk som kom til Russland med en hensikt om enten å jobbe i Russland eller for å besøke slektninger. De hadde ikke erklært sitt rette formål med besøket som var transitt til Norge, sa Lavrov på en pressekonferanse etter spørsmål fra NRK.

- Dette betyr at de bevisst hadde oppgitt falske data om hensikten med sitt besøk til Russland.

Hvem skal ut? Lavrovs utspill vakte oppsikt, men tolkes av UD som en gjentakelse av kjente russiske posisjoner. De går derfor utifra at Russland vil ta imot 700 asylsøkere som norske og russiske myndigheter tidligere har kommet til enighet om.

200 av disse er allerede sendt ut, 500 gjenstår. Disse har enten oppholdstillatelse eller multivisum til Russland.

Men brorparten av de som kom over Storskog-grensa i fjor høst - rundt 4800 asylsøkere - faller ikke innunder disse kategoriene. Norge mener de likevel kan returneres, men det gjør ikke Russland.

- De er forvirret I går åpnet statsministeren og utenriksministeren for at Norge må realitetsbehandle deres søknader.

- Hvis vi ikke kommer til enighet om transittvisum, er det noe som kan skje. Men vårt utgangspunkt er at vi skal få til en løsning med Russland også for dem som har transittvisum, sa Listhaug til NTB i går ettermiddag.

Samme morgen uttalte statsråden at asylsøkere som har kommet via Russland kan sendes direkte tilbake til hjemlandet i de sakene hvor det er «lettere».

- Her tror jeg vi står overfor en situasjon der norske myndigheter er forvirret, sier seniorforsker Lars Rowe ved Fridtjof Nansens Institutt (FNI) til Dagbladet.

- Dette regnet av ulike uttalelser reflekterer vel ikke så mye annet enn at både deres egen politikk og forståelsen av motparten er uklar.

Rowe mener uttalelsene om en mulig realitetsbehandling vitner om at norske myndigheter innser at det blir vanskelig å returnere disse 4800 asylsøkerne.

- Og er det riktig? Det er kanskje etter hvert et spørsmål som sniker seg inn etter blodtåka i fjor høst, sier han.

Trøbbel hjemme Listhaug og regjeringen må nemlig også kjempe krevende slag på hjemmebane. Etter kritikk fra FNs høykommisær for flyktninger, har flere av de politiske partiene bak flyktningforliket krevd svar på hvorvidt Norge følger menneskerettighetene i Storskog-returene.

Et av spørsmålene som har blitt reist, er om asylsøkere risikerer å bli sendt fra Russland tilbake til Syria.

FULL STANS: På fredag erklærte Russland at de ikke vil ta imot asylsøkere fra Norge over grensa på Storskog. Asylsøkerne i Vestleiren i Kirkenes får dermed oppholde seg i landet i uviss tid. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FULL STANS: På fredag erklærte Russland at de ikke vil ta imot asylsøkere fra Norge over grensa på Storskog. Asylsøkerne i Vestleiren i Kirkenes får dermed oppholde seg i landet i uviss tid. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Både Ap, Venstre, KrF og SV har stilt spørsmål ved vurderingsgrunnlaget til Listhaug - men ennå ikke fått tilfredsstillende svar. I går ble det kjent at FN mener to syrere ble sendt tilbake til hjemlandet fra Russland i fjor, noe som gjør at Erna Solberg sier Norge må på nytt må vurdere om det er aktuelt å returnere syrere til Russland.

Dypere kløft - Dette viser at det har vært all grunn til å stille kritiske spørsmål rundt regjeringens utsendelsespraksis og hvorvidt den er i tråd med våre internasjonale forpliktelser, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Dagbladet.

Valgforsker Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger til Dagbladet tror denne saken vil bidra til å skape en dypere kløft mellom regjeringen og samarbeidspartiene.

- Nå er også spørsmålet om Frp på grunn av denne konflikten rundt utsendelsene til Russland er i ferd med å undergrave Høyres rykte som et statsmannsaktig styringsparti, sier han til Dagbladet.

FALSKE VISUM: - Diskusjonen handler om folk som kom til Russland med en hensikt om enten å jobbe i Russland eller for å besøke slektninger. De hadde ikke erklært sitt rette formål med besøket som var transitt til Norge, sa utenriksminister Sergej Lavrov på en pressekonferanse i går. Foto: NTB scanpix
FALSKE VISUM: - Diskusjonen handler om folk som kom til Russland med en hensikt om enten å jobbe i Russland eller for å besøke slektninger. De hadde ikke erklært sitt rette formål med besøket som var transitt til Norge, sa utenriksminister Sergej Lavrov på en pressekonferanse i går. Foto: NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!