- Norske myndigheter farer med uriktig informasjon

Jarle Andhøy mener Norsk Polarinstitutt bevisst har holdt tilbake informasjon om Berserk-forliset.

TROMSØ: Jarle Andhøy går gjennom en ny runde i retten etter at han krysset 60 grader sør og dro inn i Sørishavet uten tillatelse fra Norsk Polarinstitutt. Jarle Andhøy nekter å vedta forelegget og vil sammen med sin advokat bestride at det er ulovlig å seile i internasjonalt farvann. Her fra rettssaken i sommer. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
TROMSØ: Jarle Andhøy går gjennom en ny runde i retten etter at han krysset 60 grader sør og dro inn i Sørishavet uten tillatelse fra Norsk Polarinstitutt. Jarle Andhøy nekter å vedta forelegget og vil sammen med sin advokat bestride at det er ulovlig å seile i internasjonalt farvann. Her fra rettssaken i sommer. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TROMSØ (Dagbladet): - Det føles veldig rett å være her i dag. Jeg har store forventninger til dagen, og jeg håper at den hele og fulle sannhet vil komme fram, sier Jarle Andøy til Dagbladet før han går inn i rettslokalet.

Andhøy nekter å betale et forelegg for å ha dratt på tur til Antarktis uten tillatelse fra Norsk Polarinstitutt (NPI). Han hadde heller ikke forsikring og det var ikke foretatt en konsekvensutredning.

Mistet tre kamerater Målet med turen var å finne ut hva som har skjedd med hans tre savnede kamerater, Robert Skaanes (34), Tom Gisle Bellika (36) og Leonard J. Banks (32).

Klokka 05.22 den 22. februar i 2011 ble det plukket opp et nødpeilesignal fra «Berserk» i Sørishavet. Signalet varte i omtrent en time. Ingen lyktes å få kontakt med båten etter signalet ble utløst, og det ble satt i gang en stor leteaksjon. Båten og de tre som var ombord er aldri funnet.

- For meg handler denne saken om jakten på informasjon om hva som skjedde med mine venner, sier Andhøy.

NPI ila Andøy en bot på 40.000 kroner. Denne økte Nord-Troms tingrett i juni i år til 45.000.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer