- Norske myndigheter farer med uriktig informasjon

Jarle Andhøy mener Norsk Polarinstitutt bevisst har holdt tilbake informasjon om Berserk-forliset.

TROMSØ: Jarle Andhøy går gjennom en ny runde i retten etter at han krysset 60 grader sør og dro inn i Sørishavet uten tillatelse fra Norsk Polarinstitutt. Jarle Andhøy nekter å vedta forelegget og vil sammen med sin advokat bestride at det er ulovlig å seile i internasjonalt farvann. Her fra rettssaken i sommer. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
TROMSØ: Jarle Andhøy går gjennom en ny runde i retten etter at han krysset 60 grader sør og dro inn i Sørishavet uten tillatelse fra Norsk Polarinstitutt. Jarle Andhøy nekter å vedta forelegget og vil sammen med sin advokat bestride at det er ulovlig å seile i internasjonalt farvann. Her fra rettssaken i sommer. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): - Det føles veldig rett å være her i dag. Jeg har store forventninger til dagen, og jeg håper at den hele og fulle sannhet vil komme fram, sier Jarle Andøy til Dagbladet før han går inn i rettslokalet.

Andhøy nekter å betale et forelegg for å ha dratt på tur til Antarktis uten tillatelse fra Norsk Polarinstitutt (NPI). Han hadde heller ikke forsikring og det var ikke foretatt en konsekvensutredning.

Mistet tre kamerater Målet med turen var å finne ut hva som har skjedd med hans tre savnede kamerater, Robert Skaanes (34), Tom Gisle Bellika (36) og Leonard J. Banks (32).

Klokka 05.22 den 22. februar i 2011 ble det plukket opp et nødpeilesignal fra «Berserk» i Sørishavet. Signalet varte i omtrent en time. Ingen lyktes å få kontakt med båten etter signalet ble utløst, og det ble satt i gang en stor leteaksjon. Båten og de tre som var ombord er aldri funnet.

- For meg handler denne saken om jakten på informasjon om hva som skjedde med mine venner, sier Andhøy.

NPI ila Andøy en bot på 40.000 kroner. Denne økte Nord-Troms tingrett i juni i år til 45.000.

Nekter straffskyld Andhøy anket, og saken er nå i gang i Hålogaland lagmannsrett i Tromsø.

- Jeg tror dette kommer til å bli en annen rettssak enn sist, med økt fokus på forliset, sier Andhøy til Dagbladet.

- Overhodet ikke, svarer Jarle Andhøy på spørsmål fra dommeren om hvorvidt han erklærer straffskyld.

Andøy forteller til Dagbladet at hans forsvarer, advokat Brynjar Østgaard, vil legge fram ny dokumentasjon i dag. Dette vil ifølge Andhøy vise at både norske, newzealandske og amerikanske polarmyndigheter hadde tett dialog om Berserk rundt ei uke før båten forsvant.

- Hadde jeg fått tilgang til denne informasjonen etter forliset ville det ikke vært nødvendig for meg å ta turen denne omtalte turen til Antarktis.

Direktør Jan Gunnar Winther ved NPI ønsker ikke å kommentere sak før han har avgitt sin forklaring i retten i ettermiddag.

SISTE BILDE: Dette skal være blant de siste bildene tatt av «Berserk» før båten forsvant i Sørishavet. Foto: New Zealand Defence Force / HMNZS Wellington / Scanpix
SISTE BILDE: Dette skal være blant de siste bildene tatt av «Berserk» før båten forsvant i Sørishavet. Foto: New Zealand Defence Force / HMNZS Wellington / Scanpix Vis mer