Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Norske myndigheter har et forklaringsproblem

Kjetil Stormark reagerer på at norsk politi ikke lenger skal være bevæpnet - kort tid etter Paris-angrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Journalist, forfatter og forsvarsekspert Kjetil Stormark stiller spørsmål ved beslutningen norske myndigheter gjorde i går, da det ble besluttet at den midlertidige bevæpningen av politiet skal opphøre.

- Det framstår som et svært underlig grep å redusere på det grunnlaget det skjer, og man er usedvanlig uheldig med tidspunktet. Man har et usedvanlig stort forklaringsproblem i dag, sier han til Dagbladet.

Han påpeker at norske myndigheter har nedjustert trusselnivået i Norge, mens myndighetene i eksempelvis Finland har økt det i samme tid.

- Det er kort vei fra det som nå skjer i Frankrike og andre europeiske storbyer. Det som skjer ett sted er ikke irrelevant, og jeg er undrende til at man ikke har vært mer på ballen fra norsk side, sier Stormark, som driver nettavisen aldrimer.no, til Dagbladet.

IS påtar seg ansvaret I 11-tiden i dag ble det klart at den islamistiske terrorgruppa IS tar på seg skylda for terrorangrepene i Paris. Frankrikes president Francois Hollande kaller angrepet en «krigserklæring» fra IS.

Frankrike har bidratt til bekjempelsen av IS i Syria, noe en av angriperne ifølge vitner skal ha kritisert i det han plaffet løs på folkemengden i går kveld. Det er ikke uaktuelt at et angrep kan skje også i Norge, som også bidrar til kampen mot IS i Irak. Det er ikke strategiske avveininger som hindrer angrep, men hvilke personer IS har tilgjengelig, ifølge Stormark.  

- Norge kan vel så gjerne være et mulig angrepsmål, og det er vi nødt til å legge til grunn for de sikkerhetstiltakene vi gjør på norsk side, sier Stormark.  

PST styrket sin beredskap Politidirektoratet ser imidlertid ingen grunn til å gå tilbake på gårsdagens vedtak - ennå.

«Foreløpig er det ikke kommet noen nye trusselvurderinger som skulle tilsi at vi gjør endringer knyttet til vår beslutning om at den midlertidige bevæpningen av politi i Norge skal opphøre. Trusselbildet kan igjen endre seg raskt, og våre mottiltak må tilpasses det til enhver tid gjeldende trusselnivå vi står overfor.», skrev de på sine nettsider i formiddag.

Nå varsler statsminister Erna Solberg (H) at regjeringen vil be om en ny vurdering.

- Regjeringen, ved justisministeren, har bedt Politidirektoratet foreta en fornyet vurdering av tidspunktet for å ta ned bevæpningen, sa Solberg på ettermiddagens pressekonferanse.

Etter at terroren rammet i hjertet av Frankrike i går kveld, har PST styrket sin beredskap. Det er ikke kjent om de vil vurdere å oppjustere trusselnivået i Norge etter angrepene - men PST sier det ikke er noe som så langt tyder på at terroren i Paris har tilknytning til Norge.

«Vi vurderer om hendelsene kan få implikasjoner for trusselbildet i Norge», skriver PST på Twitter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling