Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Norske myndigheter har prøvd å få mulla Krekar til Italia

Har jobbet med en avtale siden i fjor, ifølge Aftenpostens opplysninger.

I RETTEN:  Mulla Krekar har gått rettens vei for å bestride vedtaket om å tvangsflytte ham til Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag. Nå skriver Aftenposten at norske myndigheter også har prøvd å få ham til Italia. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
I RETTEN: Mulla Krekar har gått rettens vei for å bestride vedtaket om å tvangsflytte ham til Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag. Nå skriver Aftenposten at norske myndigheter også har prøvd å få ham til Italia. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norske myndigheter skal siden i fjor ha prøvd å få mulla Krekar sendt til Italia.

Aftenposten melder at italienerne i fjor sa seg villige til en dialog om overføring av mulla Krekar til Italia, og at saken har vært tatt opp på politisk nivå når representanter fra Norge og Italia har møtt hverandre. Dagbladets kilder bekrefter at det har vært forsøk på å få til en avtale med Italia.

Justisdepartementet ønsker verken å bekrefte eller avkrefte opplysningene.

- Vi har ingen kommentar til dette, sier departementets kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen til Dagbladet.

Har prøvd i mange år Politiet har vedtatt at mullaen skal tvangsflyttes til Kyrksæterøra og at han ikke får forlate Hemne kommune. Dette vedtaket har Mulla Krekars advokat Brynjar Meling klaget på, og Oslo tingrett kommer med sin beslutning i morgen tidlig.

Da blir det altså klart hvordan tingretten vurderer politiets forsøk på å sende Krekar til Trøndelag. Meling sier til Dagbladet at han har ikke hatt kjennskap til samtaler om å sende Krekar til Italia.

Stoltenberg-regjeringen jobbet også med å få mulla Krekar ut av landet, uten hell. Ifølge Aftenposten prøvde de da å få ham utlevert til Sveits og Tyskland.

Men justisdepartementet har vært sparsomme med opplysninger om hva de har gjort i Krekar-saken siden Frp inntok kontorene.

Frp-leder Siv Jensen tok i 2011 til orde for at Krekar burde plasseres i forvaring i påvente av en sikker retur til Irak. Men Krekar kan ikke sendes til Irak i nærmeste framtid og det vil vise seg om politiet selv får mehold i forsøket på å sende ham til Trøndelag.

Aftenposten mener at den ene prosessen med italienerne gikk i stå i høst, men at det har blitt jobbet med flere.

Prøv spillet om Mulla Krekar.

Ville ha ham på landet Oslo politidistrikt og PST vil altså ha Krekar ut av de store byene, mens Meling mener mullaen ikke kan flyttes til Kyrksæterøra.

Krekars familie bor i Oslo og han vil være nær dem. Dette skal Oslo tingrett ta med i sin vurdering når de avgjør om han skal tvangsflyttes. I tillegg må de vurdere den omtalte instruksen til justisminister Anundsen.

Om faren for rikets sikkerhet Instruksen sier at personer som regnes som en fare for rikets sikkerhet, men som ikke kan sendes ut, kan tvangsflyttes og pålegges meldeplikt. Den mente Krekars advokat at måtte settes til side i denne saken. Instruksen har aldri vært prøvd i rettssystemet før.

Meling ønsker også at retten skal ta stilling til om Krekar utgjør en fare for rikets sikkerhet nå, som Høyesterett opprettholdt at han gjorde i 2007.

PST mener Krekars posisjon i de islamske miljøene ikke er nevneverdig svekket siden den gang. Krekar har selv sagt at han ikke har noe mot Norge eller nordmenn, og at det er han som er i fare - ikke nordmenn.

Påtalemyndigheten vil mest sannsynlig vil anke tingrettens kjennelse om den skulle gå i Krekars favør. Det samme varsler Meling at han vil gjøre hvis utfallet blir motsatt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media