Norske myndigheter har tillatt dette. Nå blir de fjordgransket

Riksrevisjonen titter miljømyndighetene i kortene.

UNDERSØKER: Etter det Dagbladet kjenner til, har Riksrevisjonen innhentet informasjon om hvordan miljømyndighetene har håndtert sjødeponisaken i Førdefjorden, samt informasjon om saken i Vatsfjorden, hvor selskapet AF Decom har et opphoggingsanlegg for utrangerte oljeplattformer.Foto: NTB Scanpix/Privat/Tor Erik H. Mathiesen
UNDERSØKER: Etter det Dagbladet kjenner til, har Riksrevisjonen innhentet informasjon om hvordan miljømyndighetene har håndtert sjødeponisaken i Førdefjorden, samt informasjon om saken i Vatsfjorden, hvor selskapet AF Decom har et opphoggingsanlegg for utrangerte oljeplattformer.Foto: NTB Scanpix/Privat/Tor Erik H. Mathiesen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Riksrevisjonen har startet en undersøkelse av «hvordan Klima- og miljødepartementet jobber for å oppnå målet om et godt vannmiljø og bærekraftig bruk av vannressursene, samt belyse årsaker til eventuell manglende måloppnåelse».

Etter det Dagbladet kjenner til, har Riksrevisjonen innhentet informasjon både om hvordan miljømyndighetene har håndtert saken i Vatsfjorden, hvor AF Decom har et opphoggingsanlegg for utrangerte oljeplattformer, og om sjødeponisaken i Førdefjorden, som Klima- og miljødepartementet ga sine tillatelser til fredag i forrige uke.

- Klima- og miljødepartementet tar til etterretning at det er åpnet hovedanalyse og imøteser resultatene fra analysen. Det vil være riktigst at Riksrevisjonen redegjør for bakgrunnen for sin beslutning, sier politisk rådgiver Jens Frølich Holte i Klima- og miljødepartementet til Dagbladet gjennom departementets informasjonsavdeling.

Hovedanalyse Høsten 2014 gjennomførte Riksrevisjonen en foranalyse av hvordan norske miljømyndigheter håndterer saker om vannmiljø og bærekraftig utnyttelse av disse.

De fant grunn til å gå videre med saken, og i januar i år besluttet derfor Riksrevisjonen å følge opp foranalysen med en såkalt hovedanalyse - en mer fullstendig gjennomgang.

Underdirektør Guri Andrea Lowrie i Riksrevisjonen leder dette arbeidet. Lowrie viser overfor Dagbladet til at kontrollorganets arbeid har såkalt «utsatt offentlighet», og at hun derfor ikke kan opplyse om hva Riksrevisjonen fant under sin foranalyse som førte til at de vil gå videre med saken.

Underdirektøren kan heller ikke si noe om hvor lang tid de vil bruke på sine undersøkelser.

- Interessant - Dette er interessant, også  i lys av at Norge nå er klaget inn til Esa for brudd på EUs vanndirektiv, sier stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V).

Venstrepolitikeren refererer med dette til at miljøbevegelsen nylig klaget Norge inn for Eftas overvåkingsorgan Esa for det de mener er brudd på vanndirektivet i Førdefjordsaken, noe som ble  omtalt i Vest 24 17. april.

Miljømålene i vanndirektivet er at alle vann, vassdrag, fjorder og kystvann skal oppnå det som kalles «god miljøtilstand» innen 2021.

Norges Fiskarlag sendte i februar 2014 brev til statsrådene i Klima- og miljødepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet med krav om at Miljødirektoratet underlegges en forvaltningsrevisjon.

I brevet hevder fiskarlaget at miljømyndighetene ikke gjør nok for å sikre at forurensende utslipp ikke går ut over gyteområder og mattrygghet.

- Grunn til å stille spørsmål - For å oppnå dette må Miljødirektoratet vektlegge miljø- og ressursgrunnlaget for norsk fiskeri i sin forvaltning og skjønnsutøvelse, slik Stortinget la til grunn da forurensningsloven ble vedtatt. Norges Fiskarlag mener det er god grunn til å stille spørsmål ved om Miljødirektoratets praktisering av forurensningsregelverket per i dag skjer fullt ut i samsvar med dette, skrev Fiskarlaget til statsrådene.

- Jeg anser at det ikke er behov for en forvaltningsrevisjon av Miljødirektoratet, skrev klima- og miljøminister Tine Sundtoft i sitt svar til Fiskarlaget 30. juni 2014.

Miljødirektoratet ønsker ikke å uttale seg i saken. De viser til at brevet fra Fiskarlaget er stilet til statsrådene og at Riksrevisjonen gjør sin undersøkelse med utgangspunktet i Klima- og miljødepartementet.

- Det er derfor naturlig at det er departementet vårt som svarer på dette på vegne av miljøforvaltningen, sier medierådgiver Reidar Evensen i Miljødirektoratet.

BLIR GRANSKET: Riksrevisjonen undersøker hvordan miljømyndighetene, her ved klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H), har jobbet for å sikre godt vannmiljø og bærekraftig bruk av vannressursene. Foto: Torbjørn Berg
BLIR GRANSKET: Riksrevisjonen undersøker hvordan miljømyndighetene, her ved klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H), har jobbet for å sikre godt vannmiljø og bærekraftig bruk av vannressursene. Foto: Torbjørn Berg Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer