REELLE LIDELSER: Nesten 5000 eritreere flykter hver måned. De er ikke lykkejegere, men flykter fra reelle lidelser, understreker FNs spesialrapportør Sheila B. Keetharuth. Her demonstrerer eritreere mot diktaturet utenfor sitt lands ambassade i Tel Aviv i Israel. Foto: Reuters / Baz Ratner / NTB scanpix
REELLE LIDELSER: Nesten 5000 eritreere flykter hver måned. De er ikke lykkejegere, men flykter fra reelle lidelser, understreker FNs spesialrapportør Sheila B. Keetharuth. Her demonstrerer eritreere mot diktaturet utenfor sitt lands ambassade i Tel Aviv i Israel. Foto: Reuters / Baz Ratner / NTB scanpixVis mer

- Norske myndigheter må huske på at de har undertegnet FNs torturkonvensjon

FN-topp om Norges dialog med Eritrea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi oppfordrer land som vurderer å sende asylsøkere tilbake til Eritrea, om seriøst å revurdere dette. Ifølge torturkonvensjonen, som Norge har undertegnet, kan ikke stater returnere eller utvise en person til et land der det er alvorlig grunn til å tro at de vil være i fare eller kan bli utsatt for tortur, sier FNs spesialrapportør Sheila B. Keetharuth til NTB.

Mandag la hun fram en rapport som viser at myndighetene i Eritrea står bak tortur, sexslaveri, tvangsarbeid og massedrap.

Ifølge Keetharuth kan det være snakk om forbrytelser mot menneskeheten.

- Vi ser sjelden menneskerettsbrudd i et slikt omfang som det vi ser i Eritrea i dag. Det overrasker oss ikke at så mange av dem som krysser Middelhavet eller bruker andre illegale ruter for å nå Europa, er eritreere, sier hun.

- Håper det ikke er så ille Like fullt jobber regjeringen for å kunne sende eritreiske asylsøkere tilbake til landet i framtida. Statssekretær Jøran Kallmyr fra Justisdepartementet var nylig i Eritrea for å be om tilgang for norske eksperter som skal undersøke forholdene.

- Jeg håper for eritreiske innbyggeres skyld at det ikke er så ille som denne rapporten sier, sier han.

Kallmyr påpeker at FN-kommisjonen ikke fikk tilgang til landet. På spørsmål om han tviler på rapportens funn, sier han:

- Jeg har verken reist tvil eller stilt meg bak den.

Førstehånds Overfor NTB understreker Keetharuth at hennes team har førstehånds informasjon i over 800 individuelle saker, og at de har gjennomført konfidensielle intervjuer med 550 personer.

- Så langt har ikke Eritrea langt fram noe dokumentasjon på at vi tar feil, sier hun.

- Norge planlegger å sende et eget team til Eritrea. Tror du de vil få et korrekt bilde av hva som skjer?

- Dette vil kreve uhindret adgang til å snakke med eritreere i landet og tilgang til de stedene der menneskerettsbrudd skal ha foregått, samt fengslene, sier Keetharuth.

Dersom det norske teamet skulle få slik adgang, ville det være første gang på mange år at eritreiske myndigheter åpner dørene for innsyn fra det internasjonale samfunnet.

Styres av frykt Spesialrapportøren understreker at Eritrea styres av frykt, ikke av lover og regler. Myndighetene driver omfattende spionasje og har et stort nettverk av fengsler, der folk blir holdt isolert fra omverdenen i årevis.

Også barn blir holdt fanget. For å hindre flukt har grensevaktene fått beskjed om å skyte for å drepe, heter det.

- Overgrepene skjer systematisk, noe som betyr at de ikke er resultat av tilfeldige eller isolerte hendelser, sa Keetharuth da hun offentliggjorde rapporten mandag.

Kallmyr har bedt om at de norske ekspertene som nå skal besøke landet, trolig ansatte i Utlendingsforvaltningens fagenhet i Landinfo, får tilgang til «alt», også fengslene.

Eritreere utgjorde den største enkeltgruppen av asylsøkere til Norge i fjor.

(NTB)