Norske myndigheter mangler kontroll på bortførte barn

Myndighetene vet ikke om 25 av barna som er bortført fra Norge de ti siste årene er kommet tilbake eller ikke. Statistikken over bortførte barn har store feil og mangler.

BLE BORTFØRT: Her sitter Maria (10) i sofaen med mor og stefar dagen før hun ble bortført av sin far til Algerie. Der ble hun i åtte år, før hun klarte å rømme. Maria tryglet om hjelp fra ambassaden som 14-åring. Først fire år senere fikk UD henne hjem. Foto: Privat
BLE BORTFØRT: Her sitter Maria (10) i sofaen med mor og stefar dagen før hun ble bortført av sin far til Algerie. Der ble hun i åtte år, før hun klarte å rømme. Maria tryglet om hjelp fra ambassaden som 14-åring. Først fire år senere fikk UD henne hjem. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet):  Justisdepartementet og Utenriksdepartementet fører statistikk på alle sakene der de er involvert. Men enkelte barn virker det som ingen har kontroll på.

25 av barna i statistikken er oppført med status ukjent. Det vil si at man ikke vet om barnet har kommet tilbake til Norge eller ikke. I sakene med status "ukjent" vet man ikke hva som har skjedd videre i saken, får Dagbladet opplyst fra Justisdepartementet.

De 25 barna er alle blitt utsatt for barnebortføring til land som ikke har en konvensjonsforpliktelse overfor Norge. Dette gjelder land som Russland, Filippinene, Irak, Pakistan og Mauritius.

Men hvem skal ha oversikten over disse bortførte barna hvis verken Kripos, politidistriktene, Justisdepartementet eller Utenriksdepartementet har det?

UD svarer Utenriksdepartmentet (UD) opplyser at de registrerer om sakene pågår eller om de er avsluttet, og om saken er løst ved henholdsvis retur eller ikke-retur.  - I noen tilfeller blir ikke norske myndigheter underrettet når saken er avsluttet, for eksempel om barnet skal bli boende hos bortfører eller om barnet har returnert til Norge. Da blir status for disse sakene etter noe tid oppført som "ukjent", sier Marte Lerberg Kopstad, kommunikasjonsrådgiver i UD.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer