BLE BORTFØRT: Her sitter Maria (10) i sofaen med mor og stefar dagen før hun ble bortført av sin far til Algerie. Der ble hun i åtte år, før hun klarte å rømme. Maria tryglet om hjelp fra ambassaden som 14-åring. Først fire år senere fikk UD henne hjem. Foto: Privat
BLE BORTFØRT: Her sitter Maria (10) i sofaen med mor og stefar dagen før hun ble bortført av sin far til Algerie. Der ble hun i åtte år, før hun klarte å rømme. Maria tryglet om hjelp fra ambassaden som 14-åring. Først fire år senere fikk UD henne hjem. Foto: PrivatVis mer

Norske myndigheter mangler kontroll på bortførte barn

Myndighetene vet ikke om 25 av barna som er bortført fra Norge de ti siste årene er kommet tilbake eller ikke. Statistikken over bortførte barn har store feil og mangler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet):  Justisdepartementet og Utenriksdepartementet fører statistikk på alle sakene der de er involvert. Men enkelte barn virker det som ingen har kontroll på.

25 av barna i statistikken er oppført med status ukjent. Det vil si at man ikke vet om barnet har kommet tilbake til Norge eller ikke. I sakene med status "ukjent" vet man ikke hva som har skjedd videre i saken, får Dagbladet opplyst fra Justisdepartementet.

De 25 barna er alle blitt utsatt for barnebortføring til land som ikke har en konvensjonsforpliktelse overfor Norge. Dette gjelder land som Russland, Filippinene, Irak, Pakistan og Mauritius.

Men hvem skal ha oversikten over disse bortførte barna hvis verken Kripos, politidistriktene, Justisdepartementet eller Utenriksdepartementet har det?

UD svarer Utenriksdepartmentet (UD) opplyser at de registrerer om sakene pågår eller om de er avsluttet, og om saken er løst ved henholdsvis retur eller ikke-retur.
 
- I noen tilfeller blir ikke norske myndigheter underrettet når saken er avsluttet, for eksempel om barnet skal bli boende hos bortfører eller om barnet har returnert til Norge. Da blir status for disse sakene etter noe tid oppført som "ukjent", sier Marte Lerberg Kopstad, kommunikasjonsrådgiver i UD.

Hun opplyser at disse sakene anses som løst mellom foreldrene. Med andre ord gjør ikke UD noe videre med disse sakene.

ÅTTE ÅR I ALGERIE: Maria fra Vestlandet er kritisk til at UD ikke hjalp henne mer da hun var fanget hos sin fars familie i Algerie i åtte år. FOTO: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET
ÅTTE ÅR I ALGERIE: Maria fra Vestlandet er kritisk til at UD ikke hjalp henne mer da hun var fanget hos sin fars familie i Algerie i åtte år. FOTO: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET Vis mer

Norske myndigheter kan ikke svar på hvor det er blitt av de 25 barna.

Rot i statistikken Da Dagbladet ba Kripos om å få ut statistikken over barnebortføringssaker de jobber med, fikk vi først ikke vite hvilke politidistrikt barna var bortført fra. Derfor var det nødvendig å ta kontakt med alle politidistriktene i landet for å finne ut mer om de konkrete sakene.

Denne ringerunden resulterte i at politidistriktene totalt fant at de hadde savnetmeldinger på omkring 10 barn som man antok var utsatt for en barnebortføring. Ifølge Kripos var 29 barn savnet etter barnebortføring.

Over en måned etter at vi først ba om detaljerte opplysninger om barnebortføringer, gikk Kripos med på å oppgi hvilke politidistrikt som har de ulike sakene. En ny ringerunde til politidistriktene avslørte følgende:

Glemte å fjerne barn Flere av distriktene benekter at de har sakene Kripos mener at de jobber med. Enkelte av politidistriktene opplyser overfor Dagbladet at de hadde glemt å fjerne det bortførte barnet på listen over aktive saker. Derfor står barnet som fortsatt savnet i systemet til Kripos.

I den andre ringerunden fant enkelte politidistrikt likevel ut at de hadde aktive barnebortføringssaker - etter først å ha opplyst at de ikke hadde noen. I enkelte distrikt hadde nye barnebortføringssaker dukket opp som Kripos ikke har i sine systemer.

Kripos klarte ikke å svare på kritikken fra Dagbladet i går.

BLE BORTFØRT: Ørjan (2) ble bortført fra Norge til Asia av sin mor i desember i fjor. Han kom tilbake til Norge i forrige uke. Far forteller at han opplyste UD om Ørjans retur til Norge. UD hevder de ikke har fått noen informasjon om dette. FOTO: TORBJØRN GRØNNING
BLE BORTFØRT: Ørjan (2) ble bortført fra Norge til Asia av sin mor i desember i fjor. Han kom tilbake til Norge i forrige uke. Far forteller at han opplyste UD om Ørjans retur til Norge. UD hevder de ikke har fått noen informasjon om dette. FOTO: TORBJØRN GRØNNING Vis mer

- Vi må gå igjennom hver enkelt sak og det vil ta tid. Vi må komme tilbake til dette i morgen, opplyser Anne Bye Samdal, fungerende informasjonssjef i Kripos.

• Saken er en del av en serie om barnebortføring.