Norske myndigheter så ikke uran-faren

Forsvarsdepartementet tok aldri noe initiativ for å finne ut om bruken av uranholdig ammunisjon i internasjonale krigsoperasjoner medførte helserisiko for norske soldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nei, Forsvarsdepartementet har ikke tatt noe slikt initiativ, sier pressetalskvinne Kirsti Skjerven.

Hun begrunner tilbakeholdenheten med at norske myndigheter gjentatte ganger fikk forsikringer om at uranholdig ammunisjon ikke utgjorde noen helserisiko - for soldatene.

Ved Forsvarets overkommando (FO) var man imidlertid informert om at det kom til å bli brukt slik ammunisjon i Kosovo.

Forholdsregler

- Vi visste dette sommeren 1999, og vi tok konsekvensen av det, sier kommandørkaptein Per Høiby.

Blant annet sørget FO for å utruste mannskapene med måleutstyr. Samtidig fikk soldatene beskjed om å ta spesielle forholdsregler dersom de kom i nærheten av mål som var blitt bombet med slik ammunisjon.

- Det ble gitt beskjed om at soldatene ikke skulle gå nærmere enn 50 meter fra målene for å unngå nærkontakt med støv, altså det man antar kan representere en helserisiko ved bruk av slik ammunisjon, sier Høiby.

Derimot var FO helt fram til for 14 dager siden totalt uvitende om at utarmet uran inngikk som en del av ammunisjonen under krigen i Bosnia. Først da Italia fikk svar på en henvendelse til NATOs generalsekretær før jul, ble dette kjent, sier Høiby.

Skal redegjøre

Etter press fra SV, Høyre og Frp har forsvarsminister Bjørn Tore Godal tilbudt seg å informere Stortinget om saken. Om det skjer i plenum eller i forsvarskomiteen er ikke avgjort. Men alt i morgen må Godal svare på spørsmål om uranholdig ammunisjon i spørretimen.

Godals redegjørelse blir den første om uran-spørsmålet siden det ble kjent at ammunisjonstypen ble brukt i Golfkrigen for snart ti år siden.

SV-representantene Hallgeir Langeland og Erik Solheim stilt spørsmål om saken. Begge har fått til svar at departementet «på det nåværende tidspunkt ikke anser det som særlig aktuelt å ta initiativ, innenfor NATO eller på annen måte, til at slik ammunisjon skal forbys.»