- Norske myndigheter ser meget alvorlig på denne situasjonen

Utenriksdepartementet sender eget utrykningsteam til Algerie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Situasjonen i Algerie er alvorlig og uoversiktlig, sier statsminister Jens Stoltenberg på en pressekonferanse i forbindelse med angrepet mot Statoils gassproduksjonsanlegg i Algerie tidligere i dag.

Pressekonferansen med Stoltenberg og utenriksminister Espen Barth Eide begynte klokka 19.00.

De hadde da avsluttet et møte i regjeringens sikkerhetsutvalg.

- 13 nordmenn er involvert i gisselaksjonen som pågår på og ved anlegget, sier Stoltenberg.

Har jobbet kontinuerlig Han sier imidlertid at det ikke er mulig å gi noen eksakt oversikt over hvor mange gisler som er tatt - ei heller hvor mange av gislene som er norske.

Norske myndigheter ble varslet om angrepet, som fant sted klokka 06.50 norsk tid, i dag tidlig.

- Vi har jobbet kontinuerlig for å sikre gislene. Dette arbeidet pågår for fullt, sier Stoltenberg, som opplyser at regjeringen har satt krisestab i forbindelse med gisselaksjonen.

Sender team til Algerie Utenriksdepartementet (UD) sender et eget utrykningsteam til Algerie for å bistå den norske ambassaden, og PST også har jobbet med saken i hele dag.

Statsministeren understreker at Norge ser meget alvorlig på situasjonen.

- Dette er en av de mest alvorlige gisselsituasjoner norske borgere har vært involvert i, og et norsk selskap har vært involvert i, så langt jeg kan huske, sier Stoltenberg.

Han forteller at norske myndigheter har tett dialog med myndighetene i andre land som er involvert i gisselaksjonen.

- Jeg ber om forståelse for at vi ikke kan gå i detaljer vedrørende andre tiltak som settes i verk, det viktigste vi gjør er å forsikre oss om vi at gjør alt for gislene og deres pårørende.

Ikke ny trusselvurdering Stoltenberg ønsker heller ikke å spekulere i hvem som står bak aksjonen - eller motivene deres.

- I kveld er oppgaven å få våre landsmenn trygt hjem, og sørge for at ikke liv går tapt, sier han.

- Forandrer dette angrepet trusselbildet mot Norge og norske mål, spør Dagbladets reporter.

- Vi har hatt løpende kontakt med PST og e-tjenesten hele dagen. Så langt er det ikke laget en ny trusselvurdering, sier Stoltenberg, og legger til at det er for tidlig å si noe om angrepet var rettet spesielt mot norske mål.

Jobber med å få oversikt Utenriksminister Espen Barth Eide opplyser at UD satte krisestab rett etter at Staoil varslet om angrepet. Han har selv vært i direkte kontakt med utenriksministeren i Algerie, Mourad Medelci.

På spørsmål om hva de vet om situasjonen til gislene, gjentar Stoltenberg at dette er en svært uoversiktlig situasjon.

- Vi vet at fire stykker er på en militærleir ved anlegget, og de er i trygghet. For øvrig er det ganske uoversiktlig hva som er situasjonen til de andre. Hvor mange som faktisk er gisler, er det ingen som kan si noe sikkert om i kveld, men vi jobber hele tida for å få mest mulig oversikt over situasjonen, sier statsminister Jens Stoltenberg.

- Tre drept Statoil driver gassproduksjonsanlegget sammen med britiske BP og algeriske Sonatrach. Ifølge flere internasjonale medier har gisseltakerne kidnappet 41 personer totalt.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters, er ble tre personer drept i gisselaksjonen, men disse tallene er ikke bekreftet.

Situasjonen er uavklart for 13 Statoil-ansatte, opplyste Lars Christian Bacher, Statoils konserndirektør for utvikling og produksjon internasjonalt på en pressekonferanse klokka 17.00 i ettermiddag.

- Av sikkerhetsmessige årsaker kan jeg ikke gå inn på detaljer rundt hendelsesforløpet. Det var 17 medarbeidere på anlegget da det ble tatt over av inntrengere, 13 av dem var norske, sa Bacher.

To Statoil-ansatte skadd Han opplyste videre at to Statoil-ansatte er lettere skadd, og at fire av deres ansatte har kommet seg i sikkerhet. Situasjonen er uavklart for de resterende.

En person som hevder å være talsmann for de militante som angrep Statoils gassproduksjonsanlegg i Algerie, sier til BBC at al-Qaida står bak.

Vedkommende hevder overfor BBC at de har sluppet fri alle de lokale arbeiderne, og at det bare er utlendinger som er kidnappet.

Han opplyser også at de har levert en liste med krav til algirske myndigheter, og at gislene vil bli drept om militære prøver å redde dem.

- Det er lett for det algeriske militæret i storme gassanlegget, men resultatet kan bli katastrofalt, sier han til BBC.