STORE SUMMER: 20 prosent av driftskostnadene i et næringsbygg går til energi og 20 prosent av energiforbruket går til belysning. Eksperter mener at det ikke er tvil om at små justeringer kan utgjøre mye for dagens bedrifter. Foto: El-løftet
STORE SUMMER: 20 prosent av driftskostnadene i et næringsbygg går til energi og 20 prosent av energiforbruket går til belysning. Eksperter mener at det ikke er tvil om at små justeringer kan utgjøre mye for dagens bedrifter. Foto: El-løftetVis mer

Norske næringsbygg er rene pengesluk

Hele 20 prosent av driftskostnadene i et næringsbygg går til energi og belysning - altfor mye mener eksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tomme møterom, store fellesarealer, lys og ventilasjon som står på konstant er rene pengesluk. De fleste norske bedrifter sløser med energi og penger uten å vite om det. 

Store deler av norske bedrifters kontorlokaler er som regel ikke i bruk hele dagen, og spesielt i næringsbygg er det mulig å spare enorme summer med enkle tiltak.

Tilsvarer 16 millioner i økt omsetning Det trenger ikke være komplisert å energieffektivisere og små justeringer kan gjøre store forskjeller.

- I første omgang kan en oversikt over energiutgiftene fortelle deg mye. Det vil gi en god indikasjon på hvor de største energityvene er og hvor det sløses mest. Deretter kan man vurdere hva man vil oppgradere og regne på avkastningen, forteller Vigdis Sværen, fagsjef i NELFO.

Sværen er også medvirkende i bransjeprosjektet El-løftet, som ønsker å øke fokuset på energieffektivisering av næringsbygg.

Solar er en av Norges største grossister av el-materiell, med hovedkontor i Gardermoen Næringspark på Jessheim. Med blant annet tiltak for ventilasjon, varmeanlegg og hurtigporter på lageret for å redusere kald luft på vinterstid, har de redusert energiforbruket drastisk.

PENGESLUK: Tomme møterom, store fellesarealer, lys og ventilasjon som står på konstant er rene pengesluk. Store deler av norske bedrifters kontorlokaler er som regel ikke i bruk hele døgnet. Her fra Aker Brygge. Foto: El-løftet
PENGESLUK: Tomme møterom, store fellesarealer, lys og ventilasjon som står på konstant er rene pengesluk. Store deler av norske bedrifters kontorlokaler er som regel ikke i bruk hele døgnet. Her fra Aker Brygge. Foto: El-løftet Vis mer

Resultatet er at de nå vil spare 400 000 kroner i året.

- For å illustrere hvor mye 400 000 kroner egentlig er på bunnlinjen, så måtte vi ha omsatt for 16 millioner kroner mer for å sitte igjen med samme gevinst, forteller Jan-Eirik Sørensen, salgssjef i Solar.

Bedre avkastningen enn aksjefond Mange byggeiere tror det er dyrt å effektivisere energibruken av bygget, ettersom det krever investeringer og oppfølging. Men slike investeringer gir faktisk ofte bedre avkastning enn aksjefond. De fleste tiltak for å energieffektivisere tilbakebetales innen tre år.

- Energieffektivisering og lønnsomhet går uten tvil hånd i hånd. Avkastningen er fantastisk. Energieffektivisering er jo kjempebusiness, forteller Jørgen Festervoll, ekspert på energieffektivisering i Adapt Consulting.

Ettersom 20 prosent av driftskostnadene i et næringsbygg går til energi, og 20 prosent av energiforbruket går til belysning, er det ikke tvil om at små justeringer kan utgjøre mye.

-  Det handler i første omgang å bli bevisst. Få kunnskap om hvor mye energi som går til hva i lokalene, still krav til huseieren og engasjer de ansatte, sier Festervoll

20-40 PROSENT Å SPARE: Det ligger et kjempepotensiale i alle norske næringsbygg til å effektivisere energiforbruket og dermed spare enorme summer. Sparepotensialet for en bedrift ligger på 20-40 prosent. Foto: El-løftet
20-40 PROSENT Å SPARE: Det ligger et kjempepotensiale i alle norske næringsbygg til å effektivisere energiforbruket og dermed spare enorme summer. Sparepotensialet for en bedrift ligger på 20-40 prosent. Foto: El-løftet Vis mer

Det ligger et kjempepotensiale i alle norske næringsbygg til å effektivisere energiforbruket og dermed spare enorme summer.

Spar 20-40 prosent Å investere i effektiv teknologi og styringssystemer vil ikke bare gi avkastning i form av kroner og øre, men også trivsel, komfort og helsemessige gevinster for de ansatte.

- Det spiller ingen rolle om det er gamle eller nye bygg. Sparepotensialet ligger typisk mellom 20-40 prosent. Lurer du på hvor mye du kan spare i ditt næringsbygg, kan du gå til el-loftet.no og ta kontakt med en ekspert, råder Festervoll.

- Flere tiltak kan man samarbeide med byggeier om. Noe bør man kreve fra byggeier, mens noen ting kan bedriften lett endre på selv. Som en tommelfingerregel kan du spare ti prosent av energibruken bare ved å følge med på hva energien brukes til, og når den brukes, sier Vigdis Sværen, fagsjef i NELFO.

FÅ OVERSIKT: Vigdis Sværen, fagsjef i NELFO, mener at en enkel oversikt over energiforbruk kan fortelle mye for en bedrift. Foto: NELFO / El-løftet
FÅ OVERSIKT: Vigdis Sværen, fagsjef i NELFO, mener at en enkel oversikt over energiforbruk kan fortelle mye for en bedrift. Foto: NELFO / El-løftet Vis mer