Det grønne skiftet

Norske næringslivtopper: Derfor er det grønne skiftet foreløpig ingen suksess

Mener både myndigheter og næringsliv må ta tak.

<strong>VIL SE INITIATIV:</strong> Statsminister Erna Solberg talte torsdag til NHOs årsmøte. Hun mener noen bedrfiter er passive når det gjelder det grønne skiftet, mens andre er mer framoverlente.&nbsp;<span style="line-height: 1.6em; background-color: initial;">Foto: Heiko Junge / NTB scanpix</span>
VIL SE INITIATIV: Statsminister Erna Solberg talte torsdag til NHOs årsmøte. Hun mener noen bedrfiter er passive når det gjelder det grønne skiftet, mens andre er mer framoverlente. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det er for mange sektorer som ikke raskt nok har tatt innover seg miljøansvaret, og dermed har de heller ikke gjort de nødvendige investeringene for at vi går i riktig retning, sier leder for Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, til Dagbladet.

«Samfunnet må igjennom et grønt skifte. Det vil være krevende, men fullt mulig.»

Ordene er hentet fra et notat publisert på regjeringens nettsider 1. desember 2014. Etter to år, og en rekke lovord fra både Erna Solberg, Trine Skei Grande og andre politikere om det grønne skiftet, er ikke norsk næringsliv spesielt imponert over måloppnåelsen.

Mange hindre

Målet med NHOs årskonferanse «Made in Norway» som ble arrangert torsdag, var ifølge NHO å «vise at det er mulig å redusere klimautslipp, samtidig som vi skaper verdier og arbeidsplasser».

Men ifølge professor i samfunnsøkonomi ved NTNU, Jørn Rattsø, så har Norge foreløpig ikke lykkes med dette.

I et notat Rattsø har utarbeidet for NHO, trekker han fram tre hovedfaktorer og ti underpunkter som har stått i veien for et vellykket grønt skifte. De tre hovedfaktorene er kunnskap, innovasjon og offentlig sektor (se faktaboks).

Hindre for grønt skifte

Jørn Rattsø trekker fram følgende strukturelle hindringer som står i veien for omstilling og produktivitet:

Kunnskap

 • Svakt eierskap og lederskap i skolen
 • Flatt arbeidsmarked uten karriereutvikling for lærere
 • Høyere utdanning rettet mot offentlig sektor
 • Pervers konkurranse om studenter

Innovasjon

 • Virkemiddelapparat for små innovasjoner
 • Mangler internasjonale kunnskapsorganisasjoner og vekstselskaper
 • Lite kompetent kapital

Offentlig sektor

 • Manglende marsjordre og omstillingsevne for offentlige institusjoner
 • Overadministrert stat
 • Reguleringer som tverrgående kostnadsdrivere

For å lykkes med det grønne skiftet, mener Rattsø at Erna Solberg og resten av politikerne må overvinne disse hindrene.

- Det vil ikke være nok å pøse penger på nye satsinger, man må gå løs på barrierene som holder tilbake omstilling og produktivitet. Vi leverer middels på viktige vekstfaktorer som utdanning og innovasjon, bruker mesteparten av den høyutdannede arbeidskraften i offentlig sektor, og har en stor skjermet servicesektor med svak konkurranse og produktivitetsutvikling, sier Rattsø til Dagbladet.

- Med dagens forutsetninger i privat og offentlig sektor, vil Norge kunne lykkes med det grønne skiftet?

- Man kan lykkes med grønt skifte hvis man vil, spørsmålet er om man gjør det med omstilling til nytt lønnsomt konkurranseutsatt næringliv og høyere produktivitetsvekst, svarer Rattsø.

Langt igjen

NHO er enig i at Norge foreløpig ikke har kommet langt nok, og har videreformidlet mange av Rattsøs konklusjoner.

NHO-direktør Kristin Skogen Lund mener tre ting må skje.

- Vi må samarbeide og se ting på tvers. For det andre må vi oppskalere, og for det tredje må vi tenke helthetlig. Vi må ha en helhetlig tilnærming for å få til løsninger hvor Norge har forutsetninger for å bli store globalt, sier Skogen Lund til Dagbladet.

Investor Jens Ulltveit-Moe er helt enig i at Norge ikke har lykkes.

- Ser man på utviklingen i Norge og Sverige fra 1970 og til i dag, så har Norge gått i feil retning hele tiden, mens Sverige virkelig har fått til noe.

Ulltveit Moe mener at de riktige forutsetningene er på plass, men at potensialet ikke er tatt ut. Nå oppfordrer han norske næringslivsledere til å kjenne sin besøkelsestid.

- Næringslivet må se potenisalet i investeringer i fornybar energi, og innse at det er større risiko å investere i fossil energi.

- Alle må bidra

Stein Lier-Hansen i Norsk Industri mener alle sektorer innenfor norsk næringsliv må bli bedre.

- Hver sektor og hver bedrift må foreta investeringer for å bli mer energieffektive, sier Lier-Hansen.

Men han er enig med Rattsø i at også politikerne må skjerpe seg:

- Politikken henger etter. Den politiske debaten er veldig symbolorientert, og de politiske rammebetingelsene har ikke dyttet fram det grønne skiftet raskt nok. Vi må ha en politikk som er tilpasset hver enkelt sektor som gjør at vi kan gå i miljøvennlig retning.

<strong>POTENSIAL:</strong> Jens Ulltveit-Moe, direktør i Umoe, ber norske næringslivsledere innse potensialet som ligger i grønn næringsvekst. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
POTENSIAL: Jens Ulltveit-Moe, direktør i Umoe, ber norske næringslivsledere innse potensialet som ligger i grønn næringsvekst. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Vis mer

Telenor-direktør Sigve Brekke har sett rapporten til Ratsø, og mener det blir feil å si at Norge foreløpig ikke har lykkes med det grønne skiftet. Men han er enig i at det fortatt er en lang vei å gå, og mener selv at Telenor bare er i startgropa.

- Bevisstgjøringsfasen er over, og vi har en strategi. Men nå må strategien gjennomføres, sier Brekke, som fra scenen trakk fram tre faktorer som er avgjørende for at Telenor skal lykkes med grønn omstilling:

 • Folk: - Vi må omskolere en del av våre ansatte
 • Kultur: - Vi må endre måten vi jobber på
 • Prosjekter: - Vi må tørre å sette i gang prosjekter uten en forretningsplan.

- For å lykkes må vi også få til et bedre samarbeid innad i næringslivet, mellom store selskaper, oppstartsbedrifter og utdanningsinstitusjoner. Vi har brukt den norske dugnadsånden i andre omstillinger, og det er den vi må bruke nå også, sier Brekke til Dagbladet.

- Noen passive

Også statsminister Erna Solberg er enig i at det fortsatt er en lang vei å gå.

<strong>LANGT IGJEN:</strong> Både NHO-direktør Kristin Skogen Lund og direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri , mener Norge har en stor jobb foran seg. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
LANGT IGJEN: Både NHO-direktør Kristin Skogen Lund og direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri , mener Norge har en stor jobb foran seg. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Mange enkeltbedrifter i Norge gjør veldig mye, men det grønne skiftet utgjør fortsatt ikke en hel del av norsk økonomi, sier Solberg

- Har næringslivet vært for passive så langt?

- Det er stor forskjell. Noen er passive, andre er veldig framoverlente, sier Solberg, og svarer følgende til de som mener det er politikerne som ikke har gjort nok for å legge til rette for grønn omstilling:

- Vi har mye forskningsstøtte og mange innovasjonstiltak i Norge, i tillegg til at vi har gjennomført en rekke andre tiltak. Men bedriftene må også bidra selv med egne forslag.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer