Det grønne skiftet

Norske næringslivtopper: Derfor er det grønne skiftet foreløpig ingen suksess

Mener både myndigheter og næringsliv må ta tak.

VIL SE INITIATIV: Statsminister Erna Solberg talte torsdag til NHOs årsmøte. Hun mener noen bedrfiter er passive når det gjelder det grønne skiftet, mens andre er mer framoverlente. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VIL SE INITIATIV: Statsminister Erna Solberg talte torsdag til NHOs årsmøte. Hun mener noen bedrfiter er passive når det gjelder det grønne skiftet, mens andre er mer framoverlente. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det er for mange sektorer som ikke raskt nok har tatt innover seg miljøansvaret, og dermed har de heller ikke gjort de nødvendige investeringene for at vi går i riktig retning, sier leder for Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, til Dagbladet.

«Samfunnet må igjennom et grønt skifte. Det vil være krevende, men fullt mulig.»

Ordene er hentet fra et notat publisert på regjeringens nettsider 1. desember 2014. Etter to år, og en rekke lovord fra både Erna Solberg, Trine Skei Grande og andre politikere om det grønne skiftet, er ikke norsk næringsliv spesielt imponert over måloppnåelsen.

Mange hindre

Målet med NHOs årskonferanse «Made in Norway» som ble arrangert torsdag, var ifølge NHO å «vise at det er mulig å redusere klimautslipp, samtidig som vi skaper verdier og arbeidsplasser».

Men ifølge professor i samfunnsøkonomi ved NTNU, Jørn Rattsø, så har Norge foreløpig ikke lykkes med dette.

I et notat Rattsø har utarbeidet for NHO, trekker han fram tre hovedfaktorer og ti underpunkter som har stått i veien for et vellykket grønt skifte. De tre hovedfaktorene er kunnskap, innovasjon og offentlig sektor (se faktaboks).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer