Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske narkopenger brukt i Kosovo

PRAHA (Dagbladet): Eks-Ullersmo-fange Princ Dobroshi (34) brukte sin norske narko-profitt til å kjøpe våpen til den kosovoalbanske UCK-geriljaen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er første gang politiet kan bevise en slik kobling.

- Vi har funnet skriftlige beviser hos Dobroshi for at han har bestilt våpen, sier sjefen for det tsjekkiske narkotika-politiet, oberstløytnant Jiri Komorous til Dagbladet. I tillegg til rakettsystemet som Dobroshi kjøpte til bruk i Kosovo, vet tsjekkisk politi at kosovoalbaneren har forsynt geriljaen med både infanterivåpen, granater og ammunisjon.

Princ Dobroshi kommer fra byen Pec i Kosovo, nær grensa til Albania. Pec er et sentrum for våpensmuglingen til UCK-geriljaen.

Opplysninger som i går framkom i tsjekkisk presse tyder på at Princ Dobroshi har hatt en tettere tilknytning til kosovoalbanske ledere enn det noen hittil har kunnet forestille seg.

Princ Dobroshi ble arrestert i en storstilt politioperasjon i sentrum av Praha 23. februar.

På mottakelse

Ifølge avisa Lidove Noviny var Dobroshi til stede under mottakelsen da den kosovoalbanske lederen Ibrahim Rugova før jul mottok den prestisjetunge prisen Homo Homini («Menneske til menneske») fra tsjekkisk fjernsyn.

Da oberstløytnant Komorous la fram status i etterforskningen mot den kosovoalbanske narkokongen i Praha torsdag, ville han ikke svare på spørsmålet om hvor Dobroshi har handlet våpnene.

- Dette er politisk svært følsomme spørsmål som involverer andre stater. Saken etterforskes for fullt. Det eneste jeg vil opplyse så langt er at våpnene stammer fra flere land, men at de ikke er av tsjekkisk opprinnelse, sier Komorous.

Våpenhandler

Det er ingen tvil hos politietterforskerne om at også narkoprofitt som Dobroshi har skaffet seg i Norge, har gått til å finansiere våpenkjøp.

Politiet mistenker Dobroshi for å ha organisert en omfattende heroinsmugling til Norge også de tre årene han har vært på rømmen.

- En rekke tilfeller av narkosmugling til Norge via Tsjekkia kan nå stå foran en oppklaring, sier kriminalsjef Roger Andresen ved Oslo politidistrikt .