Norske Nathalie (20) og Jonas (23) sørget for at Roona fikk operasjon

Hadde egentlig bare måneder igjen å leve.

BEHANDLET: Nathalie og Jonas fra Norge sørget for at  Roona Begum fikk behandling. Her er et bilde som viser før og etter behandling. Foto: AFP Photo/NTB Scanpix
BEHANDLET: Nathalie og Jonas fra Norge sørget for at Roona Begum fikk behandling. Her er et bilde som viser før og etter behandling. Foto: AFP Photo/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De oppsiktsvekkende bildene av indiske Roona Begum gikk verden rundt. Kort tid etter at hun ble født fikk hun diagnostisert et ekstremt tilfelle av hydrocefalus - eller vannhode.

Hodet hennes vokste til hele 94 cm i omkrets.

- Hun hadde så stort hodet. Folk ble skremte da de så henne, sier moren Fatima Begum til CNN.

Samlet inn over 300 000 Lokale leger ga henne bare noen måneder å leve. Foreldrene hadde ikke råd til å betale for operasjonen.

I Oslo leste 20 år gamle Nathalie Krantz saken og ble opprørt. Så opprørt at hun i april startet kronerulling på nettstedet «MyGoodAct». Hun håpet å samle inn 10 000 kroner.

- Etter at innsamlingen ble postet tok den helt av. I løpet av to timer hadde det kommet inn 20 000 kroner, sier Jonas Borchgrevink (23) - som grunnla «MyGoodAct» i 2009.

Etter en måned var det samlet inn hele 300 000 kroner. Totalt er det samlet inn 355 000 kroner.

Tilnærmet normalt liv Borchgrevink påtok seg ansvaret med å opprette kommunikasjon med Roonas familie.

- Det var jo den første utfordringen. I løpet av to dager var i kontakt med familien hennes, og det sier litt om hvor effektivt sosiale medier og digitaliseringen har blitt i dag, sier han til Dagbladet.

TAKKET NATHALIE: Her takkes norske Nathalie for initiativ. Foto: TripuraIndia.com
TAKKET NATHALIE: Her takkes norske Nathalie for initiativ. Foto: TripuraIndia.com Vis mer

CNN melder i dag at Roonas hode nå bare er på 58 cm omkrets, som gjør det mulig for henne å leve et tilnærmet normalt liv. Gjennomsnittet er på mellom 38 og 48 cm.

- Operasjonene har tatt lengre tid enn man hadde trodd, så hun ble der i fire måneder. Hun kom hjem for noen uker siden. Hun er operert og kan se og bevege på seg, sier Borchgrevink.

- Enormt å være med på Snart skal hun tilbake på sykehus for videre behandling. Borchgrevink i Norge har løpende kontakt med lokale samarbeidspartnere og sykehuset.

- Det har vært helt enormt å være med på dette. Serveren vår gikk jo ned i flere dager da saken kom i internasjonale medier. Det er engasjerende å få være med på noe som endrer liv og gir mennesker håp og inspirasjon, sier han til Dagbladet.

STARTET KRONERULLINGEN: Nathalie Krantz.
STARTET KRONERULLINGEN: Nathalie Krantz. Vis mer