Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske NATO-fly settes på bakken i ett år

Når de seks norske F16-flyene som deltar i NATOs IRF-styrke returnerer fra Italia, vil de bli tatt ut av tjeneste i ett år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsminister Dag Jostein Fjærvoll sier til NTB at dette ikke betyr at Norge ikke kan delta i internasjonale operasjoner.

- Det er ikke fattet noe vedtak som ikke tilsier at Norge kan delta i internasjonale operasjoner etter 1. mars, sier han.

Alle de 58 norske F16 jagerflyene skal moderniseres med ny elektronikk og nye våpensystemer. Oppgraderingen som kalles midlife-update (MLU), vil koste til sammen 3 milliarder kroner, og skal bringe flyene opp til en slik teknisk standard at de kan brukes helt fram til år 2015, da hele flyparken skal skiftes ut.

Forsvarsministeren avdramatiserer at noen fly blir tatt ut. Han sier at det alltid foretas en oppgradering og fornyelse av flyflåten, og at dette skjer etter fastlagte tempoplaner.

- Likevel er vi i full operativ stand, sier Fjærvoll.

Norge har ikke formelt informert NATO om at de norske IRF-flyene blir tatt ut av tjeneste i ett år, men stasjonsjef ved Ørlandet hovedflystasjon brigader Arnvid Løvbukten tror NATO har forståelse for dette.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media