Norske nettsteder brukes til heleri

Pass opp for tyvegods på nettauksjonene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Både heleri, men også rent bedrageri er enkelt å begå på norske nettsteder. Det er liten kontroll over verken identiteten til selgere eller kvalitetssjekk på varene de formidler.

Handels og Servicenæringens hovedorganisasjon (HSH) bekrefter at salg av tyvegods på nettet er et problem for deres medlemmer, ifølge Finansavisen. 

− Det er særlig kjente merkevarer som tyver liker å legge ut, nylig har vi eksempler på tyvegods som Bergansjakker og elektroverktøy fra DeWalt som har ligget til salgs hos Finn.no.

Han presiserer at heleriproblemet ikke kun er hos Finn, men også hos QXL og andre auksjonsnettsteder.

− Vi i HSH mener at auksjonsnettsteder bør bli mer juridisk ansvarlig for å kontrollere mistenkelig handel som de formidler. Akkurat som banker har ansvar for å si ifra hvis det skjer mistenkelige transaksjoner, sier sikkerhetskoordinator, Thor Martin Bjerke i HSH.

Blir lurt

Forsker i datakriminalitet, Inger Marie Sunde, mener det er flere grunner til at kjøpere på auksjonssteder på nett blir lurt.

− Hovedproblemet er at regelverket som norske auksjonssteder forholder seg til i dag er for ubalansert. På grunn av den strenge beskyttelsen av personsensitive opplysninger og taushetsbelagt informasjon, er regelverket ensidig opptatt av å beskytte sendere, mens de fullstendig neglisjerer mottakeres behov, sier doktorgradsstipendiat i datakriminalitet Inger Marie Sunde ved det Juridiske Fakultet ved Universitetet i Oslo.

Hvis auksjonssteder hadde fått lovpåbud om å verifisere identiteten til selgere på nettet, vil kanskje omfanget av vinningskriminalitet på norske auksjonssteder og andre formidlere gå ned. En rekke metoder kan brukes for å vite mer om de som selger gjenstander på nettet, for eksempel kredittkortnummer eller andre identifikasjonsparametre. Det krever imidlertid en lovendring.

 OMSETTES PÅ NETT: Stjålne varer fra blant annet Bergans og DeWalt. Fotomontasje: Dagbladet.no
OMSETTES PÅ NETT: Stjålne varer fra blant annet Bergans og DeWalt. Fotomontasje: Dagbladet.no Vis mer

Sunde peker på flere elementer som gjør det vanskelig å få bukt med vinningsforbrytelser på nett.

− Datakriminalitet er sammenlagt stort i omfang, men enkeltsakene drukner i mengden. Det kan også være vanskelig å få oversikt over om kriminalitet foregår på organisert måte fordi enkeltsakene spres rundt på de forskjellige politidistrikter. Dersom politiet sentralt brukte mer ressurser på målrettet samarbeid med auksjonsfirmaer på nett, ville det kanskje hjelpe på problemet, sier Sunde.

− Gjør mer enn vi må

Fremover vil Finn.no skjerpe inn sikkerhetstiltakene sine.

¬ Vi gjør faktisk mer enn vi strengt tatt må i forhold til dagens lovverk, sier direktør for forretningsutvikling og finans, Frode Nordseth i Finn.no.

Han sier at Finn.no vil i løpet av et par måneder utføre både større grad av annonsekontroll og kredittkortkontroll med selgere.