Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske nettsteder hacket av sinte arabere

Hevner seg på israelernes angrep mot Libanon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flere norske nettbutikker og rundt 50 nettsteder er ute av drift etter at en gruppe hackere med kallenavn «arabisk sikkerhetsgruppe» i 23-tiden søndag kveld angrep nettstedenes server i USA.

Hackerne mener USA og Vesten er medskyldige i de israelske angrepene mot Libanon og drapene på uskyldige libanesere.

«Ingen sikkerhet for dine servere. Dine myndigheter dreper usyldige libanesere, og vi hacker dine servere» er meldingen hackerne har etterlatt seg på de ødelagte nettsidene.

Ifølge den norske domeneleverandøren, er serveren hacket via en IP-adresse sør i det tidligere Sovjetunionen, der store deler av befolkningen er muslimer.

- Har de ikke noe bedre å ta seg til for å redde seg selv og Libanon, får de bare holde på, sier en oppgitt daglig leder i ScanHost4U, Odd Eide.

Han understreker at hackerne kan ha utført hærverket fra en annen del av verden, men brukt den registrerte IP-adressen som en mellomstasjon.

- Uskyldig tredjepart
Webdesigner John Eirik Bogstrand har fått seks av sine sider slettet av pøblene, blant annet den nyåpnede nettbutikken Kjop24.no.

- Hackerne har vel sitt politiske budskap, men det er synd det rammer oss. Jeg kan ikke se at jeg har noe med den norske eller amerikanske utenrikspolitikken å gjøre, sier Bogstrand.

HACKET: Slik ser den ut, meldingen hackerne med kallenavnet «arabisk sikkerhetsgruppe» har etterlatt seg på flere norske nettbutikker og rundt 50 andre nettsteder. Foto: Faksimile
HACKET: Slik ser den ut, meldingen hackerne med kallenavnet «arabisk sikkerhetsgruppe» har etterlatt seg på flere norske nettbutikker og rundt 50 andre nettsteder. Foto: Faksimile Vis mer

I sin ti år lange karriere som webdesigner har han aldri tidligere blitt rammet av datapøbler. Han er sikker på at hærverket er utført av arabere med en politisk agenda - og ikke noen som ønsker å sette araberne i et dårlig lys.

- Når noen tar seg bryet med å hacke andres nettsteder, står de som regel fram, sier narvikværingen.

Stødig i ro år
De største nettverksserverne i USA utsettes for over 20 hackerangrep hver eneste dag, men sikkerhetssperrene stopper de aller fleste av angrepene. Dette er første gang den amerikanske serveren har gitt etter siden den norske domeneleverandøren tok den i bruk for to år siden.

- Det er en balansegang mellom brukervennlighet og sikkerhet. Jeg har nok følt meg litt for trygg, sier Eide i ScanHost4U.

image: Norske nettsteder hacket av sinte arabere
RAMMET: Alle John Eirik Bogstrands seks websider ligger nede etter hackerangrepet.