- Norske nypoteter for stygge

Nordmenn velger bort norske nypoteter til fordel for utenlandske. Bøndene krevere høyere importtoll på utenlandske poteter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mellom mai og juni i år bestemte Statens Landbruksforvaltning at tollsatsen på importpoteter skulle reduseres fra 2,17 kroner til 1,12 kroner.

Dette mener norske bønder fører til at den norske nypoteten skvises ut av markedet.

Norske bønder reagerer på at leveringsplanene de lager i forkant av sesongen ikke gjennomføres, fordi grossistene gjerne har nok importpoteter og ikke har behov for de norske. Dette fører til økonomiske tap for bøndene som har produsert en viss mengde, i samarbeid med grossisten.

Tør ikke si ifra

-  Bøndene jobber i lange tider med å møte leveringsplanene og får så ikke solgt deler av avlingen sin, forteller Kjell Westrum i Grøntprodusentenes Samarbeidsråd. I begynnelsen av juli i år skrev Norsk Gartnerforbund et brev til Statens Landbruksforvaltning der de ba om at tollsatsen på import-potetene skulle økes for å beskytte den norske produksjonen.

-  Den norske nypoteten er en ferskvare og skal bli behandlet deretter. Når bøndene må vente med å ta opp potetene og de blir liggende i jorda for lenge, blir de også for store, sier Westrum.

Den norske ikke så pen

Produktsjef i Bama, Espen Gultvedt, mener det er flere årsaker til at salget av norske nypoteter har gått trått. -  Den norske poteten er ikke særlig pen. Når den ligger side om side med den utenlandske, velger forbrukeren den utenlandske, sier han. Dessuten viser statistikk at det spises mindre poteter når været er dårlig, sier han.

Det er ikke Kjell Westrum enig i.

-  Den norske poteten er fenomenalt fin og ikke minst god på smak, sier Westrum. Potetbonde og kulturansvarlig i Gartnerhallen, Knut Salve Lunden, reagerer også på utspillet.

-  Dersom poteten hadde blitt behandlet som en ferskvare, hadde dens utseende i butikken vært en helt annen. Den norske poteten må behandles på linje med jordbær. Jeg har hørt om butikker som aldri hadde solgt så mye norske poteter som etter at de skjønte at den måtte håndteres raskt og pent.

FRUSTRERT:Potetbonde Egil Solheim fra Vestfold er frustrert over den enorme importen av utenlandske poteter. Nå vil han i dialog med grossister og myndigheter.