Amaya Coppens og femti andre politiske fanger løslatt i Nicaragua

Norske Oda jubler: Venninna Amaya løslatt fra Ortegas fengsel

- Jeg er kjempeglad, sier den politiske fangen Amaya Coppens norske venninne Oda Nissen.

BESTEVENNER: Amaya Coppens (t.h.) og Oda Nissen ble bestevenner da de i 2012 og 2013 delte rom, som elever ved United World College i Hong Kong. Foto: Privat
BESTEVENNER: Amaya Coppens (t.h.) og Oda Nissen ble bestevenner da de i 2012 og 2013 delte rom, som elever ved United World College i Hong Kong. Foto: PrivatVis mer

Ni måneder etter at Oda Nissen (25) fikk sjokkbeskjeden om at hennes nicaraguanske venninne Amaya Coppens (24) var fengslet, fikk hun tirsdag ettermiddag nyheten om at venninna er løslatt.

- Jeg ble utrolig glad og lettet. Det at hun er ute og i trygghet gjør meg kjempeglad, sier Oda til Dagbladet. Hun og Amaya Coppens ble bestevenner da de i 2012 og 2013 delte rom, som elever ved United World College i Hong Kong.

Oda fikk meldingen av en annen politisk fange, som ble løslatt for noen uker siden.

Flere belgiske medier melder om det samme.

Nå venter Amayas familie på henne i hjembyen Estelí, 15 mil nord for hovedstaden Managua, hvor Amaya har sittet fengslet siden september i fjor.

- 89 politiske fanger

Amaya Coppens skal ha vært den siste av 50 politiske fanger som ble løslatt mandag og tirsdag denne uka. Tallene over politiske fanger i Nicaragua har variert, med anslag helt oppe i 700-800.

Blant de mest kjente løslatte i dag tirsdag er Miguel Mora, eieren av nyhetskanalen 100 % Noticias, og journalisten Lucía Pineda.

Ifølge ei liste laget av Comité Pro Liberación de Presos Políticos er det nå 89 politiske fanger tilbake i fengslene i Nicaragua.

Løslatelsene er et resultat av forhandlinger i mars i år, som senere ble brutt. Der forpliktet president Daniel Ortega seg til å løslate dem som ble arrestert i forbindelse med fjorårets opprør mot hans og kona Rosario Murillos regime.

Demonstrasjonene begynte i april i fjor, og utviklet seg til et landsomfattende opprør mot presidenten, som er en av heltene fra sandinistrevolusjonen i 1979.

Fortsatt undertrykkelse

Det at mange politiske fanger nå er løslatt, betyr ikke at ting nå er tilbake til det normale i Nicaragua.

- Anklagene mot de løslatte fangene er ikke opphevet, og folk har husarrest, forteller Oda Nissen. Foreløpig vet hun ikke om også Amaya Coppens vil få husarrest, men sier at de fleste løslatte har fått det.

Amaya og mange av de andre arresterte har blitt anklaget for blant annet terrorisme.

Oda sier at Ortega ikke har gitt mye etter i forhandlingene som har vært, og beholder et jerngrep over befolkningen.

- Han har fortsatt å forfølge folk, det er militære i gatene, og de fortsetter å arrestere demonstranter, sier hun.

Over 300 drepte

Etter at Ortega kom tilbake til makta i 2007, strammet han gradvis grepet om rettsapparatet og vaIgsystemet og ga sin egen familie ledende posisjoner - for eksempel er kona nå visepresident.

Etter at regimet i juli i fjor satte inn store styrker for å slå ned opprøret kom dødstallene opp i over 300.

Både politi og paramilitære ble satt inn for å fjerne barrikadene som var reist av unge i hele landet, og hvor blant andre Amaya Coppens deltok.