Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske offiserer skutt i Afghanistan

To norske majorer er skutt og skadet i Afghanistan. Tilstanden er kritisk for den ene av de to.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To norske majorer i den internasjonale sikkerhetsstyrken ISAF i Kabul i Afghanistan ble skutt og skadd i et angrep i formiddag.

- De ble beskutt av ukjente gjerningsmenn rundt klokka 08:45 norsk tid, sier Thom Knustad til Dagbladet.no. Han er kommandørkaptein og informasjonsoffiser ved Fellesoperativt Hovedkvarter i Jåttå i Stavanger.

De to skadde majorene var med i spesialstyrkene, men er en del av Sivilt Militært Samarbeidsgruppe (CIMIC), som arbeider med humanitær innsats for lokalbefolkningen.

Fikk kule gjennom overkroppen

Den ene av de to soldatene er alvorlig skadd.

- Han ble skutt i høyre side av overkroppen. Tilstanden hans er kritisk, men stabil, sier Knustad.

Den andre majoren er bare lettere skadd.

- Han fikk et skudd gjennom skuldermuskelen, sier Knustad.

Mennene ble skutt mens de var i landsbyen Mirbachekowt 20 kilometer nord for Kabul. Det er uklart om de to var alene på patrulje.

- Noen detaljer om hva de gjorde der, vet jeg ikke. Men de driver med humanitær innsats og er ofte ute blant sivilbefolkningen, sier Knustad.

De to nordmennene får nå medisinsk behandling på et fransk-nederlandsk militærsykehus ved flyplassen i Kabul. Det kan bli aktuelt å evakuere de to til sykehus i vestlige land, for eksempel Tyskland.

- Vi har en evakueringsvei. Det blir tatt stilling til dette senere, sier Knustad.

Den norske ambassaden i Kabul er koblet inn i saken, ifølge UD.

- Ambassadepersonellet følger opp så godt de kan. Ambassaden har kontakt med soldatene, sier fungerende pressetalsmann Eirik Bergesen til Dagbladet.no.

Flere angrep mot styrken

Hele den 5000 mann store ISAF-styrken etterforsker nå hendelsen.

Pårørende er informert, opplyser Knustad.

Det er 16 norske soldater i ISAF-styrken i Afghanistan, sier pressetalsmann Per Høiby ved Forsvarets Overkommando til Dagbladet.no. I tillegg er det norske spesialstyrker i landet, uten at norske forsvarsmyndigheter vil oppgi hvor mange det er snakk om.

- Det nøyaktige tallet på norske soldater i Afghanistan kan jeg ikke gi deg, sier Thom Knustad.

ISAF-styrken har blitt angrepet flere ganger de siste månedene. I mars ble ISAF-hovedkvarteret truffet av en rakett. Ingen ble skadd i angrepet.

ISAF mener rester av talibanregimet står bak angrepene på de internasjonale styrkene for å destabilisere president Hamid Karzais regjering. Tidligere amerikanskvennlige grupperinger, som Gulbuddin Hekamtyars gruppe, skal også ha vendt seg mot de internasjonale styrkene.

Det er Nederland og Tyskland som har kommando over de internasjonale styrkene i Afghanistan. ISAF er i landet for å sikre fred og stabilitet etter krigen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media