-  Norske offiserer ut av Irak

Jens Stoltenberg ga i går USAs president George W. Bush beskjed om at den nye norske regjeringen akter å kalle tilbake norske offiserer fra Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Carsten Thomassen

Midt oppe i sin verste politiske krise på hjemmebane, tok USAs president seg tid til å ringe og gratulere Jens Stoltenberg med valgseieren. Det blir ansett som oppsiktsvekkende av kilder i utenriksledelsen. Bush kjemper nå en desperat kamp for å gjenvinne tilliten hos det amerikanske folk. Bortsett fra talen i FN har han rensket hele sitt program for å bruke all sin tid på Katrina.

I går var Bush i New Orleans.

-  Bush ringte i dag for å gratulere med valgseieren og ønske lykke til, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Videreføring

-  Deretter hadde vi en kort samtale om forholdet mellom Norge og USA. Jeg meddelte at de tre partiene, som nå forhandler om en regjeringsplattform, er enige om å videreføre hovedlinjene i norsk utenrikspolitikk, og at vi ønsker å samarbeide i kampen mot terror. Men jeg sa også at vi mener at norske offiserer ikke lenger bør være i Irak.

-  Hva var Bushs kommentar til det?

-  Det vil være galt av meg å fortelle om innholdet i en slik samtale. Vi får sikkert anledning til å snakke om dette seinere.

-  Hva tror du er grunnen til at Bush tar seg tid til å ringe deg i lille Norge, midt oppe i sin verste politiske krise?

Ønsker toppmøte

-  Det er et uttrykk for at Norge og USA har nære bånd og at vi har samarbeidet tett i Nato i alle år. Og selv om vi kan ha ulike syn i enkelte spørsmål, er vi fortsatt nære allierte.

-  Det var en kort, men hyggelig samtale. Og vi har et felles ønske om å møtes når det lar seg gjøre, sier Stoltenberg. George W. Bush ringte i går også til avtroppende statsminister Kjell Magne Bondevik.

Busk takket for samarbeidet, og ønsket ham lykke til videre.

UT: De norske ofiserene som tjenestegjør i Irak vil bli hjemkalt av den rødgrønne regjeringen.