Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske ofre hjem om en uke

De første kistene med norske flodbølgeofre i Thailand blir snart sendt til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er veldig nær en sikker identifikasjon på seks-sju omkomne nordmenn, sier avtroppende Kripos-sjef Arne Huuse til NTB.

- Jeg antar at disse 6-7 norske døde kan være i Norge i løpet av en ukes tid.

Alle disse personene skal være på Utenriksdepartementets liste over 12 omkomne.

Stor betydning

78 nordmenn står nå på Utenriksdepartementets liste over savnede etter flodbølgekatastrofen, men identifiseringsarbeidet er enormt. På Yanyao-templet der de norske teamene jobber, ligger det nå tusenvis av lik.

- Det er et svært omfattende identifiseringsarbeid som pågår her nede, og det vil ta tid. Derfor er det av stor betydning å få hjem disse seks-sju døde så raskt som mulig. Det er dette folk er opptatt av nå: Å få de norske hjem, sier Huuse til NTB.

Tre nordmenn som mistet livet i bølgene er allerede kremert.

Tidligere i uka opplyste Kripos at de jobbet med å identifisere mellom 10 og 20 personer man antar er norske.

Phi Phi

Huuse besøkte i helga det norske ID-teamet som jobber i Phuket-området i Thailand. Søndag dro han sammen med lederne av ID-teamet til øya Phi Phi, der det antas at mange nordmenn mistet livet da flodbølgene kom 2. juledag. De dødelige bølgene skyllet fram og tilbake over den korte landstripen der hotellene ligger, og raserte det meste.

På dagen to uker senere er husene fortsatt fylt av sønderknust inventar.

Det ser nesten ut som oppryddingsarbeidet ikke har begynt, men midt på landstripen siger svart røyk opp fra en enorm brennende haug av søppel. Et krøllete Allers-magasin på bakken vitner om at det var nordmenn på det som fram til 26. desember var et turistparadis.

Leter fortsatt etter lik

På et av de få hotellene som ikke er fullstendig rasert, viser en oversikt at det til nå er funnet totalt 691 døde i Krabi-provinsen, nesten alle av dem på Phi Phi. 288 av de døde er thailendere, 188 utlendinger, mens 215 har man ikke klart å fastslå hvor kommer fra. Totalt 951 personer står som savnet, 451 av dem utlendinger.

- Det letes fortsatt etter lik i seks områder her på Phi Phi. I dag har vi foreløpig ikke funnet noen, men vi fant fire i går, forteller guvernør for Krabi, Arnont Promnart.

- Finnes det lister over de utlendingene som var på øya da bølgene kom, spør sjef for ID-gruppen Reidar Nilsen guvernøren.

- Nei, listene var på datamaskiner som ble ødelagt eller skyllet på sjøen, svarer guvernør Arnont Promnart.

Huuse og noen av hans kolleger prøver likevel å finne norske navn på et annet av hotellene som fortsatt står, men uten hell.

Internett

Alle likene som er funnet på Phi Phi er blitt fraktet inn til Krabi for identifikasjon. Thailandske myndigheter har lagt ut liste på internett, med bilde av de rundt 900 likene.

- Dersom pårørende i Norge ser et bilde av en de tror er den de savner, og de ringer oss, så drar vi og undersøker den døde, sier Reidar Nilsen til NTB.

Med en gang den norske gruppen har en sikker identifikasjon, blir det meldt videre til Kripos i Oslo, som så gir videre beskjed til lokalt politi.

- Deretter blir pårørende underrettet med en gang, sier Huuse.

Thailandske myndigheter må formelt godkjenne identifikasjonen før liket blir frigitt, men det er en formalitet som ifølge Huuse ikke kommer til å forsinke hjemsendelsen.

Barnetøy

På vei tilbake passerer vi øya med den fantastiske stranda der filmen The Beach ble spilt inn. Noen få turistbåter ligger og dupper i det turkise vannet. Kontrasten til slagmarken på Phi Phi og de andre strendene langs kysten av er kolossal.

- Jeg aldri opplevd noe lignende. Det å gå langs strendene her og se barnetøy, gjør et sterkt inntrykk, sier Huuse.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media