ØVELSE: Norske og russiske soldater skal trene sammen for å trygge sikkerheten i nordområdene.  Foto: Kristoffer Egeberg / DAGBLADET.
ØVELSE: Norske og russiske soldater skal trene sammen for å trygge sikkerheten i nordområdene. Foto: Kristoffer Egeberg / DAGBLADET.Vis mer

Norske og russiske soldater skal trene sammen

- En god idé, mener russiske myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er historisk, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) om enigheten man nå har om dette mellom landene.

Ingebrigtsen har siden onsdag vært i Moskva for å ha samtaler med det russiske sikkerhetsrådet og Russlands forsvarsdepartement.

Han understreker at den planlagte felles treningen er et naturlig skritt videre i det norsk-russiske militære samarbeidet.

Trygge sikkerheten i nord I over 40 år med kald krig etter andre verdenskrig var Norge og Russland fiender, og heller ikke i de 20 årene etter kommunismens og Sovjetunionens sammenbrudd har det vært holdt felles øvelser på landjorden.

Ingebrigtsen betoner at det ikke er snakk om øvelser med brigader eller store avdelinger. Saken har vært et samtaletema en stund, men det er først nå man er kommet til enighet.

- I dag sa russerne at dette er en god idé, forteller han til NTB.

Hva slags trening som det i første omgang vil være snakk om, er ikke avklart. Men felles trening skal skje både ved at russiske soldater kommer til Norge og norske soldater besøker Russland. Konkrete forslag vil bli utarbeidet av de militære på begge sider.

- Dette vil skje skritt for skritt, sier statssekretæren.

- Vi øker samarbeidet for å trygge sikkerheten i nordområdene.

Det har tidligere vært felles trening til sjøs med norske og russiske marinefartøyer. Én gang har også russiske fly trent med det norske luftforsvaret.

Inspirert av Støre Ingebrigtsen forteller at formålet med besøket også er å bedre forholdet mellom det norske og russiske forsvarsdepartementet.

- De siste årene har det vært veldig sterke bånd mellom utenriksdepartementene i Russland og Norge under utenriksministrene Sergej Lavrov og Jonas Gahr Støre (Ap), sier han.

- Forholdet har ikke vært like sterkt mellom de to forsvarsdepartementene. Vi har ønsket å lære av Utenriksdepartementet, påpeker han, og mener at man nå har tatt noen skritt også når det gjelder dette.

Russlands viseforsvarsminister kommer på Norge-besøk om relativt kort tid, mens den norske forsvarssjefen skal besøke Moskva i oktober, opplyser han. (©NTB)