Norske og sudanske myndigheter i nytt møte: - Fortsatt ingen fremgang

Ingen diplomater har møtt nordmannen siden han ble pågrepet lørdag.

 PÅGREPET: Norske John Sørbø. Foto: MOHAMED NURELDIN ABDALLAH / NTB scanpix
PÅGREPET: Norske John Sørbø. Foto: MOHAMED NURELDIN ABDALLAH / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norske myndigheter har fortsatt ikke kommet i kontakt med norske John Sørbø, som ble pågrepet i Sudan lørdag.

- Vi har hatt et møte med sudanske myndigheter i dag, men situasjonen har ikke endret seg. Vi har fått innvilget tilgang til nordmannen, men vet ikke når,  sier pressevakt i norsk UD, Hanne Melfald, til Dagbladet.

Sørbø er minerydder for Norsk Folkehjelp i Sør-Sudan, og ble pågrepet sammen med en brite som jobber for FN, en sørafrikaner og en sør-sudaner i grenseområdet mellom Sudan og Sør-Sudan.

- Vi forventer at vi får tilgang snarest. Vi har gjort det tydelig og klart at vi har krav på å møte ham, og hvis det drøyer ut må vi ha nye samtaler igjen, sier Melfald.

Krav
Den norske ambassaden samarbeider med Sør-Afrika og Storbritannia i forsøket på å få regjeringen i Khartoum til å oppfylle sine forpliktelser i henhold til folkeretten om å la fangene få konsulær bistand.

- Vi har kontakt på forskjellige nivåer og gjennom forskjellige kanaler fra de tre ambassadene nå, men vi har likevel ikke lykkes med å få tilgang, sier norges ambassadør i Khartoum, Jens-Petter Kjemprud, til NTB. Møte i går
Norsk UD hadde et møte med sudansk UD mandag, men vet fortsatt ikke når de får møte Sørbø.

- Vi har hatt et godt møte i dag, men vi får fortsatt ikke møte nordmannen. Vi har fått opplyst at han er ved god helse, sa Hanne Melfald til Dagbladet i går.

Norske myndigheter har anmodet sterkt om å få møte Sørbø.

- Han blir for øyeblikket holdt fanget ved militærbasen i Khartoum i Sudan. Det er svært alvorlig at vi ikke får møte ham, det har vi krav på gjennom folkeretten. Vi har fått beskjed om at vi skal få tilgang, men vi vet ikke når, sa Melfald.

1. Mai er også en offentlig fridag i Sudan, men det er uvisst om det forsinker forhandlingene.