Norske oljepenger i israelsk krigføring

Oljefondet har investert 36 millioner i dronefly brukt under Gaza-krigen.

INVOLVERT PÅ GAZA: Der israelske selskapet Elbit, her representert ved et ubemannet Guardium-landkjøretøy. Foto: Gil Cohen Magen/REUTERS/Scanpix
INVOLVERT PÅ GAZA: Der israelske selskapet Elbit, her representert ved et ubemannet Guardium-landkjøretøy. Foto: Gil Cohen Magen/REUTERS/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Oljefondet har investert 36 millioner kroner i et israelsk selskap som produserer dronefly. De førerløse flyene ble brukt i krigen over Gaza.

Oljefondets investeringer i Israel har doblet seg hvert år fra 2006.

Oversikten over investeringene i Statens pensjonsfond - utland, som er det formelle navnet, viser at fondet ved utgangen av fjoråret blant annet eide aksjer for 36 millioner kroner i det israelske selskapet Elbit Systems Ltd.

Selskapet er en av Israels største produsenter av militære elektroniske systemer, og er blant annet kjent for de førerløse flyene Hermes 450, som ble brukt over Gaza, skriver Klassekampen.

Investeringen i Elbit Systems er ny i 2008. Den føyer seg inn i en fordobling av porteføljen i landet, fra 1,5 milliarder kroner i 2007 til 3,3 milliarder kroner fordelt på aksjer og obligasjoner i 2008.

- Hermes er av de mest brukte taktiske dronene. Det har vært konstant droneovervåking av Gaza i årevis, sier lege Mads Gilbert.

Under Israels krig i Gaza i vinter kom det fram påstander om at dronene ble brukt til bombing. Gilbert kan ikke bekrefte det, men sier at det ikke er tvil om at Israel brukte droner for å lede ildgivingen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer