Norske oljepenger til tortur-selskaper?

Amnesty International har koblet selskaper i torturindustrien opp mot oljefondets investeringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I febuar i år presenterte Amnesty en rapport som kartla store deler av den internasjonale torturindustrien.

Det er blant annet på bakgrunn av denne rapporten at organisasjonen nå er i ferd med å sluttføre arbeidet med å sjekke oljefondet for eventuelle tortur-investeringer.

Generalsekretær Petter Eide i Amnesty International Norge opplyser at de sitter på en liste over 180 selskaper som produserer torturredskaper. Det dreier seg om utstyr som el-batonger, køller og lenker til å spenne folk fast med.

- Jeg kan imidlertid ikke si noe om denne saken spesielt nå. Jeg kan bare bekrefte at det jobbes med dette, sier Eide til dagbladet.no.

Men bare minutter etter at Dagbladet.no har snakket med generalsekretæren, ringer Amnesty tilbake. Den kvinnelige medarbeideren som ringer ønsker ikke å bli sitert, men opplyser at det har blitt funnet en mulig link mellom oljefondet og torturindustrien.

Det knytter seg i den forbindelse stor spenning til Norges Banks presentasjon av årsrapporten for petroleumsfondet i morgen.

Etter hva Dagbladet.no kjenner til skal Amnestys funn dreie seg om investeringer i et selskap som sitter på patenter blant annet på elektrosjokkvåpen, såkalte stun guns. Det skal ifølge årsrapporten for 1999 ha blitt gjort betydelige investeringer i dette selskapet.

Internasjonalt er torturindustrien en lovlig næring, og opererer både både i EU og USA.

- Vi har til og med funnet et torturselskap i Sverige, sier Petter Eide.

I Norge har vi et lovverk som klart forbyr produksjon og salg av torturredskaper.

david.stenerud@dagbladet.no