Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske Opera bøyer av for kinesisk sensur

Opera software tvinger brukerne over på kinesiske servere.

STRAMMER GREPET: Kinesiske myndigheter har det siste året begrenset tilgangen til blant annet sosiale nettverkssider som Twitter og Facebook. Med nettleseren Opera mini har man enkelt kunnet omgå restriksjonene - fram til nå. Foto: AP Photo/Greg Baker
STRAMMER GREPET: Kinesiske myndigheter har det siste året begrenset tilgangen til blant annet sosiale nettverkssider som Twitter og Facebook. Med nettleseren Opera mini har man enkelt kunnet omgå restriksjonene - fram til nå. Foto: AP Photo/Greg Baker Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Det norske suksesselskapet Opera, som lager nettleseren med samme navn, har nå måttet bøye av for kinesisk sensur.

Nettleseren er verdens femte mest brukte på PC, og Opera mini er verdens mest brukte nettleser for mobiltelefoner. Den er også svært populær i Kina. Ved bruk av nettleseren Opera mini, som brukes på Java-baserte telefoner, har kinesere enkelt kunne omgå begrensningene ved den kinesiske brannmuren.

Kina praktiserer, igjennom sitt «Gullskjoldprosjekt», populært kalt «den kinesiske brannmuren», utstrakt overvåkning, sensur og blokkering av uønsket nettrafikk.

- Kommenterer ikke hvorfor
Det siste året har sosiale nettsider som Facebook, Twitter og Youtube vært helt eller delvis blokkert for kinesiske brukere. I tillegg blir internasjonale nyhetsnettsteder ofte blokkert når det publiseres artikler som kinesiske myndigheter mener setter landet i et dårlig lys. 

Bruk av Opera mini har vært en av få muligheter for kinesere til å surfe fritt på internett.

På fredag var det slutt.

Da fikk brukere av Opera mini følgende beskjed opp når de ville gå på nettet:

"For better browsing experience, please upgrade to Opera Mini China version on opera.com".

Brukerne kan ikke lenger benytte den internasjonale versjonen.

- Fakta i saken er kjent, vi har hatt to versoner av Opera mini i Kina, en kinesiskspråklig versjon, og den internasjonale versjonen. Den sistnevnte har gitt tilgang til internett i utlandet, det gjør ikke den første. Fra og med fredag forrige uke har vi bedt brukerne av den internasjonale versjonen om å gå over til den kinesiske, sier kommunikasjonsdirektør hos Opera Software, Tor Odland til Dagbladet.

- Men vi kommenterer ikke hvorfor, sier Odland.

BØYER AV: Gründer og daglig leder i Opera software, Jon S. von  Tezchner, snakker under lanseringen av Opera 9 i Seattle i 2006. Foto: AP Photo/Ted S. Warren
BØYER AV: Gründer og daglig leder i Opera software, Jon S. von Tezchner, snakker under lanseringen av Opera 9 i Seattle i 2006. Foto: AP Photo/Ted S. Warren Vis mer

- Visjon om fritt nett
Grunnen til at man har kunnet omgå den kinesiske brannmuren ved bruk av Opera mini, har vært at trafikken har vært sendt via Operas egne servere utenfor Kina. En bieffekt mange kinesere har vært begeistret for, er at man dermed lett kan omgå den kinesiske brannmuren.

Med Opera Mini her brukere for eksempel lett kunnet logge på Facebook, en side som stort sett har vært utilgjengelig for andre kinesiske nettsurfere det siste året.

Operas nettrafikk i Kina går nå via kinesiske servere.

- Vi har en visjon om at internett skal være tilgjengelig for alle, og gjør det vi kan for å få til det. Den teknologiske løsningen er akkurat den samme, forskjellen er at serverne ligger i Kina, sier Odland.

- Forskjellen for brukerne er vel også at de nå blir overvåket, og innholdet deres sensurert?

- Det vil jeg ikke kommentere.

- Er det i tråd med Operas visjon om at internett skal være tilgjengelig for alle?

- Det er et skille mellom liv og lære der. Kina er et spesielt marked, sier Odland.

Opera mini har ifølge denne pressemeldingen 35 millioner brukere verden over. Kina er nummer fire på listen over land med flest Opera mini-brukere.

UNDER KONTROLL: En kunde surfer på nettsiden til det kinesiske sosiale nettverket Qzone på en nettkafé. Det er blitt hevdet at 30000 kinesiske politifolk jobber med å overvåke innbyggernes nettrafikk. Foto: REUTERS
UNDER KONTROLL: En kunde surfer på nettsiden til det kinesiske sosiale nettverket Qzone på en nettkafé. Det er blitt hevdet at 30000 kinesiske politifolk jobber med å overvåke innbyggernes nettrafikk. Foto: REUTERS Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media