LØP FRA STEDET: Nordmannen Pål Christian Møller var vitne til terroren på strandpromenaden. - Helt tilfeldig at det ikke var oss. Video: John T. Pedersen / Peder Ottosen / Dagbladet Vis mer

Norske Pål (55) sto fem meter unna lastebilen: - Det som skulle være et fristed ble en dødsfelle

- Vi hørte skriking og da vi snudde oss lå det minst ti stykker der.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NICE (Dagbladet): - Dette skulle være et fristed hvor folk skulle feire, så ble det en dødsfelle.

Pål Christian Møller (55) fra Fjellhamar står igjen på Promenade des Anglais, bare timer etter at en lastebil kjørte sikksakk gjennom folkemengden og meide ned og drepte 84 personer.

Nå forteller Møller om de dramatiske scenene torsdag kveld.

- Jeg registererte i øyekroken at en bil kom kjørende. Så hørte vi skriking, og da vi snudde oss lå det minst ti stykker der. Kanskje flere.

Terroristen skal ha kjørt omkring to kilometer langs promenaden, som var full av mennesker, før han ble skutt og drept av politiet.

Tok kona i hånda og løp

Sammen med kona Bjørg har Pål en leilighet bare to kvartaler opp fra Promenade des Anglais. De var i Nice for å få med seg den spektakulære feiringen av Frankrikes nasjonaldag. I stedet ble det en tragedie.

- Første reaksjon var at det var et spill, og vi tenkte at de måtte reise seg opp igjen. Så tenkte vi at det kunne være terror, men vi hadde jo ikke hørt en bombe. Så skjønte vi hva det var, og jeg sa til kona at dette var terror. Jeg tok henne i hånda, og så løp vi vekk. Folk var helt paniske, de slapp alt og løp av seg skoene.

Etter kort tid hørte Møller skyting.

- I ettertid tenker jeg at det må ha vært politiet som skjøt på bilen. Det var korte enkeltskudd.

Terroristen skjøt på politiet da de, sammen med en person fra folkemengden, prøvde å stoppe den 19 tonn tunge lastebilen.

I SORG: Innbyggere og turister i Nice er i dag samlet i sorgen på strandpromenaden. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
I SORG: Innbyggere og turister i Nice er i dag samlet i sorgen på strandpromenaden. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Forferdelig skremmende

Pål og kona kom seg vekk fra paradegata og satte kursen mot leiligheten. På veien passerte de livløse kropper og skadde mennesker med blod i ansiktet og på kroppen.

- Da vi kom hjem låste vi døra, dro for persiennene og ringte barna våre for å fortelle at vi var trygge. Det var en forferdelig skremmende situasjon.

I dag er Promenade des Anglais delvis stengt av, men bak sperringene ser man lastebilen med gjennomskutt frontrute. På gata er hundrevis av lokale og turister samlet i sorg.

- Livet går videre

Møller synes det er viktig å besøke paradegata i dag, og har ingen planer om å slutte å besøke byen han og familien er blitt så glade i.

- Det er viktig å bearbeide opplevelsene, og det er godt å se at det er trygt i denne gata nå. Livet går videre, Frankrike er vant til mye terror, og vi ser i gatene her at folk drar på jobb, de tar bussen og de går i butikker. Men for de som er rammet, er det forfedelig, sier Møller, før han legger til.

- Det er fælt å tenke på at gaten var ryddet for biler slik at det skulle være trygt for menneskene å feire nasjonaldagen. Men det visste terroristen, og derfor ble det som skulle være et fristed en dødsfelle.

DRAMATISK: Videoen viser franske politimenn omringe og skyte gjerningsmannen som fremdeles er inne i lastebilen. Video: AP Vis mer