Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske pårørende reiser hjem

Flere av de norske pårørende som er blitt igjen i Thailand etter flodbølgekatastrofen for å lete etter savnede familiemedlemmer, reiser nå hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De pårørende føler seg klare til å dra nå, sier lederen for det norske helsepersonellet som oppholder seg i Thailand, Sindre Mellesmo til NTB.

- Noen drar i løpet av det første døgnet, og flere andre drar om noen dager.

Ifølge Mellesmo er det en kjernegruppe på mellom 10 og 15 pårørende som er blitt igjen etter flodbølgekatastrofen som rammet Thailand og en rekke andre land rundt Det indiske hav 2. juledag.

- Vårt inntrykk er også at det ikke kommer noen nye pårørende ned hit. Samme erfaringer har svenskene og danskene også, sier Mellesmo.

Ny mann

En av de pårørende som nå reiser hjem er Cristoph Wernersen som har forsøkt å finne sin bror. Wernersen har fungert som en talsmann for de pårørende i mediene, og han har frontet kritikken mot myndighetenes reaksjon på flodbølgekatastrofen de første dagene.

Wernersen blir nå erstattet av Jan-Erik Loland (39) fra Nøtterøy, som kom til Thailand i går kveld.

- Jeg er en venn av familien, og tilbød meg å reise ned for å hjelpe allerede 3. juledag. Jeg regner med å bli så lenge det er behov for meg, sier Loland, til NTB.

LETER: Brødrene Christoph og Espen Wernersen reiste til Thailand for å lete etter brorens familie som fortsatt er savnet. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen/Dagbladet
LETER: Brødrene Christoph og Espen Wernersen reiste til Thailand for å lete etter brorens familie som fortsatt er savnet. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen/Dagbladet Vis mer

- Alt gjort

Flere pårørende har kontaktet gruppa for å forsikre seg om at alt som kan gjøres er gjort.

- Vi har tatt imot noen som er kommet for å være sikre på at det ikke var noen tråder igjen å nøste opp. Og vi kan fortelle at vi har gjort alt i vår makt på alle de plan som er mulig for å lete etter folk, sier Wernersen til NTB.

Det ringer også pårørende fra Norge og lurer på om de bør komme ned.

- Det rådet vi gir er at de ikke bør komme, fordi det er såpass mange her nå som har gjort alt for å finne sine savnede. Og i dette søket har vi fått avklart at det er ikke er flere skandinaver igjen verken på sykestuer, ute i skogen, eller på barnehjem.

Tror mange vil komme

Etter et turbulent møte med representanter for det norske utenriksdepartementet før helga har samarbeidet mellom pårørendegruppen og norske myndigheter fungert bra, ifølge Wernersen.

- Vi har kunnet formidle veldig mye kunnskap til UD om hva som faktisk har skjedd her nede, og spesielt om hva det innebærer for dem som har opplevd det, sier han.

Et viktig tema på gruppens møter med UD, er hvordan pårørende som ønsker å reise ned senere, skal tas imot.

- Vi forventer at mange på et eller annet tidspunkt vil ønske å reise ned hit, og vi arbeider nå for å legge forholdene til rette for det, sier Bjørn Ole Hamre, som har reist ned for å bistå venner, som er blant de pårørende.

For å bistå pårørende som reiser ned, skal sjømannskirken innen påske sette opp en midlertidig kirke i Phuket.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media