Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske Pharmaq solgt til amerikansk selskap for 6,4 milliarder kroner

- En stor anerkjennelse.

VIL EKSPANDERE: Administrerende direktør i Pharmaq, Morten Nordstad, sier salget vil kunne aksellerere selskapets planer om geografisk vekst. Foto: Pharmaq
VIL EKSPANDERE: Administrerende direktør i Pharmaq, Morten Nordstad, sier salget vil kunne aksellerere selskapets planer om geografisk vekst. Foto: Pharmaq Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det veterninærfarmasøytiske selskapet Pharmaq er solgt til amerikanske Zoetis for 765 millioner dollar, som tilsvarer i overkant av 6,4 millarder kroner. Det opplyser selskapene i en pressemelding.

Pharmaq er en norsk produsent av vaksiner og terapeutiske produkter for oppdrettsfisk, med kontorer på Overhalla i Nord-Trøndelag, Oslo, Storbritannia, Tyrkia og Vietnam.

«Oppkjøpet bidrar til at Pharmaq kan opprettholde og styrke sin ledende posisjon globalt innen fiskeoppdrett, det raskest voksende segmentet innen dyrehelseindustrien», heter det i pressemeldingen.

- En bekreftelse Zoetis overtar Pharmaq fra det europeiske holdingselskapet Permira, som har vært majoritetseier siden 2013 - da Orkla ASA og Kverva AS solgte sine eierandeler for 1,9 milliarder kroner. 

- Pharmaq får et fantastisk vekstpotensial som en del av Zoetis, sier administrerende direktør i Pharmaq, Morten Nordstad, i pressemeldingen.

Pharmaq har rundt 200 ansatte. Salget forventes å være gjennomført rundt 10. november. 

- Med Zoetis' globale rekkevidde kan vi levere høykvalitetsløsninger til flere kunder over hele verden og aksellerere planene våre om geografisk vekst. Oppkjøpet er en bekreftelse på den suksessen vi har oppnådd, og en stor anerkjennelse av de kompetente, innovative og hardtarbeidende ansatte i PHARMAQ, sier Nordstad videre.

Zoetis, som ble skilt ut av legemiddelfirmaet Pfizer i 2013, er verdensledende selger av vaksiner og medisiner til husdyr, skriver Nasdaq.

- Vi får med dette en ny plattform for vekst og verdiskapning som vi kan utvide. Pharmaq styrker vår kjernevirksomhet innen dyrehelse med sin ledende posisjon innen oppdrettsnæringen, sier direktør i Zoetis, Juan Ramon Alaix.

Tapte rettssak I oktober tapte Pharmaq en rettskrangel mot det forskningsbaserte selskapet MSD Animal Health i Oslo tingrett. I rettssaken kjempet Pharmaq om retten til å selge deres vaksine for pankreassykdom på laks i Norge. MSD Animal Health har monopol på vaksiner mot denne sykdommen.

- Dette var en skuffende dom. Vi er overrasket over at man ikke tok hensyn til næringens interesser i dette. Vi har en samlet næring bak oss som ønsker å få et alternativ til, sa Nordstrand til E24 den gang.

PUNGER UT: Direktør Juan Ramon Alaix i Zoetis punger ut 765 millioner dollar for Oslo-baserte Pharmaq.Foto: AP / NTB Scanpix
PUNGER UT: Direktør Juan Ramon Alaix i Zoetis punger ut 765 millioner dollar for Oslo-baserte Pharmaq.Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media